İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında İtalya Büyükelçiliği ve Roma Belediyesi işbirliğiyle, Atatürk'ün en ünlü heykellerinden bazılarına imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. 3 Kasım Cuma günü saat 10.00’dan itibaren Casa di Italia Tiyatrosu’nda gerçekleşecek “Pietro Canonica ve Atatürk” başlıklı çalıştayda, Türkiye’den ve İtalya’dan önemli akademisyenler, Canonica’nın çalışmalarının çeşitli yönlerini dönemin İtalya-Türkiye ilişkileri bağlamında ele alacaklar. Heykeltıraş Pietro Canonica, imza attığı Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk heykeli ve Zafer Meydanı’ndaki mareşal üniformalı Atatürk heykeli; İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki atlı Atatürk heykeliyle ülkemizin sanatsal tarihinde büyük önem taşıyor.
#Pietro CanonicaGastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne katılanlar birçok deneyimi bir arada yaşama fırsatı buldu. Operadan baleye tiyatrodan konsere Gaziantepliler birçok sanatçıyı izleme fırsatı bulurken gençler Local Chef yarışmasına yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca lezzet durağı da Gaziantep mutfağından çıkan eşsiz lezzetleri halkla buluşturdu.
#Gastroantep Kültür Yolu Festivaliİstanbul’un Adalar ilçesinde kullanıma sokulan elektrikli minibüslere tepki her geçen gün artıyor. Ada halkı ‘azmanbüs’ dedikleri elektrikli minibüs yerine daha önce kullanımda olan ‘adabüs’lerle ulaşımın sağlanmasını istiyor. İBB ise “İETT tarafından, Adalar’a özel olarak üretilmesi istenen yeni elektrikli araçlar için açılan ihalelere ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin katılım sağlamaması sebebiyle’ bu araçların alındığını söylüyor.
#AzmanbüsAvrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kıtadaki aşırı sağın yükselişiyle ilgili sorularımızı uzmanlara yönelttik: Avrupa özgürlük ve demokrasisi tehdit altında mı? Bu yükselişin Türkiye’ye etkileri neler olur?
#Avrupa ParlamentosuSelamlaşma şekillerinden sofra görgü adabına, misafirlik kurallarından hediyeleşme anlayışını, her toplumun günlük yaşam biçimini etkileyen bir konu görgü kuralları. Peki, görgü kuralları ne işe yarar? Görgü kuralları dünyanın her yerinde aynı mı? İngilizce özel ders platformu Preply, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 Avrupa ülkesinde 1.600 kişiye bu soruları sordu.
#Sponsorlu İçerikBayram tatilinin 9 güne uzamasıyla sahil şeridinde rezervasyonlar patladı. “Antalya ve Ege’de otel dolulukları şimdiden yüzde 80’leri aştı” diyen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 10 milyonun üzerinde kişinin seyahate çıkacağını, 100 milyar TL’lik turizm ekonomisi beklediklerini söyledi.
#Kurban BayramıHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#Sponsorlu İçerikHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#1Melek Zeynep Bulut, Avrupa’nın en prestijli tasarım ödüllerinden A’ Design Award & Competition‘ı kazandı. Bulut, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt” ile her yıl Milano yakınlarında Como’da düzenlenen, dünyanın her yerinden yüzlerce sanatçı ve tasarımcının katıldığı A Design Award’ın “Fine Arts & Arts Installation Design” kategorisinde ödüle layık görüldü.
#Sanat1963 yılında henüz lise ikinci sınıf öğrencisiyken gördüğüm Bursa bir rüyaydı. Ahalisinin zarafeti, ucuz otellerin bile sakız gibi temizliği yemeklerin çeşnisi, ister gündüz ister akşam vakti olsun yeşillik, yeşillik, yeşillik... O yeşilliğin içinde şehrin panoraması başka renk ve asaletti. Ecdadın niye burayı başkent, payitaht olarak seçtiği, fethi için Osman Gazi’nin neden bu kadar heyecanlandığını anlamamak mümkün değildi. Bu kadar önemli bir vilayetin bugün dahi aynı öneme sahip olmasına rağmen sanayi ve tarım çevreleri açısından hâlâ ciddiye alınmaması bir faciadır.
#Bursa