Nükleerde süreç 2018'de netleşecek

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde süreç 2018de netleşecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 11:40

Japon Mitsubishi'nin Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Kanda: "Teknik fizibilite kapsamında Sinop'taki sahanın santral yapımı için uygunluğunu bu yıl sonunda teyit edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Japon Mitsubishi Heavy Industries'in (MHI) Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makoto Kanda, teknik fizibilite kapsamında bölgedeki sahanın santral yapımına uygunluğunu bu yıl sonunda teyit edeceklerini belirterek, "Ticari fizibilite çalışmaları da dahil olmak üzere, tüm fizibilite çalışmalarının Mart 2018 itibariyle tamamlanmasını ve sürecin netleşmesini hedefliyoruz." dedi.

Kanda, AA muhabirine Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi olan Sinop Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ilişkin son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sinop NGS projesi için teknik ve ticari fizibilite çalışmalarının sürdüğünü belirten Kanda, havadan, karadan ve deniz tabanından yapılan fizibilite çalışmasının ilk turunun geçen yıl tamamlandığını söyledi.

Kanda, sismik değerlendirme çalışmalarındaki ilk tur sonuçların Türk, Japon ve Avrupalı bağımsız uzmanlardan oluşan üst düzey sismik tehlike komitesine (SSHAC) iletildiğini, komitenin talepleri doğrultusunda ek fizibilite çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kanda, bütün çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) standart ve referanslarına göre yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Komitenin son çalıştayı Eylül 2017'de gerçekleşecek. Çatıştay raporunun sonucuna göre, eğer sahanın sismik açıdan uygunluğu için değişiklikler gerekli görülürse, bunlar da dikkate alınarak saha uygunluk raporuna son şekli verilecek. Nihai saha uygunluğu raporunu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Yani, teknik fizibilite kapsamında Sinop'taki sahanın santral yapımı için uygunluğunu bu yıl sonunda teyit edeceğiz. Ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın da geçmiş depremsellik çalışmaları var, onları da bu kapsamda değerlendirmeye aldık."

 

"ELEKTRİK ALIM ANLAŞMASI ORTAYA ÇIKMALI"

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile (TAEK) bu projede hangi düzenleme, yönetmelik ve standartların kullanılacağının tespiti için toplantılar yaptıklarını aktaran Kanda, lisanslamayla ilgili detaylı bilgi ve regülasyona ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Fizibilite çalışmalarının ardından TAEK'e ilk olarak saha lisansı, ardından da inşaat lisansı için başvuracaklarını ifade eden Kanda, şöyle konuştu:

"Fizibilite sürecinde iş planlarını geliştireceğiz. İleriye dönük hesapları bilmek için elektrik alım anlaşmasının ana hatlarıyla bugünden ortaya çıkması lazım. Proje, yüzde 30 öz kaynak, yüzde 70 finansmanla hayata geçecek. Bu yüzde 70 için bankaları ikna etmemiz gerekir. Bu sebeple, elektrik alım anlaşması sadece bizim değil, kredi verecek olan kurumların da bilmeleri gereken en önemli nokta. Tabi ki elektrik alım anlaşması şimdi imzalanmayacak, ama bağlantılı konuları değerlendirmemiz gerekiyor."

 

Haberin Devamı

"SANTRAL BİNASI SU GEÇİRMEZ YAPIDA OLACAK"

Nükleer güç santrali projelerinin uzun soluklu projeler olduğuna işaret eden Kanda, "Sinop NGS projesi için yatırımcılar Türk hükümetinden destek bekliyor. Şu anda hedefimiz, saha uygunluğu raporunu tamamlamak ve ticari fizibiliteye yoğunlaşmak. Bu çerçevede, ticari fizibilite çalışmaları da dahil olmak üzere, tüm fizibilite çalışmalarının Mart 2018 itibariyle tamamlanmasını ve sürecin netleşmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sinop NGS için kullanılması planlanan ATMEA1 tipi nükleer reaktörün güvenliğiyle de ilgili bilgi veren Kanda, herhangi bir acil durumda devreye girmesi için dört farklı dizel jeneratör ve bir adet ek gaz çevirim jeneratörünün bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kanda, santral binasının su geçirmez bir yapıya sahip olacağını belirterek, acil durumda deniz suyu soğutması yerine hava soğutması kullanılabilecek bir yedek sistemin de bulunacağına dikkati çekti.

Kanda, ATMEA1'in uluslararası kurumlardan aldığı güvenlik analiz raporlarını TAEK'e ilettiklerini de sözlerine ekledi.

 

BAKMADAN GEÇME!