Tüm seyahatler, özellikle yalnız yapılanlar öğretici, hatırlatıcıdır. Haliyle herkesin yolu ayrı, herkesin deneyimi, yaşadıkları farklı olacaktır. Ben biraz plansız, biraz da hızlı bir kararla 21 gün sürecek bir Japonya yolculuğuna çıktım. Ablam Meltem’in iş gezisi vardı, ilk hafta onunla sonraki iki hafta tek başıma seyahat ettim. Seyahate çıktınız mı bir kere, ya yola teslim olursunuz ve akıştasınızdır ya da her anı planlamaya çalışarak beklentiye girebilirsiniz. Japonya gibi yapılabilecek şeylerin çokluğu karşısında ben birinci yolu seçtim, kendimi daha da bir akışa bıraktım. İlk hafta gideceğimiz yerler konusunda fikrim vardı ama sonrasını hiç planlamadım.
#JaponyaAdı ‘Yükselen Güneşin Ülkesi’… Geçmişin gelecek ile kucak kucağa, sakin bir uyum içerisinde yaşadığı bir ülke Japonya. Yüksek teknoloji eseri bir bina yanında bir kulübeyi görebiliyorsunuz. Bizlere pek fazla benzemeyen birçok geleneği ve düzeni var ülkenin. Batılı birisi için biraz anlaması zor bir ülke ama Orta Asya köklü genetik yapımız nedeniyle olsa gerek, bir bukalemun gibi uyum sağladım ben. Bu tip değişik kültür yumağı yerlerde iyi gözlemci olmak gerekiyor. Eski ve yeninin dansı bu kadar mı uyum içerisinde olur…
#Japonya Gezi RehberiJaponya’ya ilk seyahatiniz ise şimdiye kadar gördüklerinizi bir tarafa koymalısınız zira bu ada ülkesinin bambaşka bir dünya olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle mutfağı dünyada üçüncü sırada... Peki bu lezzetler neler ve Uzakdoğu'nun en şehvetli tapınaklarında nereler gezilmeli? İşte size Japonya gezi rehberi...
#JaponyaJapon elitleri tarafından uygulanan ve geleneksel Japon yemeklerinin çıplak kadın vücudu üzerinden servis edilmesini içeren bir gelenek nyotaimori… Kelime anlamı ise ‘Kadın vücudunun sunumu’. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek Uzakdoğu’da turizmin önemli bir parçası… İşte ünlü Japon geleneği nyotaimori…
#NyotaimoriKuzey Yarımküre’de geçen hafta başlayan baharın ilk müjdesi kirazların çiçeklenmesiyle geldi. Süs kirazı olarak da bilinen pembe Japon sakuralarının güzelliği Kanada’dan Almanya’ya pek çok ülkede binlerce kişiyi kentlerin büyük parklarına çekiyor. En büyük festivallerin düzenlendiği Japonya’da sezon 31 Mart’ta Tokyo’da başlayacak. ABD’nin en büyük festivali ise Washington’da geçen salı başladı. Bu vesileyle sormak istiyorum: Bizim de kiraz ağaçlarımızı sevmemizin zamanı gelmedi mi?
Yola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#Seyahat10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciSakura ağaçları Japonya’nın simgesidir. Pembe açan, kocaman bir çiçek buketi düşünün ama komple ağaç. Japonya’ya gidemiyoruz şu ara o zaman Türkiye’de nerede görebiliriz? İstanbul’da üç ayrı yerde kiraz çiçeklerini yani sakuraları görebileceğiniz yer var. Biri Baltalimanı’nda, diğeri Emirgan Korusu’nda ve sonuncusu bu yazıda bahsedeceğim Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde… Dünyayı saran pandemi yüzünden burası da ziyaretçi almıyor. Yalnız bu daha önce yapmış olduğumuz ziyaretin güzelliğini gölgeleyemiyor. İşte size sakuranın izinde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gezi rehberi…
#İstanbul SakuraJaponya’nın başkenti Tokyo, ülkenin en kalabalık şehri olmasının yanı sıra 36 milyonluk nüfusuyla dünyanın da en büyük şehri ve bir megapol. Başta Sumida Nehri’yle bağlantılı olarak, ‘Edo’ yani ‘Haliç Ağzı’ olarak adlandırılan şehir, daha sonra bir isim değişikliğiyle ‘Uzakdoğu’nun başkenti’ anlamına gelen ‘Tokyo’ ismini almış. Efsanevi Fuij Dağı’nın eşsiz manzarasının şehrin birçok yerinden görülebildiği Tokyo, bugün sayısız mabet, park ve hareketli caddeleri içinde barındırıyor ve tüm şehre yayılmış gökdelenleriyle birlikte yükseliyor. İşte size Tokyo gezi rehberi…
#TokyoDaha yılın ilk 5 ayında Güney Koreli ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 artış yaşandı. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, "Güney Kore'nin nüfusu 50 milyon. 5 milyon civarında golfçü var ülkede. Türkiye onlar için iyi bir golf ve kültür destinasyonu olabilir. Yani 400 bin turistin gelmesi bizim için önemli bir sayı değil. Milyon ve üzerindeki rakamları telaffuz etmemiz lazım" açıklamasında bulundu.
#Koreli TuristYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo NesboŞehrin kalabalığından, hayhuyundan uzaklaşmak herkesin birkaç günlüğüne de olsa planı. Doğaya kaçmak için herkesin beklediği bir zaman var. Kimi yaz tatilini bekliyor, kimi hafta sonunu kimi emekliliğini… Neticede zaman bir şekilde bulunuyor ancak gidilebilecek yerler günden güne azalıyor. Klişeleşmemiş, istila edilmemiş bir doğa harikası bir yer bulmak günden güne zorlaşıyor. Ama hala pek çokları tarafından keşfedilmemiş, hala bakir sayılabilecek doğal yerler var. İşte size doğada keşfedilmeyi bekleyen yerler…
#Doğaseverlerin Mutlaka Keşfetmesini Gereken YerlerGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridJaponya’nın altıncı büyük şehri olan Fukuoka, özellikle yaz aylarında turistlerin göz bebeği. Genelde Japonya denilince akla gelen ilk yer Tokyo veya Osaka gelir. Yalnız Fukuoka bu şehirlerden daha otantik ve daha güzel. İşte Kyushu Adası’nın en büyük şehri Fukuoka gezi rehberi…
#FukuokaKimse neden bahsettiğini tam olarak anlamasa da Slavoj Zizek dünyanın en ünlü filozofu. <br> Ona ‘felsefenin rock starı’ diyorlar. <br>Dehayla delilik arasında gidip gelen bir hiperaktif, gördüğüm en süratli düşünen insan ve müthiş sevimli bir karakter… <br>‘Sapığın Sinema Rehberi’ adlı muhteşem filminin devamı ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’ dünyada gösterime girdi. <br>İstanbul’da otelinin resepsiyonunda buluşmak istiyor. <br>Çok uykusu olduğu için bastıra bastıra “Sadece yarım saat” diyor. <br>Neyse ki konuşmaya başladı mı kendini durdurabilmesi epey zaman aldığı için söyleşi bir buçuk saat sürüyor. <br>Barda kola shot’larıyla (içki içmiyor) ve kahkahalarla devam ediyor! <br>Röportaj sonrası beynimin genleştiğini hissediyorum! <br>İşte Sloven filozof ve psikanalist Zizek’ten Gezi Parkı, aşk ve dünyanın gidişatıyla ilgili uyarılar…
Turgut Elik (49), ilk uzun yolculuğuna ilkokulda, şehirlerarası otobüs şoförü olan babasıyla çıktı. Lisede çadırını alıp çevredeki kentleri gezmeye, üniversitenin ilk yılında ise Avrupa’yı keşfe başladı. Bugüne kadar beş kıtada 107 ülke gezdi. "Eşimle çocuk yapmadık, çocuğa ayıracağımız zaman ve parayla dünyayı geziyoruz" diyor.
Şeker Bayramı için geri sayım başladı. Tatile 2,5 gün kaldı. İşinden izin almayı başaranlar geçen hafta sonu yola çıktı bile. Tatil programı yapmadıysanız, rezervasyonunuz yoksa son dakika alternatiflerine bakmanızda yarar var. Bayram tatilinin 3 gün olması bu yıl yurtdışı turlara ilgiyi azalttı. Uzun tatillerde 50 bini bulan yurtdışı turlarının müşterileri bu yıl 6 bin civarında kaldı. Yurtiçi tatile yönelenlerin sayısı arttı.
Geçen hafta, Amerikalı ve Fransız yemek meraklıları, iki ayrı koldan İstanbul’a bir çıkarma yaptı. İlk grup, sekiz Fransız gurme ve üç televizyoncudan oluşuyordu ve Akdeniz Mutfakları Konservatuvarı’nın Türkiye temsilciliğiyle Fransız Travel- Food Seyahat Acentesi’nin birlikte düzenlediği bir yemek kültürü keşif gezisi için buradaydılar.
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Türkiye’de yaklaşık dokuz bin profesyonel turist rehberini temsil ediyor. Turist rehberlerinin ortak sorunlarını saptamak, çözüm önerileri oluşturmak, meslek kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamak amacıyla çalışıyor. Ve yarın Dünya Rehberler Günü. TUREB Başkanı Şerif Yenen, Hürriyet Seyahat için kendisi de bir rehber olan Hasan Tuzluoğlu’nun sorularını cevapladı.