Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Ege bölgesinin en güzel şehirlerinden olan İzmir, yemekleri ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle yaz mevsiminde hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin en çok uğradığı şehirlerinden bir tanesi olan İzmir şehri içerisinde yer alan yemekler denenmeye değerdir. İzmir yemekleri ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Peki İzmir yemekleri nelerdir? İzmir'de neler yenmelidir? İzmir mutfağında ünlü olan yemekler nelerdir? İşte İzmir yemekleri ile ilgili tüm detaylar.
#İzmir YemekleriİZMİR’de 25 yıldır işleri güçleri iyilik, yardım olan, çeşitli dallarda çalışan, temeli kadınlar olan bir yapıdan söz edeceğim: Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği. Çatısı altında yaklaşık 300 kuruluş olan birliğin dönem sözcüsü Fatoş Dayıoğlu’ndan dinleyelim:
#1Çayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru Erkeİzmir, zengin kültürü, cezbedici doğası ve tarihi dokusu ile insanın aklını başından alıyor. Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan güzel şehrimizin bu zenginliği mutfağına da yansımış. Zeytinyağlı çeşitlerinden enfes et yemeklerine İzmir mutfağı bambaşka tatlarla dolu. İşte Ege'nin incisi İzmir'den sofralarınızı şölene dönüştürecek tadına doyum olmaz tarifler...
#Yöresel LezzetlerYaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, çok sayıdaki bitki türü ve 2 bin 600 yıllık zeytinyağı kullanımı geçmişi ile göz dolduran İzmir’in, gastronomik bir destinasyon olması için önerilerde bulundu.
#Ege MutfağıHavasından mı suyundan mı bilmem ama İzmir’de yediğim her şeyin tadı bir başka güzel geliyor. Kim bilir belki de otu etle, balığı limonla bozmadıklarından, en güzel böreğin lodosta değil de poyrazda açıldığını söyleyen güzel insanların elinden çıktığındandır…
#İzmirİZMİR Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından, İzmir Belediyesi'nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında İzmir’in kültürünü ve tarihini konu alan etkinlikler düzenlenecek. Etkinlikte 'İzmir Masalları', 'İzmir Müzikleri' ve 'İzmir Mutfağı'nda tarihten bugüne gelenler anlatılacak.
#İzmir