Çiftçiler için başvuru süreleri uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiler için başvuru süreleri uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2023 07:00

Deprem bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremden etkilenen 11 ilde verilen desteklerle ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamayı hatırlatarak, 2.8 milyar TL’lik mazot ve gübre desteğini nakde çevirip bu ay içinde ödenmesini sağlayacaklarını belirten Kirişci, “2023’te Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt işlemleri, ürün güncelleme bu ay sonu itibarıyla son buluyordu, bunu OHAL’i de göz önünde bulundurarak 8 Mayıs tarihine kadar uzatmış olduk. Deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru süresini uzattık. Son başvuru tarihleri organik ve iyi tarım uygulamaları desteği için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak düzenlendi. 11 ilde, yıl boyunca ödenecek olan hayvancılıkla ilgili toplam tutarı 530 milyon TL olan desteğin de ödemeleri şubat ayı sonuna kadar gerçekleştirilmiş olacak. 11 il için son desteklerden biri de 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş, 9 milyon küçükbaş için 1.5 milyar TL’lik yem desteği veriyoruz. Sadece büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve su ürünleri konusunda zararın tespitiyle yetinmedik, aynı zamanda bakanlığımızın sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaları devam ediyor. 45 noktada 4 ton mama sağlamış bulunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 BİN 500 TON SÜT

“TMO, hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticimizden satın alma işlemi gerçekleştirecek” diyen Kirişci, “Pamuk ve ayçiçek fark ödeme miktarlarındaki artış Resmi Gazete’de yayınlandı. Özellikle pamukta fark ödemesi desteği yüzde 45.5 artırılarak kg başına 1.60 kuruş olarak verildi. Yağlı tohumlarla ilgili ayçiçeğinde fark ödemesini yüzde 40 artırarak 70 kuruşa çıkarmış bulunuyoruz” dedi. Adana özelinde 363.2 milyon TL mazot ve gübre desteği, 5.6 milyon TL yem bitkisi desteği, 63.5 milyon TL hayvancılık desteği olmak üzere toplam 432.3 milyon TL’lik desteğin bu ay sonuna kadar çiftçilerin hesabına yatırılacağını kaydeden Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak 1 uçağımız, 2 helikopterimiz, 14 bin 149 personelimizle, 4 bin 987 araç ve gereçle sahada hizmet veriyoruz. Personelimiz büyük bir özveriyle faaliyetlerini yürütüyor. 3 bakan yardımcımız, 8 genel müdürümüz başta olmak üzere sahadayız. 6 bin 364 yatak kapasitesiyle misafirhaneleri depremzedelere açtık. 25 bin 608 ton odunu vatandaşlarımızın ısınması için dağıttık. Bizim için sadece insanı kurtarmak değil, diğer canlıları da yaşatmak önceliklerimiz arasında. Besicilerimize 2 bin 433 hayvan çadırı dağıttık. 3 bin 500 ton süt topladık. 7 bin 668 ton yem bölgedeki üreticilere dağıtıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!