Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2002 14:48
Yeni işçi çalıştıracak işverenlerin, sigorta primi payları ile gelir vergilerinin bir bölümünün bir yıl süreyle ertelenmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2002 tarihine kadar istihdam edilecek her yeni işçi için işe başlama tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek sigorta ve işsizlik sigortası primlerinin işveren payları ile süresinde beyan edilen gelir vergisinin bir bölümü bir yıl ertelenecek.
Tasarıya göre, toplu iş sözleşmesi yapma hakkı bulunan sendikalı yeni işçi için ödenecek işveren sigorta prim payları ile gelir vergisinin yüzde 50'si ertelenebilecek.
Komisyon Başkanı Metin Şahin, bunun dışında kalan işyerlerindeki işçiler için ödenecek sigorta primi işveren payı ile gelir vergisinin oranlarını belirleme konusunda yetkialdı. Şahin, bunun tüm işyerleri için yüzde 37 dolayında olabileceğiniifade etti.
Uygulamada, Ocak-Nisan 2001 dönemine ait 4 aylık sürede SSK'ya verilen sigorta prim bordrolarındaki işçi sayısı esas alınacak. Buna eklenecek her yeni istihdam için işveren, sigorta prim payları ile tahakkuk edilen gelir vergileri 1 yıl ertelenecek.
DÖNEM SONUNDA ÖDENECEK
Ertelenen sigorta primleri ile işsizlik sigortası primi işveren paylarının tutarına gecikme zammı uygulanmayacak, borcun ertelendiği süre zaman aşımında dikkate alınmayacak. Bu prim borçları, bir yıllık sürenin sonunda Sosyal Sigortalar Yasası'ndaki hükümler çerçevesinde tahsil edilecek.
Ertelenen gelir vergisi, beyan verme süresini izleyen yılın aynı döneminde ödenecek. Maliye Bakanlığı, uygulamayla ilgili ek bildirim isteyebilecek.
"YÜZDE 10.6 İŞSİZ"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, tasarı ile ilgili bilgi verirken, bu düzenlemenin işsizlik sorununu çözmeye yönelik kısa vadeli önlemler içinde yeraldığını ifade etti.
Son bir yılda yaşanan ekonomik kriz sonucu işsiz sayısında 969 bin artışın meydana geldiğini kaydeden Okuyan, "İşsiz sayısı 2 milyon 335 bine ulaştı. Eksik istihdam sayısını da eklediğimizde bu rakam 3 milyon 689 bine ulaşıyor" dedi.
Okuyan, geçen yıl yüzde 6.3 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 10.6'ya ulaştığını da söyledi. İşsizlik sorununun ciddi boyutlarda olduğunu belirten Okuyan, bu sorunun dünyadaki bütün ülkelerde yaşandığını da ifade etti. Bakan Okuyan, işsizlik sorununu çözme yönünde alınacak orta ve uzun vadeli önlemlerle ilgili olarak sosyal taraflarla çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.
"TASARI OLUMLU"
Tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan milletvekilleri, genel olarak düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını ifade ettiler. Muhalefet milletvekilleri, olumlu olmasına karşın tasarının bazı açılardan yetersiz olduğunu kaydettiler.
AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, işletmelerin sermaye açısından da desteklenmesi gerektiğini ifade ederken, SP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan, tasarının piyasa tarafından kötüye kullanılmasını önleyecek tedbirlerin alınmasını istedi.
DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker ise tasarının çözüm olmadığını, bununla sadece erteleme yönünde bir alışkanlığın devam ettirildiğini kaydetti.
DYP Samsun Milletvekili Kemal Kabataş, işçi maliyetlerinin yüksekliğinin Türkiye'de işveren olmayı bir kabus haline getirdiğini ve yabancı sermayeyi de kaçırdığını savundu.
Bakan Okuyan, bu değerlendirmeleri yanıtlarken de Türkiye'de işçilik maliyetlerinin yüksek olduğu değerlendirmelerine katıldığını, ancak rekabette bunun tek başına etken olmadığını söyledi. Okuyan, vergi-sigorta toplamının AB'ye üye ülkelerde yüzde 42, Türkiye'de ise yüzde 27.7 oranında olduğunu bildirdi.
SOSYAL YARDIM ZAMMI
Komisyonda, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri'nin sosyal yardım borçlarının silinmesine ilişkin bir önerge kabul edildi. Bakan Okuyan,bu kuruluşların 16 Haziran 2000 tarihinden sonra sosyal yardım zammı ödemesinden muaf tutulduklarını, ancak gerekli düzenleme yapılmadığı için ortaya çıkan 4.3 trilyon liralık borcun bu kurumları zor duruma düşürdüğünü söyledi.