Dün Marmaray’ın açılışında Diyanet İşleri Başkanı’nın dualarına Japonlara has nezaket örneği göstererek el açıp 'amin' diyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bu hareketiyle Türk insanının gönlünü kazandı. Abe, dualara katılırken, ülkesinin ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı yapmış olmanın da haklı gururunu ve sevincini yaşıyordu. Çünkü, 8 milyar liraya mal olan Marmaray Projesi’nin yanı sıra, bu tarihi açılıştan 6 saat sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’la 22 milyar dolarlık yeni bir anlaşmanın son imzasını atıyordu. Bu dev projenin adı ise Sinop Nükleer Santral inşaatı idi…
Bunaltıcı sıcak havalar ile birlikte klimalar da lüks olmaktan çıkıp zaruri bir ihtiyaç haline dönüşüyor. Evde, işte, mağazalarda klimalar artık olmazsa olmazımız. İhtiyaçlar her geçen gün değişirken, iklimlendirme sektörü de teknolojik gelişmelerle güne uyum sağlamaya çalışıyor. İklimlendirme sektöründeki çalışmalarıyla bilinen ve Mitsubishi Heavy Industries ile bu yılın başında masaya oturan Form Şirketler Grubu’nun Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun ile tüketicinin klima kullanımı hakkında konuştuk.
#KlimaAdını İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'ten alan Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, 1986 yılında yapımına başlanmasının ardından 1988 yılında hizmete girmiştir. Türk-Japon-İngiliz ortaklığıyla gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 1.510 metre uzunluğa ve 105 metre yüksekliğe sahiptir.
#Fatih Sultan Mehmet KöprüsüBir dönem Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin de çalıştığı dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Japon Kobe Steel, ürünlerinin mukavemeti ve dayanıklılığı hakkındaki verilerin sahte olduğunu itiraf ederek büyük bir skandala imza attı. Değeri 2 günde 1.6 milyar dolar eriyen şirket Toyota’dan Boeing’e kadar 200 devin tedarikçisi durumunda. Şimdi sahte verilerin ürünlerinin güvenliğini etkileyip etkilemeyeceği araştırılıyor.
#Kobe SteelJaponya'da yayımlanan Nikkei gazetesi, Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralin maliyetinin 16.3 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini ve inşaatta Japon ve Fransız şirketlerin yanı sıra iki veya üç tane Türk şirketinin yer alacağını belirtti.
#SinopJapon mühendis Kishi Ryoichi Körfez Köprüsü geçiş projesindeki kazadan dolayı intihar etti. Japonlar Türkiye’de çok büyük altyapı projeleri gerçekleştirdi. İkinci Boğaz Köprüsü, Haliç Köprüsü ve Marmaray Japonlar tarafından inşa edildi. Körfez Köprüsü de Japonlar tarafından inşa ediliyor. Japon firmalar 3. Köprü ihalesiyle de ilgilenmişlerdi.
Türkiye'nin en büyük iş makinaları üreticilerinden olan HİDROMEK, Japon devi Mitsubishi'nin motor greyder iş kolunu satın aldı. Anlaşma kapsamında Mitsubishi'nin Tayland'da yerleşik greyder üretim tesisi tüm tasarım, üretim, know-how ve satış sonrası hizmetleriyle HİDROMEK firmasına geçecek.
Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesini Sinop’ta inşa etmek isteyen şirketler için süre azalıyor. Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada’nın yarıştığı sürecin kazananı yakında belli olacak. Türkiye ile uzun süredir bu konudaki müzakerelerini sürdüren Güney Kore’nin sürpriz ortağının ise Birleşik Arap Emirlikleri Nükleer Enerji Kurumu (ENEC) olabileceği belirtiliyor.
Her yıl gelişen teknolojileriyle klimalar da yenileniyor. Kimi tasarruflu, kimi sağlığımızı daha çok düşünüyor ya da daha dekoratif. Her markanın her cebe uygun klima çeşitleri var. Anlayacağınız klima lüks tüketim kategorisinden çıktı artık. Neredeyse her odaya bir klimanın takıldığı şu günlerde alışveriş yapıyorsanız şanslısınız. Zira hem tasarruflu, hem sağlığınızı düşünen hem de ileri teknoloji ürünlü modeller sizi bekliyor
500 şirketli Japon Mitsubishi Grubu bünyesindeki leasing şirketi, Türkiye’de 27 bin araçlık filosu bulunan Intercity’nin yüzde 45’ini almaya karar verdi. Mitsubishi Corporation Başkan Yardımcısı Hideshi Takeuchi, "Çalışkan Türkler’den çok etkilendik, krize rağmen adım attık" dedi. Intercity, yeni yapısıyla 4 yılda 100 bin araçlık filoya ulaşacak. Araçların değeri 3 milyar doları bulacak.