Türkiye’de İtalyan okulunun temsilcisi olan Özel İtalyan Lisesi 1861’den bu yana faaliyette. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Cenevizli, Venedikli ve Sicilyalılar, İstanbul’un Haliç kıyılarında ve özellikle Galata semtinde ticaretle uğraşmak için padişahtan izin alarak açılan bu okul 1888’de Polonya Sokağı’nda “Kraliyet İlk ve Ortaokulu” olarak eğitim verdi. Bu okul 1885’te Beyoğlu Hayriye Caddesi’nde 16 numaralı binada eğitime açılan “İtalyan Ticaret Okulu”na bağlandı. 1900’de bu üç yıllık ticaret okuluna, dört yıllık lise bölümü eklendi. 1910’dan sonra okula Türk ögrencilerin kaydı yapılmaya başladı. Trablusgarp Savaşı süresince öğrenimine ara verdi. 1913-1914 ögretim yılında yeniden açıldı, ancak 30 Nisan 1915’te Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kapatıldı. 1919’da İtalyan Ortaokulu ve Lisesi o tarihte Avusturya tarafından savaş tazminatı olarak İtalya’ya verilen, Tom Tom Kaptan Sokağı’nda bulunan şimdiki binasına taşındı. 1920’de Polonya Sokağı’ndaki Ticaret Okulu ve Lisesi de aynı binaya nakledildi. Böylece Latince’nin okutulduğu orta ve lise bölümüyle orta ticaret ve lise ticaret bölümlerinden oluşan iki alanlı bir eğitim kurumu oldu. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için hazırlık sınıfı da açıldı. Ticaret Bölümü 1966’da kapatıldı. Bir yıl hazırlık, üç yıl ortaokul, dört yıl lise olarak klasik fen alanında eğitim veren Özel İtalyan Lisesi, İlkögretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, ortaokul öncesi hazırlık sınıfını, lise öncesi hazırlık sınıfı haline dönüştürerek Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında eğitim ve öğretimine devam ediyor. 8 yıldır İtalyan Lisesi Müdürü olan Massimo Di Segni, fen ve matematik ağırlıklı olan okula gelecek öğrencilerin dile yatkın olması gerektiğini belirtiyor. Segni ile okulu konuştuk:
#Özel İtalyan LisesiOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiGenç yaşta kendi network ağını kurmaya başlayan, 24’ünde de girişimin ilk fitilini ateşleyen Nesrin Serin Onkardeşler, uygunluk değerlendirme sektöründe yüzde 100 Türk sermayeli global bir şirket yarattı. Bugün Türkiye’ye ile birlikte 10 ülkede faaliyet gösterdiği USB Certification’u daha da büyütmeyi planlayan Onkardeşler’in gündeminde ise yurtdışından şirket satın alımları var.
#1Yurtdışı eğitim denince ilk akla gelen ve birçok öğrencinin hayallerini süsleyen ABD, bu yıl yerini Almanya’ya bıraktı. Öğrenciler lisans eğitim için artık hem okul fiyatlarının uygunluğu hem de konumu nedeniyle Avrupa’yı, özellikle de Almanya’yı tercih ediyor.
#IEFT Yurtdışı Eğitim Ve Kariyer FuarıBatı Trakya Türkleri’nin davasını uzun yıllar savunan ve bu konuda onlarca kitap yazan, yüzlerce konferans veren efsane Başkan Özkan Hüseyin, Batı Trakya’ya dair yazdığı makalelerden ve verdiği haberlerin ardından, kurucusu ve yöneticisi olduğu BATTAM adlı derneğin, ilgi alanına giren bir kısım çalışmaları-araştırmaları kitaplaştırdı. Uluslararası camia tarafından üç ödülle taltif edilen Hüseyin, ‘Dünya Kültürüne Üstün Hizmet Madalyası’, ‘Türk Dünyasına Üstün Hizmet Altın Madalyası’ ve ‘Uluslararası 9. Altın Saat Kulesi Ödülü’nün sahip oldu.
#Özkan HüseyinCan Saraç 16 yaşında, yetenekli bir piyanistimiz. Kendinden yaşça büyük birçok rakibini geride bırakarak 4 Kasım’da, İtalya’da düzenlenen Piano Academy Eppan yarışmasında birinci oldu. Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden birine layık görülen genç piyanist “Disiplin şart. Her gün bu işe konsantre olup piyano çalışmak gerekiyor” diyor.
#Uygar TaylanUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Wimbledon’da ana tabloda dört, elemelerde ise dokuz Türk hakem görev aldı. Dört hakemden biri olan Atakan Dürüst ve elemelerde görev alan Dilek Akdilek, Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) sorularını yanıtladı.
#WimbledonKuşadası Otelciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Tacettin Özden böyle diyor ve ekliyor: “Burası turizmin ilk başladığı yerlerden. Efes Antik Kenti’ne, Meryemana Evi’ne çok yakın. Kruvaziyer turizmin başkenti. İklimi güzel. Denizi, güneşi, doğası, tarihi harika. Her keseye hitap eden nitelikli tesisleri, sahil boyunca uzanan balık restoranları var. Eğlence hayatı da oldukça renkli ve hareketli.”
#1Kocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliPandemiyle birlikte öğrenciler farklı ülkeleri tercih etmeye başladı ve yaşanan son depremlerin ardından yurtdışı eğitimine olan ilgi her zamankinden daha fazla. Başka ülkelerde iyi bir eğitim almanın hayalini kuranlar için okulların başvuru dönemi, yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan firmalar için de fuar zamanı başladı.
#Yurtdışında EğitimTam da Kadınlar Günü sonrası bu haftaki yazımda sizi pırıl pırıl bir eğitim danışmanı ile tanıştırmak istiyorum. Alanında en iyileri sizinle tanıştırmaya ve gençlere yol göstermeye devam edeceğim. Kendisi 11 Mart’ta Tv’de konuğumdu, kaçıranlar muhakkak YouTube’dan izlesin.
#Ebru DoğduTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzKraliyet ailesi denildiğinde aklınıza ilk olarak kimler geliyor? Büyük olasılıkla "monarşi dünyasının" en göz önünde ve en olaylı ailesi olan Mountbatten Windsor ailesi yani İngiliz kraliyet ailesi. Aslında böyle olması da normal. Yıllardır hatta belki de yüzyıllardır bu kalabalık ailede, kamuoyunun ilgisini çeken olayların ardı arkası gelmiyor. Hemen ardından da büyük olasılıkla Danimarka kraliyet ailesi aklınıza düşüyor. Kraliçe 2. Margrethe'nin taht sıralamasında geride olan küçük oğlunun dört çocuğunun unvanlarını alması, sonra da yine aynı küçük oğlunun, büyük oğlunun karısına gizli gizli aşık olduğu iddiaları... Sonuçta her iki aile de magazin ağırlıklı gelişmeler nedeniyle gündemden düşmek bilmiyor. Oysa gözlerimizi doğuya çevirdiğimizde en az onlar kadar dikkat çeken bir başka kraliyet ailesi daha görüyoruz. Her ne kadar bu iki monarşi ailesi kadar çalkantılı bir hayat yaşamasalar da - ya da olup bitenler bu kadar gözler önüne serilmese de- onların hayatı da bu konunun meraklılarının ilgisini çekecek türden. Ülkelerinde yaşanan karışıklıklar bir yana bu aile geçen yaz aylarında ardı ardına gelen mutlu haberlerle de gündemin ilk sıralarına çıktı. Şimdi ise artık her iki mutlu gelişmenin de son adımları atılıyor iddialara göre.
#Kraliçe Raniaİstanbul’da sınıf öğretmeni olarak görev yapan Şahin Çevik, dünyayı dolaşarak ülkelerin eğitim sistemlerini inceliyor. Şahin öğretmen, 2012 yılında başladığı seyahatleriyle 10 yıl içinde 38 ülke gezdi. Gittiği ülkelerde okulları ziyaret ediyor, öğrenci ve öğretmenlerle konuşuyor ve eğitim sistemlerindeki farklılıkları gözlemliyor. Çevik, “Bazı ülkeler kadın hak ve özgürlüklerini öne çıkarıyor, bazısı kız çocuklarının eğitime dahil olmasına öncelik veriyor, bazısı ekolojiyi önemsiyor, bazıları da iyi bir dünya vatandaşı yetiştirmeyi hedefliyor. Gördüğüm bu farklılıkları zihnimde harmanlamak ve mesleğimde de gözlemlerimden yararlanmak istiyorum” diyor.
#Şahin ÇevikBaşka ülkelerde kendi memleketinden daha meşhur olan insanlardan. “Yurtdışına açılmak” diye bir kavram varsa sözlük anlamı gibi: İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça gibi 8 dilde kayıtlar yaptı. Şarkıları Kolombiya’dan İsrail’e listelere girdi; Almanya’da 6 hafta liste başı olan, İngiltere’de 2’nciliğe yükselen şarkıları var. Orada yaşamadığı halde bir ülkeyi Eurovision’da temsil eden ilk Türk. Serhat Hacıpaşalıoğlu’yla 14 şarkıdan oluşan yeni albümü “That’s How I Feel / İşte Böyle Hissediyorum”u konuştuk: “İlk klibi ‘Chocolate Flavour / Çikolata Tadı’na çekeceğiz. Çünkü dans piyasasında remiksler çok önemli. Remiksini Madonna’yla çalışan Rishi Rich yaptı.”
#Serhat HacıpaşalıoğluBaşkentte ‘Çinçin’ olarak bilinen bölgede yer alan ve son iki ayda 4 milyon 642 bin liralık üretim geliriyle okullar bazında Türkiye birincisi olan Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çocukları sokaktaki tehlikelerden de uzaklaştırıyor. Eğitimle meslek öğrenen gençler üretimle para kazanıp aile bütçesine katkı yapıyor.
#Murat YILMAZ