Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımCHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Geçen hafta Rize’nin sesini duyurduk. Adana’da büyük isyan vardı, orada da konuşmuştuk. Önümüzdeki cuma günü CHP olarak buğday üreticisinin sesini Türkiye’ye duyurmak için Tekirdağ’a gidiyoruz. Kimse kendini yalnız hissetmesin. Sizin için mücadele ediyoruz” dedi.
#CHPCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Geçen hafta Rize'nin sesini duyurduk. Adana'da büyük isyan vardı, orda da konuşmuştuk. Şimdi ilan ediyorum. Bu fiyat üreticiyi perişan ediyor, isyan büyük. Önümüzdeki cuma günü CHP olarak buğday üreticisinin sesini Türkiye'ye duyurmak için hep birlikte Tekirdağ'a gidiyoruz, buğday mitingi yapıyoruz" dedi.
#CHPTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İSO Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısına katıldı. Yumaklı, “Üretim yapan çiftçilerimize kullandıkları tarımsal kredilerde yüzde 15 ilave faiz indirimi sağlıyoruz. Böylece gerekli diğer koşulları da sağlayan üreticilerimiz kredilerinde yüzde 100 faiz indirimine erişebiliyor“ dedi.
#İbrahim Yumaklıİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal ÜretimYozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde bir mucize yaşanıyor. Bir araya gelerek topraklarını birleştiren ve dev bir meyve bahçesi oluşturan köylüler hem göçü tersine çevirdi hem de sadece köy halkı için değil, tüm bölge insanı için istihdam yarattı.
#KöyFındık üreticisi dünya birincisi ama kendini yenik hissediyor. Rekolte düşük de olsa yılı 750 bin tonun üzerinde hasatla kapatma hedefi var. Bahçeler küçük, sahiplerinin çoğu gurbetçi. Onlara ‘sosyolojik fındıkçı’ diyorlar. Verimlilik sorunu var... Yine de son iki yıldır toplanan ürünün 100 bin tonu stokta kalıyor. Çünkü rakip ülkeler sağlam geliyor. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) yönetim kurulu Giresun’daki fındık bahçelerinde çiftçiyi, fabrikalarda işletmecileri dinledi. “Bu iş düzenlemeyle çözülür’’ diyorlar, bir “fındık kanunu” istiyorlar.
#FındıkTarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde tarımsal üretimin canlanması, sürdürülebilir hale getirilmesi, güvenilir ürün temini ve pazarlamasına katkı sağlamak amacıyla proje hazırlanarak Küresel Çevre Fonu’na (GEF) sunuldu.
#TarımTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde bakanlığın afet bölgesindeki çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi, çiftçilere yapılacak olan 11 kalemde destekleme ödemesinin bugün gerçekleşeceğini duyurdu.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde bakanlığın afet bölgesindeki çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi, çiftçilere yapılacak olan 11 kalemde destekleme ödemesinin bugün gerçekleşeceğini duyurdu.
#Vahit KirişçiZeytini ve zeytinyağını mucizeden farklı tanımlamak pek mümkün değil. Anadolu’da medeniyetin de en güçlü sembollerinden zeytin ağacının meyvesinden yağına, mutfağımızda pişirmeyi mümkün kıldığı onlarca geleneksel lezzetimizden türlü türlü şifasına kıymeti saymakla bitmiyor. Hasadı başlayan zeytini dalından toplamak için Ayvalık’taydık.
#ZeytinağacıTarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘kabuğu çıkarılmamış pirinç’ olarak adlandırılan çeltikte verim artırma çalışmaları ile üretim, 1 milyon tona ulaştı. Türkiye’de 2002 yılında 60 bin hektar alanda 360 bin ton çeltik üretimi yapılırken, 2021’de bu rakam 129 bin 490 hektar alanda 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü 'kabuğu çıkarılmamış pirinç' olarak adlandırılan çeltikte verim artırma çalışmaları ile üretim, 1 milyon tona ulaştı. Türkiye'de 2002 yılında 60 bin hektar alanda 360 bin ton çeltik üretimi yapılırken, 2021'de bu rakam 129 bin 490 hektar alanda 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiTürkiye beyaz et sektörüne ivme kazandıracak Kahramanmaraş yatırımıyla İzmir’deki et entegre tesisine ilave olarak 3 bin kişiyi doğrudan, 10 bin kişiyi de dolaylı olarak istihdama dahil edeceklerini belirten Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül, “2 yıl sonra devreye alacağımız tesisimizle İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu bölgelerine, oradaki tüketicilerimize daha yakın olacağız. Böylelikle üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız” diye konuştu.
#KahramanmaraşBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajAKHİSAR Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, üretici için en büyük desteğin KDV indirimi olacağını söyledi. Alhat, “Bizim önceliğimiz her zaman tüketiciyi memnun etmek ve tüketimin artmasını sağlamak. İşte bunun için pozitif ayrımcılığa ihtiyaç var. Sofralık zeytinde primin artması, yerli ve milli ürünümüz zeytinyağında raf fiyatlarındaki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde tüketiciye daha düşük fiyata ulaşabilir, tüketimimizi artırabiliriz” ifadelerini kullandı.
#1