ABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşAğız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımSık sık tekrarladığım ve iyi yaşlanmanın da yaşlılıkta hayat kalitesinin korumanın da en önemli belirleyicileri olarak kabul ettiğim “ALTIN ÜÇGEN”in -hatırlayalım, o üçgenin bir köşesinde DURMA! bir köşesinde DÜŞME! bir köşesinde de ÜŞÜTME! yazar- vazgeçilmez belirleyicilerinden biri olan “DÜŞME SORUNU”nun aslında 2 temel sebebi var.
#Yaşlanmaİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan ‘Umudum Öğretmenim’ projesi kapsamında görev yapan mentor öğretmenler, ebeveyn kaybı yaşayan çocuklara akademik ve sosyal destek veriyor. Öğrencilere umut olan mentor öğretmenlerle konuştuk.
#Mentor ÖğretmenlerEtkin ağız ve diş temizliği sunan Philips Sonicare, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak adına teknolojik yenilikleri yakından takip ederek, DNA’sındaki inovasyon ruhuyla kendisini sürekli yeniliyor.
#Sponsorlu İçerikBuray’ın 14 şarkıdan oluşan 5’inci albümü “Al Senin Olsun Dünya” dün çıktı. Ünlü şarkıcıyla buluşup hem yeni albümünü hem de oyuncu Ezgi Şenler ile ilişkisini konuştuk. Müzik tutkusundan bahseden Buray, yeni albümünde dünyanın her köşesinden tınılar olduğunu söyledi.
#BurayYakut taşı, kırmızı renk skalasında yer alan değerli taşlar arasında yer alan elmas, zümrüt ve safir ile birlikte anılan değerli ve nadir bulunan taşlar arasında yer alır. İşte, yakut taşına dair bilinmesi gerekenler.
#Yakut TaşıAğız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş Sağlığı2022 yılını tamamlamamıza artık çok az bir süre kaldı. 2023 yılına girmeden önce kendiniz ya da sevdikleriniz için teknoloji dünyasından tercih edebileceğiniz çok sayıda hediye seçeneği var. Bunlar arasından öne çıkanları sizler için bir araya getirdik.
#Yeni YılGelecek 20 yılda ticari havayolları için 2 milyon 100 bin yeni personele ihtiyaç olacak. Elbette bunlar içinde pilot ihtiyacı, bakım teknik personeli ve kabin memuru gibi çalışanların sayıları ürkütücü boyutlara çıkacak. Başta Boeing olmak üzere uçak imalatçılarından başlayarak geniş çapta sistemli tedbir alınması ve kalifiye personel yetiştirilmesinin hızlandırılması isteniyor.
#HavayollarıHavaların ısınması ve yeşilliklerin artması ile çimen lekeleri de gün yüzüne çıkmıştır. Sirke, beyaz sabun ve karbonat gibi leke çıkarıcı ürünler çimen lekesi sorununa çözüm olduğu bilinir. Peki çimen lekesi nasıl çıkar ve kuru temizlemede çıkar mı? Ayakkabıdan, Pantolondan ve kıyafetten nasıl temizlenir ayrıntıları ile derledik.
#Çimen LekesiYağ lekesini çıkarmak için ilk olarak yağlı alanı kazıyınız. Ardından tuz ile müdahalede bulunarak, tuzun yağı emmesini bekleyiniz. Sonrasında ise tuzlu alanı kazıyarak pantolonu yıkayınız. İşte merak edilen tüm detaylar.
#Pantolondan Yağ LekesiKumaş yüzeyine işleyen pas lekesi, çıkarması bir hayli zor kirler arasında yer almaktadır. Ancak pas lekesi asit içerikli ürünler ile kolay bir şekilde temizlenebilir. Limon, sirke ve karbonat ile pas lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Sizler için kumaştan pas lekesi nasıl çıkar ve temizlenir ayrıntıları ile derledik.
#KumaşHava yolculuğu dünya çapında sert sorunlarla karşı karşıya. Bagajların kaybolması çok büyük bir şanssızlık olmaktan çıktı, yolcuların sık yaşadığı bir realite haline geldi. Peki bavullar neden kayboluyor? Yolcular hangi önlemleri alabilir?
#UçakŞeffaf plak tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde, çoğunlukla hastaların dışarıdan plak taktıklarının anlaşılmadığını ve estetik olduğunu söyleyen Allianoi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucu Hekimlerinden Ortodonti Uzmanı Dr. Sinem Taslan Ceylanoğlu, “Şeffaf plak tedavisi ile çapraşıklıklar düzeltildiğinde sadece estetik sonuçlar elde edilmekle kalmaz, ağız sağlığı düzelir ve çürük başta olmak üzere ilerleyen zamanlarda oluşabilecek diş eti hastalıkları, estetik problemler ve çene eklem problemlerinin önüne geçilmiş olur” diyor.
#Sponsorlu İçerikÇamaşır makinesi; evlerin en fazla kullanılan teknolojik aletleri içerisinde yer almakla beraber temizliğinin çok önemli olduğu belirtilebilir. Bunun yanı sıra kirli çamaşırları her zaman sağlıklı bir biçimde temizlenmesine yardımcı olan çamaşır makinelerinin, dikkatli bir biçimde ve sağlıklı olarak temizlenmesi gerekir. Peki, çamaşır makinesi deterjan gözü nasıl temizlenir? Toz deterjan kalıntısı nasıl temizlenmeli detayları ile derledik.
İnsanların pek çoğu, inci gibi parlayan bembeyaz dişlere sahip olmayı isterler. Fakat gün içinde tüketilen içecek ve yiyecekler, dişlerin lekelenmesine ve arzu edilen beyazlıkta olmasına engel olur. Peki dişler nasıl beyazlar, dişi en iyi ne beyazlatır? Diş lekeleri nasıl temizlenir? Dişlerin beyazlaması için ne yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DişDoğru kişisel bakımın yapılması sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Özellikle diş sağlığının korunması için diş bakımına ihtiyaç duyulur. Diş ipi kullanımı diş sağlığı için merak uyandırmaktadır. Diş ipi nasıl ve haftada kaç kez kullanılır? Diş ipi diş fırçalamadan önce mi sonra mı kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Diş İpiDiş eti şişmesi olarak da adlandırılan diş eti iltihapları genellikle hassas, şişkin, ağrılı ve tahriş edici özelikte gözlemlenir. Dişlerin fırçalanması esnasında diş etinde kana gözlenmesi ya da diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde kanamalar şeklinde gözlemlenebilir. Diş etlerinde meydana gelmekte olan bu rahatsız edici durum gün içerisinde ağız kokusu ve ağrı gibi sebeplerle hayatını etkileyebilecek öneme sahiptir. Peki, diş eti şişmesine ne iyi gelir? Diş eti şişmesi neden olur ve ağrısı nasıl geçirilir? İşte, tüm detaylarıyla derledik.
#Diş Eti Şişmesi Neden Olur