Geçen ay sahnelenen ‘Oscar’lık Sahneler’deki en etkileyici performanslardan biri Marilyn Monroe’nun ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ şarkısını söyleyen Tuana Yılmaz’a aitti. Genç yetenekle buluştuk; hem müzikal macerasını hem de yeni yayımladığı ‘Bi Kere Öpse Bükülür Uzay’ şarkısını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkGalatasaray Başkanı Dursun Özbek; kariyeri, başkanlık süreci, Kemerburgaz projesi, Erden Timur'la ilişkisi, Okan Buruk'un geleceği ve futbol takımının genel durumu hakkında açıklamalar yaptı.
#GalatasarayTürkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliBir kurum düşünün; bünyesinde neredeyse Birleşmiş Milletler kadar büyük bir ülke çeşitliliği barındırıyor. Beş bine yakın üye firmasının yanında yaklaşık yüz üye kuruluşuyla 144 ülkede 152 iş konseyiyle faaliyet gösteriyor. Ancak işleri siyaset değil ticaret… Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ile buluştuk; eski albümleri karıştırırken Burdur’un köyünden çıkıp sanayinin patronluğuna uzanan yolun hikâyesini ve ticari diplomasinin inceliklerini dinledik.
#Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati Giray“Az’cık göbek atalım ya” dedi, sosyal medyada olanlar oldu. Gördük ki 7’den 70’e herkes zaten buna dünden hazırmış. Peki, bizi ‘Bellydancing’ şarkısıyla baştan çıkaran INJI kimdi? ABD’de yaşayan genç müzisyenle Türkiye’ye gelir gelmez buluştuk ve sorunun yanıtını bizzat kendisinden dinledik.
#INJIİstanbul’un yeni Milli Eğitim Müdürü Yentür, “Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bir projeyi hayata geçiriyoruz. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın desteğiyle Maçka Kampusu’nda 4-6 yaş arası çocuklarımız için özel bir anaokulu kuruyoruz. Çocuklarımıza erken yaşta sanat eğitimi vereceğiz” dedi.
#Milli Eğitim MüdürüAdayların kariyer hedeflerini doğrultusunda kendileri için doğru üniversiteyi bulmak için detaylı araştırma yapmalarını öneriyorum. Doğru ve mutlu bir kariyer için üç ana unsurun kesişmesi gerekir: İlk olarak adayın hedefleri, ikincisi sahip olduğu varlıklar ile yetkinlikler ve son olarak dünyanın gittiği yön ve hayatın gerçekleri.
#Konuk Yazarıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından ilk kez taşınabilir köprü üstü simülatörü geliştirildi. Taşınabilir simülatörle, öğrencilerin sanal olarak boğazlara açılmasını, farklı limanlarda ve hava koşullarında deneyim kazanmasını sağlıyor.
#Hakan ErkanTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliGrammy adaylığı bulunan caz piyanisti, besteci ve icracı Mehmet Ali Sanlıkol, Türk müziğine sahip çıktığını söyleyenlerin son derece popülist ya da ideolojik bir yaklaşım içinde olduğuna dikkat çekerken, “Türkiye’nin yüzde yetmişi kendi kültürüne ve memleketine yabancılaşmış durumda” dedi.
#BursaYunanistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı iki büyük kent Gümülcine ve İskece’de, Türk öğrencilerin okuduğu iki azınlık lisesi bulunuyor. Gümülcine’deki lisenin adı Azınlık Celal Bayar Lisesi. 1952 yılında Yunanistan Kralı Pavlos ve Kraliçe Frederika ile Celal Bayar tarafından açıldı. Kraliçe Frederika’nın 1952 yılında İstanbul’u ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile dans ederken, Batı Trakya Türk azınlığına iki dilde (Yunanca ve Türkçe) eğitim yapacak bir lise açılması önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.
#YALÇIN BAYERYeşim Salkım denince aklınıza ne geliyor? Müzisyen mi, Altın Portakallı oyuncu mu? Aşk kadını mı, zengin koca avcısı mı? Polemikler kraliçesi mi, dobra insan mı? Bir dönemin güçlü kadını mı, çarkların arasına sıkışmış bir mağdur mu? Kendisine sordum: “Zaten olmayan bir gücüm vardı. Küfür kasetini hatırlatırım sana. Bir kadına yapılacak en ağır hakareti duydu bu kulaklar. Hangi güç?”
#Yeşim SalkımYeşim Salkım denince aklınıza ne geliyor? Müzisyen mi, Altın Portakallı oyuncu mu? Aşk kadını mı, zengin koca avcısı mı? Polemikler kraliçesi mi, dobra insan mı? Bir dönemin güçlü kadını mı, çarkların arasına sıkışmış bir mağdur mu? Kendisine sordum: “Zaten olmayan bir gücüm vardı. Küfür kasetini hatırlatırım sana. Bir kadına yapılacak en ağır hakareti duydu bu kulaklar. Hangi güç?”
#Yeşim SalkımTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan UsmanbaşKaradeniz’in dereleri, ağaçları, dağları içinde geçen bir çocukluktan sonra İstanbul’a taşınıyor. Kıbrıs Harekatı sırasında henüz lisede... Yunan uçaklarına karşı karartma yapıldığı gecelerde kararını veriyor: Mühendis olup kendi uçaklarımızı yapmalı! Ve sonrasında Kotil için istikbal hep göklerde... İlk tercihi İTÜ Uçak Mühendisliği’ni dereceyle bitiriyor. Yıllarca mezun olduğu okulda uçak mühendisi yetiştiriyor. Bugünse, ta gençken bursunu aldığı kurumu yönetiyor… Temel Kotil ile Ankara’da bir araya geldik, eski albümleri karıştırdık..
#Temel KotilBu akşam saat 20:00'da Kanal D ekranlarında yayınlanacak olan şarkılar Bizi Söyler programına başarılı sanatçı Hüseyin Uğurlu konuk oluyor. Şarkılar Bizi Söyler'in bu haftaki bölümünde “Türkü Gecesi" yaşanacak. Bununla birlikte Şarkılar Bizi Söyler'in konuğu ünlü sanatçı Hüseyin Uğurlu'nun hayatı da merak konusu oldu. Peki, Hüseyin Uğurlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte merak edilenler...
#Hüseyin UğurluMert Baki, Yemeksepeti CEO'su olarak göreve başlamasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. 2011 yılından bu yana kurum içerisinde görev alan Mert Baki, İş Geliştirme Direktörü olarak pek çok projenin hayata geçmesinde öncülük yaptı. Peki, Mert Baki kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Mert BakiDarüşşafaka’nın Maltepe rezidansında 10 yıldır eşi Atifet ile birlikte kalan Prof. İlhan Usmanbaş, bu yıl 100’üncü yaşını kutlayacak. 80 yıllık evli Usmanbaş çifti, mal varlıklarını Darüşşafaka’ya bağışlayarak, ‘Bizi sıfırdan yetiştirdi’ dedikleri Cumhuriyet’e vefa borçlarını ödemek istediklerini söyledi...
#YAZARÇocukluk hayali diplomatlıktı, olmadı. O da tercüman rehberlik yaptı; dışarıya gitmek yerine gelen yabancıların kültür elçisi oldu. Mimari okudu... Ancak ilk kez Şayeste Sokak’ta gördüğü ve ilk görüşte aşık olduğu sinema onun kaderiydi. Öyle ki daha 12 yaşındayken izlediği tüm filmleri defterine yazıyor, birkaç cümlelik eleştiriler yapıyor ve hatta yıldız veriyordu. Bu tutkusu sayesinde bugün tüm Türkiye onu ‘duayen sinema yazarı’ olarak tanıyor. Atilla Dorsay ile filmi geriye sardık, renkli geçmişine yolculuk yaptık.
#Atilla DorsayÜlkemizin kültür ve mimarlık ikonları Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Ceren Çıplak Drillat’ın sorularıyla şekillenen söyleşi kitabı ‘Mimar Doğan’lar.../Üç Doğan’da İstanbul’u pek çok açıdan masaya yatırıyor. Ortak görüşleri şu: “İstanbul güzeldi, şimdi gelişigüzel.”
#Mimar Doğan'larMimar, şehir planlayıcısı ve siyasetçi Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti. Ahmet Vefik Alp'in vefat haberini duyuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Hocayı Kaybettik. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı. Sabaha karşı Kuşadası’nda kalp krizinden vefat eden Alp’in cenazesi yarın öğlen Kuşadası’nda toprağa verilecek. Peki, Ahmet Vefik Alp kimdir? İşte Ahmet Vefik Alp'in biyografisi...
#Ahmet Vefik AlpBir süredir sağlık sorunları yaşayan Prof. Dr. Orhan Kural 'dan kötü haber geldi. Prof. Dr. Orhan Kural, corona virüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 70 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Orhan Kural, 2009 yılından itibaren üç dönem İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev almıştı. Kural'ın vefat haberi ardından davalık olduğu Cem Yılmaz da paylaşımda bulundu. Yılmaz, 'Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural'a çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.' dedi.
#Prof. Dr. Orhan Kural