İyon kelimesi özellikle kimya ve fizik derslerinde en fazla karşılaşılan kelimeler arasında yer almaktadır. Ancak iyon kelimesi sadece derslerde değil günlük yaşantı içerisinde de kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Siz de karşılaştığınız iyon kelimesi hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. İyon nedir? İyon yükü nasıl bulunur ve hesaplanır konu anlatımı nasıl olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#İyon Nedir?Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Sağlıkİklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar ÜniversitesiAlüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır. Bentonit, sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde kullanılan çok yönlü bir kildir. İşte, bentonit hakkında detaylı bilgiler
#BentonitKarışımları bileşenlerine ayırmak amacıyla basit veya daha karmaşık yöntemler ile geliştirilen tekniklere kromatografi denilmektedir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu tekniğin birçok farklı türü bulunmaktadır. Laboratuvarlarda en çok kullanılan kağıt kromatografisi, gaz kromatografisi ve ince tabaka kromatografisidir. Bu yazımızda kromatografi nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır? Kromatografi çeşitleri ve yöntemleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KromatografiUyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonHipokalemi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hipokalemi nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hipokale nedir? Neden olur? En önemli komplikasyonu nedir? Hipokalemi neden alkaloz yapar tüm detayları ile derledik.
Bazen de çözeltilerde istenmeyen bazı iyonlar bulunabilir. Örneğin, içme suyunda magnezyum, kalsiyum ve demir gibi bazı iyonların belirli değerlerin üzerinde olması istenmez. Bu gibi durumlarda ise çözeltiye bu iyonlarla birleşerek suda çözünürlüğü daha az olan tuz bileşiği ortaya çıkaracak olan bir iyon katılır. Çöktürme yöntemi nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Çöktürme YöntemiMetalik bağların gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Çünkü metallerin atomları arasında yüksek bir çekim kuvveti vardır. Bunu aşmak için çok fazla enerji gerekir. Peki, Metalik Bağ nedir, özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEvrende gördüğümüz her şey atomların bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Fen bilimleri ve fizik de maddenin en küçük yapı taşı olarak da bilinen atomları yakından inceler. Bu sayede de atomlar ile ilgili her türlü bilgiye de rahatlıkla ulaşabilir. Atomlarla ilgili günümüzde merak edilen pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de iyonik bağ terimidir. İyonik bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimTürkiye, otomotiv sektöründe batarya üretim üssü oluyor. Aralık ayında Çinli Farasis’le fabrika kuracağını duyuran Togg’un ardından, Koç Holding-Ford ve Güney Koreli SK On ortaklığında yeni bir yatırım daha açıklandı. İki fabrika tamamlandığında Türkiye, yılda ortalama 60 gigawatsaat kapasiteli batarya hücresi üreten bir ülke olacak. Bu kapasiteyle yılda 1 milyon adet elektrikli otomobilin ihtiyacı karşılanabiliyor.
#Otomotiv20. yüzyılın ilk çeyreğinde literatüre giren etkileşim kelimesi, etki sözcüğünden türetilmiştir. Birinin ya da bir şeyin başka bir varlıkta yol açtığı değişime etki denir. Her iki nesnenin ya da insanın etkilendiği durumlar ise etkileşim olarak nitelendirilir. Diyalog kurmak ya da fikir alışverişinde bulunmak etkileşime örnek olarak gösterilebilir. Etkileşim nedir, ne anlama gelir? Kimyada ne için kullanılır tüm detayları ile derledik.
Güçlü etkileşim, kuarklar ve gluonlar arası etkileşime denilmektedir. Kuark, maddenin temel bileşimlerinden birini temsil eder. Gluon ise kuarklar arasındaki kuvvetli etkileşimi sağlayan temel parçacıktır. Güçlü etkileşimlerin hangileri olduğunu detayları ile derledik.
#Güçlü EtkileşimGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremSodyum Klorür, günlük hayatta çok sık olarak duyduğumuz terimlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen pek çok kişi sodyum klorür hakkında net bir bilgi sahibi değildir. Bu sebeple konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için Sodyum Klorür nedir, nerelerde kullanılır? Sodyum klorür nasıl elde edilir, sağlığa zararlı mıdır detayları ile derledik.
Amorf katılar, hem doğal hem de insan yapımı malzemeler içerir. Cam, amorf katıların en sık belirtilen örneğidir. Bununla birlikte, amorf katılar, tüm katı alt kümeler için ortaktır. Peki, Amorf Katılar nedir tüm detayları ile derledik.
Van'da 10 Ekim’de üç dakika arayla merkez üssü Tuşba ilçesi olan 3.4 ve 3.5 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Bu depremlerden 10 gün sonra yine Tuşba’da 3.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Depremlerin 23 Ekim 2011’de yaşadığımız 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümüne yakın tarihlerde olması ise endişe yarattı. Peki Van ve çevresi yeniden yıkıcı büyük bir depremle karşılaşabilir mi?
#DepremPeriyodik tablodaki gruplar (dikey sütunlar) içindeki elementler benzer kimyasal davranış sergiler. Bu benzerlik, bir grubun üyelerinin değerlik kabuklarında aynı sayıda ve elektron dağılımına sahip olması nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, periyodik tablodaki kimyasal özelliklerde başka modeller de vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Homeostasis, teorisi ilk olarak 1865 yılında Fransız Fizyolog Claude Bernard tarafından tanıtıldı ve terim ilk olarak 1926'da Walter Bradford Cannon tarafından kullanıldı. Homeostazın ne olduğunu ve iç vücut ortamını düzenlemedeki rolüne ait detayları derledik.
Florür kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Bu dilden Türkçeye geçmiştir. Florür kimya sektöründe yer alarak pek çok ürünün yapımında ve içinde yer almaktadır. Özellikle kişisel bakım ürünlerinde çoğunda florür maddesine yer verilmektedir. Elbette ki bu maddenin faydaları ve zararları da bulunmaktadır. Florür nedir, ne işe yaramaktadır, florür maddesinin zararları ve faydaları nelerdir detayları derledik.
#Florür NedirAspartam 1965 yılında Amerikan şirketi Searle için çalışan bir kimyager tarafından keşfedildi. 1974 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından ilk pazarlama izni aldı. Peki, Aspartam tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aspartam Nedir?Pil, kimyasal olan enerjiyi kinetik olan enerjiye dönüştüren ve bu dönüştürmeyi bünyesinde depolayan cihazlar olarak bilinir. Bu bahsi geçen dönüşüm tek yönlü olduğu zaman pil primer yapıdadır anlamına gelir. Bu da tek kullanımlık ya da halk arasında şarjsız sistem olarak bilinir. Dönüşümün iki yönde olması ise sekonder yapıdadır. Bu yapı, elektrik enerjisini tekrardan enerjiye çevirir. Bundan dolayı uzun süreli enerji kullanımı elde ediliyorsa bu yapıda olduğu anlamına gelir. Pil çeşitleri, özellikleri gibi önemli bilgileri sizler için derledik.
#Pil Nedir Ve Ne İşe Yarar?