Ücretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel SektörİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıHavaların geç de olsa ısınmasıyla birlikte tatil heyecanı da doruğa ulaşmaya başladı. Sadece çocuk ve gençler değil çalışanlar için de Almanya’da eyalet eyalet tatil ve dinlenme dönemi başlıyor. Peki ama tatildeyken gerçekten dinlenebiliyor musunuz? Örneğin plajda güneşlenirken birden patronunuz telefonla sizi aradığında ne yaparsınız? Ya da hiç beklenmedik ve ani bir şekilde hastalanırsanız, tatiliniz hiç kuşkusuz kursağınızda kalmaz mı? Bugünkü yazımızda, iş hukuku ve çalışma kuralları açısından tatil hakkında bilmeniz gereken beş konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
#Almanyaİstanbul’un Adalar ilçesinde kullanıma sokulan elektrikli minibüslere tepki her geçen gün artıyor. Ada halkı ‘azmanbüs’ dedikleri elektrikli minibüs yerine daha önce kullanımda olan ‘adabüs’lerle ulaşımın sağlanmasını istiyor. İBB ise “İETT tarafından, Adalar’a özel olarak üretilmesi istenen yeni elektrikli araçlar için açılan ihalelere ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin katılım sağlamaması sebebiyle’ bu araçların alındığını söylüyor.
#AzmanbüsAlmanya’da sigortalı çalışanlar, izine ayrıldıklarında kendilerini hem ruhen hem de bedenen dinlenebilmeleri için tatil süresi boyunca işle alakalarını kesebilirler, kesmeleri de gerekir. Çünkü, çalışanlar tatildeyken, işvereniniz veya patronunuz için ulaşılabiliyor olma zorunluluğunuz yasal açıdan yoktur.
#AlmanyaAdalet Bakanlığı tarafından tamamlanan 7. Yargı Paketi kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Mahkum ve mahkum aileleri 49 maddeden oluşan teklifin kapsamına ulaşmaya çalışıyor. Özellikle pandemi döneminde açık cezaevlerinde bulunan 120 bin mahkum izne gönderilmişti. İzin süresi yapılan düzenleme ile birlikte son olarak 31 Temmuz’a kadar uzatıldı. 7. yargı paketinde ise infaz düzenlemesiyle ilgili gelişme olup olmadığı merak ediliyor. Peki Mahkumlara genel af çıkacak mı, 7. yargı paketi maddeleri neler? İşte, TBMM Başkanlığı’na sunulan düzenlemenin detayları
#Mahkumlara Af Gelecek MiKahramanmaraş depreminin ardından alınan kararlarda biri de eğitim öğretimde ikinci dönemin uzatılması oldu. Okulların 20 Şubat'a kadar kapalı olması nedeniyle kamuda çalışan kadın çalışanlar için de açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı kararına göre, bazı kamu çalışanı kadınlar 20 Şubat 2023 tarihine kadar idari izinli olacak. Peki, kamuda idari izin ne zaman bitecek? İdari izin kaç gün? İşte, o konu hakkında yapılan açıklamanın ayrıntıları.
#İdari İzinDokuz ülkenin başkonsolosluklarını ‘güvenlik’ gerekçesiyle geçici süre kapatmasına Ankara’dan tepkiler devam etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’na ve MİT’e soruyoruz somut bir bilgi paylaşımı yok. Bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz” dedi. İçişleri Bakanı Soylu, “Amerikan büyükelçisine buradan söylüyorum. Pis ellerini Türkiye’nin üzerinden çek” diye seslendi.
#KonsoloslukAdalet Bakanlığı tarafından yürütülen yargı paketi çalışmaları sürüyor. Pandemi döneminde açık cezaevlerinde bulunan 120 bin mahkum izne gönderilmişti. Son olarak izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı. 7. yargı paketinin detayları mahkum ve yakınları tarafından takip ediliyor. İnfaz düzenlemesine ilişkin yeni bir gelişme olup olmadığı kamuoyu tarafından araştırılıyor. Yeni düzenlemede haciz, uyuşturucu temini ve satışı, göçmen kaçakçılığı gibi konuları içeriyor. Peki Mahkumlara genel af çıkacak mı, kimler yararlanacak? İşte, Adalet Bakanlığı yargı paketi detayları
#Genel Af Çıkacak Mıİçişleri Bakanı Süleyman Bakan Soylu, son günlerde bazı ülkelerin konsolosluklarını kapatmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, ABD Büyükelçisi'ne seslenerek, “Amerikan büyükelçisine buradan söylüyorum. Hangi gazetecilere yazı yazdırdığını biliyorum. Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Çok net söylüyorum. Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Neleri yaptırdığınızı, hangi adımları attırdığınızı, Türkiye'yi nasıl karıştırmak istediğinizi net bir şekilde biliyorum. O pis ellerinizi, o maskeli, sırıtan yüzlerinizi Türkiye'nin üzerinden çekiniz" dedi.
#İçişleri Bakanı Süleyman Soyluİçişleri Bakanı Süleyman Bakan Soylu, son günlerde bazı ülkelerin konsolosluklarını kapatmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, ABD Büyükelçisi'ne seslenerek, “Amerikan büyükelçisine buradan söylüyorum. Hangi gazetecilere yazı yazdırdığını biliyorum. Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Çok net söylüyorum. Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Neleri yaptırdığınızı, hangi adımları attırdığınızı, Türkiye'yi nasıl karıştırmak istediğinizi net bir şekilde biliyorum. O pis ellerinizi, o maskeli, sırıtan yüzlerinizi Türkiye'nin üzerinden çekiniz" dedi.
#İçişleri BakanıBedelli askerlikte izin işlemleri araştırılan konulardan biri. Bedelli askerlik yerlerinin açıklanmasıyla izin durumu da merak konusu oldu. Sınıflandırma sonuçları E-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Bununla beraber bedelli askerlike izin olup olmadığı araştırılıyor. Peki bedelli askerlikte izin var mı? İşte o konu hakkında bilgiler...
#Bedelli AskerlikPolislerin şark görevi süresi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan önemli açıklamalar geldi. Katıldığı bir televizyon programında polislerin şark görevi ve izin süresi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, bazı düzenlemelerin hayata geçeceği duyurdu. Bu düzenlemelerin arasında şark birleştirme gibi durumların da olabileceğini aktardı.
#PolisMaden yasasında değişiklik için taslak hazırlandı. Maden sahalarının rehabilitasyonu için fon kurulacak. Fonda para toplanacak, bu para maden sahalarının doğal hale getirilmesi için kullanılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, “Şirketler rehabilitasyon bedeli ödeyecek. Sonrasında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, sahada işler bittikten sonra ihalesini yapıp ve ilgili fondan para aktarıp sahayı eski haline getirecek” dedi.
#Maden YasasıKanada'da öğrenci vizesi almak için eğitim izni başvurusunda bulunmak gerekir. Kanada vatandaşı olmayan kişiler de gerekli evrakları hazırladıktan sonra Kanada öğrenci vizesi için başvuru yapılır. Öğrenci izni için başvuru adımları doğru izlenmelidir. Kanada öğrenci vizesi nasıl alınır? Vize kaç günde çıkar? Nasıl başvuru yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hırvatistan oturma izni alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle geçerli seyahat belgesi yani pasaport sahibi olunması ve Hırvatistan seyahati süresince yeterli varlığı bulunması önemlidir. Latin alfabesi bilmek, Hırvatça konuşmak ve toplumsal tehdit oluşturmaması gerekmektedir. Bütün koşullara sahip olan kişilerin Hırvatistan seyahati başvurusu yapabilme olanağı bulunmaktadır. Hırvatistan oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.
İşten çıkma, tazminat alma ve herhangi bir hizmetten doğacak iadeyi almak; resmi kurumlar ile yapılmış herhangi bir anlaşma iş günü bekleme süresi doğurabilmektedir. İki tarih arasındaki iş gününü hesaplanması, özellikle tazminat ve benzeri süreçlerde kişilere fayda sağlar. İş Kanunu'nun mümkün kıldığı ölçülerde kişiler tarafından da hesaplanabilen iş günü süresini sizler için derledik.
Geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti’nin Ankara’da düzenlediği bir çalıştaya Münih’ten tarifeli bir uçakla giden gazeteci yazar Tevfik Şendöl, Esenboğa Havalimanı’nda saatlerce beklemesine rağmen, Münih’teki yer hizmetleri personeli yetersizliğinden dolayı uçağa yüklenmeyen bavulunu alamadan toplantılara katılmak zorunda kaldı.
#Almanya-Türkiye