Yeni yılda asgari ücretli çalışan 8 bin 507 lira net maaş alırken, çalışmaya devam eden asgari ücretli EYT’lilerin maaşı 9 bin 145 lira olacak. Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT’liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek.
#EYTMilyonlarca işçi ve işveren yeni asgari ücretin ne olacağını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayı içinde yapacağı toplantılarla 2023 asgari ücreti netleşecek. Biz de öncesinde 6 bin 800 lira ile 8 bin 500 lira arasında değişen 4 farklı net ücret tahmini üzerinden kalem kalem maliyetleri ele aldık.
#Asgari ÜcretAlmanya’da yapılan yasal değişiklikleri, günlük hayatımızı etkileyen yeni uygulamaları bu köşede zaman zaman konu ediyoruz. Yeni yılla birlikte yine bir dizi yenilikler yürürlüğe girdi. Bugünkü yazımızda, Almanya’da yaşayan 21 milyonu aşkın emekliyi ilgilendiren yenilikleri özetlemeye çalışacağız.
#Almanya- İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı: - "Bazı medya organlarında ortadan kaybolduğu iddia edilen Fon kaynakları, ilgili mevzuat çerçevesinde Türkiye İş Kurumu ve İşsizlik Sigortası Fonu'nun artan görev ve faaliyetlerine mütekabil bir artışla işçilerimizin ve işsizlerimizin istifadesine sunulmuştur" - "(Soma) Maden kazası mağdurlarına 66 milyon 476 bin 367 lira ödendi"
TÜSİAD’ın yayın organı Görüş dergisinin yeni sayısı yayımlandı. "Onyıllardır bekleyen reform: Vergi" kapak sloganı ile çıkan yeni sayıda verginin kayıt dışı ekonomi boyutu ve demokrasi ilişkisini irdeleyen yazılara yer verilirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de bir söyleşi yapıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’de vergilerin yüksek olduğu konusunda yaygın ve aynı oranda yanlış bir algı var. Aslında, 3-4 alanda hizmet ve ürünü bir kenara bırakırsak, resim hiç de öyle değil” dedi. Şimşek, Türkiye’nin 34 OECD ülkesi arasında vergide 6’ncı sırada olduğunu belirten Şimşek, yüksek vergi algısının akaryakıt, otomotiv ve iletişimden kaynaklandığını söyledi.
Zaman zaman uygulamada ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecek giderler ihtilaf konusu yapılabilmektedir. Söz konusu ihtilafların çözümünün uzun sürmesi halinde ise, bu giderlerin hangi vergilendirme döneminin giderleri olarak dikkate alınacağı ve giderler için karşılık ayrılıp ayrılmayacağı sorunu gündeme gelmektedir.
Geçen haftaki yazımda Almanya’da bu aydan itibaren yürürlüğe giren yeniliklere ve değişikliklere değinmiştim. Günlerin 22’sinden itibaren uzayacağı aralık ayında, günlük hayatımızda başka nelerin bizleri etkileyeceğini sizler için derlemeye devam ediyoruz.
#AlmanyaTEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA VakfıÜcretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel SektörSoru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliSoru: Kardeşim 2003 doğumlu. Bir buçuk sene önce kısa süreli bir işte çalıştı sonra kendi isteği ile ayrıldı. Dört aylık sigortası işledi. Sigortası devam etsin, emekliliği gecikmesin diye de bir sene önce bir ahbabımızın yanında asgari ücretten sigortalı gösterdik. Bir süredir sahte sigortalılıkla ilgili çıkan haberleri takip ediyorum. Bizim durumumuz sahte sigortaya mı giriyor, herhangi bir sorun yaşar mıyız? Sigortasını iptal etsek iş bulup çalışamazsa sigortası da olmayacak. Davut G.
#SGKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın şubat başında startını verdiği İş Pozitif projesinin dört aylık sonuçları sahada başarı yakalandığını gösterdi. Kadın istihdamını artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında dört ayda 176 bin kadın işe yerleşti. İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve en az iki çalışanı olan işverenler programdan yararlanıyor ve istihdam ettikleri her bir kadın için 25 bin TL’ye kadar ücret, prim, vergi ödemesi yapılıyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıSoru: Enflasyonist ortamda en doğru emeklilik kararı hangi dönemde verilmelidir? Son günlerde, emeklilik kararının 2025 ve sonrasına bırakılmasının, 2024 yılında emekli olma durumuna göre ciddi tutarda aleyhte fark oluşturacağı yönünde duyumlar almaktayız. Sigorta başlangıcım 1996. Görüşünüz nedir? Umut Baha Y.
#Emeklilik