Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1MasterChef İzmir boyozu ile izleyenleri ekranlara konuk ediyor. İzmir'in meşhur boyoz tarifi merak edilen tarifler arasında zaman zaman yerini alıyor. Peki, İzmir boyozu nasıl yapılır, içinde ne var? İşte, boyoz tarifi ve kolay yapılışı...
#İzmir BoyozuZafer Algöz yeni kitabı “Ken Taç Dis”in imza gününde Feyyaz Yiğit’in dizisi “Gibi” için sosyal medyada yaptığı ‘nişastalı su muhallebisi’ yorumunun yanlış anlaşıldığını söyledi: “Feyyaz ile aynı dergiye yazıyoruz. Bu espriyi Feyyaz’ın da olduğu bir masada yapsaydım, Feyyaz da gülerdi buna.”
#Zafer AlgözMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıÇocukluğumdan beri İzmir'de otlarla, zeytinyağlılarla ve tabii ki gevreklerle büyüdüm. Annem aldığı ot ve sebzeleri sonuna kadar değerlendirirdi. Yapraklar yemeğe, kabuklar salataya, kökler ve saplar ise kaynatılıp şifa niyetine bize zorla içirilirdi. Küçükken burun kıvırdığım bu lezzetleri bir gün bayıla bayıla yiyeceğimi ve İzmir’de olmadığım dönemlerde onların burnumda tüteceğini o zamanlar tahmin bile edemezdim. Bu güzel lezzetlerin hatırına İzmir ve çevresinde benim yüzümü güldüren hem yeni hem de klasikleşmiş bazı mekânları sizlerle paylaşmak istedim…
#İzmir LezzetleriHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciÇanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#Çanakkale