Fotoğraflar: Hürriyet Arşiv
İzmir’in midenize bayram ettirecek 10 nefis yemeği
Doğasıyla kendisine hayran bırakan İzmir yemekleriyle de birbirinden güzel lezzetler vadediyor. İşte İzmir mutfağından lezzetler...
Türkiye'nin doğası ve atmosferi en güzel köşelerinden biri olan İzmir, birbirinden özel yemekleriyle de ziyaretçilerine bir lezzet şöleni vadediyor. İşte midenize bayram ettirecek İzmir yemekleri...
İzmir tarhanası
Soğuk kış günlerine hazırlık olarak yapılan tarhanayı İzmir'de farklı kılan en önemli özellik, et suyu ile yapılmasıdır. Domates, kırmızı biber, tarhana otu, süzme yoğurt, irmik ve birkaç malzeme daha ilave edilerek yapılan hamur, sekiz gün boyunca ara ara yoğrulur. Dokuzuncu güne gelindiğinde misket boyutuna getirilip kurutulur. İzmir’in tarhanasını üne kovuşturan en önemli özelliklerinden biri de yoğurulma sürecidir.
Soğuk kış günlerine hazırlık olarak yapılan tarhanayı İzmir'de farklı kılan en önemli özellik, et suyu ile yapılmasıdır. Domates, kırmızı biber, tarhana otu, süzme yoğurt, irmik ve birkaç malzeme daha ilave edilerek yapılan hamur, sekiz gün boyunca ara ara yoğrulur. Dokuzuncu güne gelindiğinde misket boyutuna getirilip kurutulur. İzmir’in tarhanasını üne kovuşturan en önemli özelliklerinden biri de yoğurulma sürecidir.
Şevketi bostan
Şevketotu ya da bostanotu olarak da bilinen İzmir’e has sebzenin kuzu etiyle tamamlanmasıyla oluşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış bu yöresel yemeği mutlaka tatmalısınız.
Şevketotu ya da bostanotu olarak da bilinen İzmir’e has sebzenin kuzu etiyle tamamlanmasıyla oluşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış bu yöresel yemeği mutlaka tatmalısınız.
Keşkek
Özel günlerin birlikteliğini pekiştiren bir yöresel yemek olan keşkek ile tanışın. Kabuğu çıkarılarak yumuşatılan buğdayın, koyun etiyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bakır sahanlarda servis edilen keşkek, üzerine dökülen salça-tereyağ sosuyla damağa olduğu kadar göze de hitap ediyor.
Özel günlerin birlikteliğini pekiştiren bir yöresel yemek olan keşkek ile tanışın. Kabuğu çıkarılarak yumuşatılan buğdayın, koyun etiyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bakır sahanlarda servis edilen keşkek, üzerine dökülen salça-tereyağ sosuyla damağa olduğu kadar göze de hitap ediyor.
İzmir köfte
Tepsiye özenle döşenmiş patatesler ve üzerinde köftelerle tanıyabilirsiniz onu. İzmir köfteyi özel yapan ise üzerine eklenen domates sosudur.
Tepsiye özenle döşenmiş patatesler ve üzerinde köftelerle tanıyabilirsiniz onu. İzmir köfteyi özel yapan ise üzerine eklenen domates sosudur.
Kumru
İzmir’den Türkiye’ye yayılan bir diğer lezzet ise kumru. Adını ekmeğinin şeklinden alan kumru, ızgarada pişirilen sucuk ve salamın, domates dilimleri ve kaşar ile buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz bir lezzet. İzmir’in yerlisi kumruya mayonez ketçap koymaz, koydurmaz.
İzmir’den Türkiye’ye yayılan bir diğer lezzet ise kumru. Adını ekmeğinin şeklinden alan kumru, ızgarada pişirilen sucuk ve salamın, domates dilimleri ve kaşar ile buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz bir lezzet. İzmir’in yerlisi kumruya mayonez ketçap koymaz, koydurmaz.
Gerdan tatlısı
Et ile yapılan bu tatlı duyanlarda şaşkınlık yaratıyor ancak mutlaka tatmanız gerekenler arasında da yer alıyor. Et az miktarda tuz ile haşlanarak küçük parçalara ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil eklenerek kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir. Altını kapatmadan önce kuru erik, kayısı, kavrulmuş badem, çam fıstığı eklenerek sıcak bir şekilde servis edilir.
Et ile yapılan bu tatlı duyanlarda şaşkınlık yaratıyor ancak mutlaka tatmanız gerekenler arasında da yer alıyor. Et az miktarda tuz ile haşlanarak küçük parçalara ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil eklenerek kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir. Altını kapatmadan önce kuru erik, kayısı, kavrulmuş badem, çam fıstığı eklenerek sıcak bir şekilde servis edilir.