Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 100 kişilik işadamı ve gazeteci heyeti ile birlikte önceki gün Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, en önemli gündem konularından birisi haline geldi. Marmaray'ın açılışında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in duasına katılan fotoğrafı ile sempati toplayan Abe, akşam da kendi ülkesi ve Türkiye için çok önemli bir proje olan Sinop'taki nükleer santral için Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi.
22 MİLYAR DOLARLIK İMZA
Akşam saatlerinde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya gelen ikilinin görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yapılan açıklamada ise 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesine yönelik son imzaların da atıldığı bilgisi verildi.
ÜNİVERSİTE DE KURULACAK
Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair imzalanan ortak bildirgeye göre nükleer alanında iki ülke arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilecek ve Türkiye’de uluslararası niteliklere haiz bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurulacak. İki ülke tarafından Türkiye’de ortaklaşa kurulacak söz konusu üniversiteye ilişkin hazırlık çalışmaları önümüzdeki dönemde başlayacak ve üniversite mümkün olan en yakın tarihte eğitime başlayacak.
Bildirgede ayrıca nükleer enerji santraliyle ilgili de, "Japonya Başbakanı Sayın Şinzo Abe'nin Türkiye ziyaretinin hemen ardından, 2013 yılı Mayıs ayında Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi’ni gerçekleştirmek üzere 'Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'na ilişkin müzakereler başlatılmıştır ve teknik müzakereler tarafların yoğun gayretleri ile 29 Ekim 2013 tarihi itibariyle nihayete erdirilmiştir. Eş zamanlı olarak, nükleer güç santralinin inşa edileceği sahada azami nükleer güvenlik hedefiyle teknik fizibilite çalışmaları başlatılmıştır" ifadeleri yer aldı.
KAPIYI BABASI AÇMIŞTI
Türkiye’ye çok yakın ilgi gösteren politikacılardan biri olan Abe, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin son 10 yıldaki büyümesini hayranlıkla izlediğini ifade etmişti. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin artması gerektiğinin altını çizen Abe, bundan 30 yıl önce Türkiye’yi ziyaret ederek iki ülke ilişkilerinin gelişmesini sağlayan dönemin Dışişleri Bakanı Şintaro Abe’nin de babası olduğunu belirtmişti.
|
|
| |
ABE’NİN DİNİ ŞİNTOİZM |
|
| |
Şintoizm, Japonya'nın yerel ve tarihsel dini. İlk kez sekizinci yüzyılda Kojiki ve Nihon Şoki'nin tarihsel metinlerinde adı geçen "Şinto" kelime anlamı olarak "Tanrıların Yolu" demek. Şintoizmin "omairi", "harae", "suyla arınma" gibi çeşitli ritüelleri bulunuyor. Japonya'nın dört bir yanında Şinto tapınakları var. Ülkede günümüz modern Japonya'sıyla antik geçmiş arasındaki bağları kuvvetlendirmek çok önemli olduğundan Şintoizmin ritüellerine büyük değer veriliyor. Nüfusun yüzde 83'ü bu dinin ritüellerini yerine getiriyor ancak Şintoizm inancı Müslümanlık, Hıristiyanlık ya da Yahudilik kadar güçlü bir bağlılık gerektirmiyor. Dolayısıyla anketlerde kendisini “Şinto” olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 3-5 civarında kalıyor. |
|
|
İLK PROTOKOL MAYIS'TA İMZALANMIŞTI
Türkiye ile Japonya arasında dev stratejik işbirliği dönemine yönelik ilk imzalar Mayıs ayında atılmıştı. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe Sinop’a toplam maliyeti 22 milyar dolar olan nükleer enerji santrali kurulması yönündeki protokole imza koymuşlardı.
4 üniteden oluşacak santralin kurulu gücü 4 bin 480 megavat olacak ve yıllık 40 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin ilk ünitesinin 2023 yılında, son ünitesinin ise 2028’de üretime geçmesi planlanıyor.
Nükleer santralin inşaatında 10 bin kişinin, inşaat sonrasında da toplam 2 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.
Sinop’a yapılacak nükleer santral projesini kazanan konsorsiyumda Japon Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Itochu Corporation, Fransız GDF Suez bulunuyor.