Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim YumaklıTicaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verilerini açıkladı. Bakan Bolat, ekim ayında cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını açıklarken dış ticaret açığının azaldığını belirtti.
#Ticaret BakanıSon dakika haberine göre; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye'nin İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemi tamamen kapalıdır! Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur" açıklamasını yaptı.
#Ömer BolatTicaret Bakanı Ömer Bolat, "Geçtiğimiz sene mal ihracatımız 255,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla, ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artış göstererek 193 milyar dolara ulaşmıştır. Yıl sonunda 264 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağız" dedi.
#Ömer BolatCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay BM Genel Kurul toplantıları için gittiği New York’taki ikili temasları arasında en çok dikkat çekenlerden biri, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile 23 Eylül’de Türkevi’nde yaptığı görüşmeydi.
#CUMHURBAŞKANI ErdoğanTrafikte sürücüyü ‘kör eden’ LED farlarla ilgili, sosyal medyada neredeyse her gün yeni bir şikâyet başlığı açılıyor. Denetimlere rağmen halk arasında ‘LED Xenon’ olarak adlandırılan bu farların kullanıcısı giderek artıyor. Çoğu Çin’den gelen ve 800-900 TL’ye alınıp takılan farlar ‘muayene’den de kurtuluyor. Uzmanlar ise sertifikasız bu ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini belirterek kullanıcıları uyarıyor.
#XenonBab-ı Ali Toplantıları’nda 2011’de yaptığı konuşmada dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Enerji fiyatlaması en zor konulardan biridir. Devlet piyasa belirleyici olarak davranırsa enerji fiyatı vatandaş – tüketici lehine uygun hale getirilebilir ancak bu kez de enerji üreticisi – dağıtıcısı kar edemez, dağıtım şebekesini yenileyemez, geliştiremez ve üretim için yatırım yapmaz. Bu bir girdap durumdur. Bu iki konuyu dengede tutmak büyük maharetli bir akrobasidir” demişti.
#Bab-I Ali ToplantılarıDış ticaret verilerini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bu yılın ağustos ayında dış ticaret açığımız geçen yılın ağustos ayına dek yüzde 42,7 azaldı" diye açıklamada bulundu.
#Dış TicaretEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BM Genel Kurul görüşmeleri için ABD'nin New York kentindeki verdiği röportajında, "Sakarya gaz sahasında Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Şu anda oradan üretimimiz devam ediyor. Üretimimizi artırarak devam ediyoruz. İlk etapta 10 milyon metreküplük üretime inşallah birkaç ay içerisinde çıkmış olacağız. Bu sayede de 4 milyon üzerinde hanenin doğal gazını kendimiz karşılıyor olacağız" dedi.
#Alparslan BayraktarHer yıl 300 ila 400 yeni yatırımcının girdiği atçılık sektörü, hara ve at yatırımlarıyla büyüyor. Yıllık at yarışı ciro büyüklüğünün yaklaşık 50-60 milyar TL olduğu tahmin edilen Türkiye’de yılda 200 ila 250 at ithal ediliyor. Piyasa değeri milyonlarca lirayı aşan atların, yıllık bakım maliyetleri ise 60 bin lirayı buluyor.
#Atçılık SektörüTürkiye’nin AB ve Serbest Ticaret Anlaşması dışındaki ülkelerden elektrikli araç ithalatını zorlaştırdığı düzenlemeye şarj edilebilir hibritler de dahil edildi. Ağırlıklı olarak Çinli üreticileri etkileyen kararla ilgili Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Otomobil pazarında yerli araç payının yüzde 25’e gerilediği günümüzde, yerli araç payının korunması ve geliştirilmesi açısından olumlu etki yaratacak” dedi. Otomotiv distribütörleri ise aynı görüşte değil.
#Otomotiv ÜreticileriOtomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, bazı elektrikli araçların ithalinde, kapsamı genişletilen tebliği tüketicinin korunması, hizmet kalitesinin sağlanması, otomotiv sanayiinin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomi açısından olumlu değerlendirdiklerini söyledi.
#Elektrikli AraçHazine ve Maliye Bakanlığınca akaryakıt piyasasının takibi amacıyla devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamına, 1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır taşıtlar da dahil edildi. Buna göre vergi mükellefleri taşıtlarına 31 Aralık tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırması zorunlu tutuldu. Ayrıca akaryakıt istasyonlarına taşıtların plakalarını tanıma amacıyla UTTS kurulacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıTicaret Bakanlığı, AB ve STA ülkeleri dışından ithal edilen elektrikli araçlar için zorlaştırdığı şartların kapsamını genişletti ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) araçları da bu kapsama ekledi. Karar en çok uzun menzilli ve uygun fiyatlı PHEV modellerini Türkiye’ye getirmeye başlayan Çinli üreticileri etkileyecek. Çin ve Japonya gibi ülkelerden benzinli ve hibrit motorlu araç dışında araç getirmek zorlaşacak.
#Ticaret BakanlığıElektrikli ve haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalinde değişikliğe gidildi. Geçtiğimiz Kasım ayında sadece elektrikli araçlara getirilen şartlar plug-in hybrid araçlar için de geçerli oldu.
#Elektrikli OtomobilSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunması, üretimde zararlı madde kullanımının en aza indirilmesi ve israfın önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında yer alıyor." dedi.
#Mehmet Fatih Kacır