İki tarih arasındaki iş günü nasıl hesaplanır? İş günü hesaplama nasıl yapılır

Güncelleme Tarihi:

İki tarih arasındaki iş günü nasıl hesaplanır İş günü hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:36

İşten çıkma, tazminat alma ve herhangi bir hizmetten doğacak iadeyi almak; resmi kurumlar ile yapılmış herhangi bir anlaşma iş günü bekleme süresi doğurabilmektedir. İki tarih arasındaki iş gününü hesaplanması, özellikle tazminat ve benzeri süreçlerde kişilere fayda sağlar. İş Kanunu'nun mümkün kıldığı ölçülerde kişiler tarafından da hesaplanabilen iş günü süresini sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 İki tarih arasındaki iş günü için 'modüler aritmetik' yöntemi ile hesaplama yapılır. Bu hesaplama yapılırken, kişinin çalıştığı günler hesaba katılır. Çalışmadığı günler ise iki tarih arası hesaplanırken gün sayısından çıkarılır.

  İki Tarih Arasındaki İş Günü Nasıl Hesaplanır?

  İki tarih arasında iş günü hesaplaması yapılırken bu sürenin yıl bazlı tarihi oldukça önemlidir. Örneğin yalnızca 15 günlük bir süre zarfı içerisindeki iş gününü hesaplamak, yalnızca resmi tatilleri ve haftalık izinlerin düşülmesi ile hesaplanabilirken, yıl bazlı iş günü hesaplama bu kadar kolay yapılamaz. Bu durumda mutlaka modüler aritmetik kullanılması gerekmektedir.

  İş günü hesaplaması yapılırken üzerinde çalışılmaya başlanan ilk gün ile son gün arasında kaç gün olduğu hesaplanır. Daha sonra resmi tatiller bu süre zarfından düşülür. En son adımda doğru şekilde hesaplamanın yapılabilmesi için haftalık izinlerin de bu süre zarfından düşülmesi gerekmektedir. Bu kişiden kişiye ya da kurumdan kuruma değişiklik gösteren bir faktördür. Örneğin hizmet sektöründe çalışan bir kişi için yalnızca 1 günlük haftalık izin süresi hesaplanırken, bankada çalışan kişiler için haftalık izin süresi 2 gün şeklinde hesaplama yapılacaktır.

Haberin Devamı

  Bu hesap kişi bazlı iş günü hesaplama olarak oluşturulmuş ve çalışma süreleri baz alınmıştır. Ancak iş günü hesaplanırken yalnızca çalışma süresi ve tazminat gibi konular dışında, resmi dairelere yönelik yazılı iletişim cevap bekleme gibi alanlarda da bu sürenin hesaplanması gerekir.

  İş Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?

  İki tarih arasındaki resmi iş günlerinin hesaplanması için çalışılan koşulların bilinmesi gerekir. Örneğin banka ile işlem yapan ya da bankada çalışan bir kişi için resmi tatil durumu olmaksızın 7 gün süresindeki iş günü süresi 5 gündür. Çünkü bankalar haftada 2 gün olarak Cumartesi ve Pazar günlerinde çalışmamaktadır.

  Yine bankada çalışan bir birey için 26 Aralık 2021 ve 5 Ocak 2022 arasındaki resmi iş günü süresi ise 8 gün olarak hesaplanır. 1 Ocak ve 2 Ocak tarihleri hafta sonuna gelmiş olduğundan bu süre iş günü süresinden düşülür. Ancak 1 Ocak tarihi resmi tatil olarak kabul edilmesine karşın bu hesapta düşülmez. Çünkü resmi tatil kişinin çalışma imkanının olmadığı Cumartesi gününe denk gelir. Ancak yapılan hesapta 1 Ocağın hafta içi bir güne gelmesi halinde hesaptan düşme yapılması gerekecekti.

Haberin Devamı

  Yıllar Arasında İş Günü Nasıl Hesaplanır?

  Yıllar arasında iş günü hesaplaması yapılırken, başlangıç ve bitiş tarihleri baz alınır. Örneğin 1 Ocak 2021 ve 1 Ocak 2022 tarihleri arasındaki iş günü hesabı yapılırken, kişinin çalışmadığı günler ve resmi tatiller bu süreden düşülür. Örneğin bu örnekte bir banka çalışanı için iki tarih arasında doğal olarak 365 gün varken, iş günü süresi 249 olarak hesaplanır. İki tarih arasındaki Cumartesi Pazarlar yılda 104 gün düşüşe neden olmuştur. Yıl içindeki 15 günlük resmi tatil süresi düşüldüğünde 246 gün bulunmasına karşın, 15 Mayıs Ramazan Bayramı son günü Cumartesi günü, 1 Mayıs Cumartesi Günü ve 1 Ocak 2022 de Cumartesi gününe denk geldiğinden bu süreler düşülmez. Bu sebepten 249 gün olarak iş günü hesabı yapılır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!