Sabah uyandınız. Yataktan çıkmadan önce biraz Instagram’da vakit geçirmek istediniz ve her zamanki gibi Kuzey Işıkları’yla dolu bir ana sayfa karşıladı sizi… Dünyanın en pahalı ülkelerinden olan İsveç ve Norveç’e gitmek cesaret ve maddi birikim gerektirdiği için, 10 dakika kadar fotoğraflara bakıp, kalkıp işe gittiniz. Bu döngüyü kırmanıza yardım etmek için, bu yazıyı İsveç’te kuzey ışıkları altında yazıyorum. Hem de bir haftalık bir gezi için binlerce dolar harcamadan kıracaksınız, sadece 430 dolarla (2300 TL)… Bu fiyata uçak bileti, ülke içi tren biletleri, konaklama, tarhana çorbası, sucuklu bir kahvaltı ve hatta sıcak şarap da dâhil. Hava bulutsuz ve karanlık ise kuzey ışıklarını izlemek tamamen ücretsiz…
#İsveçKuzey Avrupa’da, İskandinavya Yarımadası’nda yer alan İsveç, batı ve kuzeyde Norveç, güney ve güneydoğuda Baltık Denizi, doğudaysa Finlandiya ve Bothnia Körfezi’yle çevrili bir tabiat harikası. Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. İşte İskandinavya’nın incisi İsveç gezi rehberi…
#İsveç Gezi RehberiMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçPrag Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasına girdi. Nedeni müthiş mimari, tarihsel zenginlik, harika restoranlar, barlar. Zamanın gerisinde kaldığı düşünülürdü ama şimdi düzinelerce yeni mağazayla tasarım ve modada da sesini duyuruyor. Yeniler arasındaki en iyi butikler, restoranlar, pub’lar şans eseri kalabalık turistik bölgenin tam sınırında ya da dışında. Prag’ın çok iyi çalışan toplu ulaşım sistemi sayesinde bir zamanlar hiç önemsenmeyen Smichov semtindeki yenilikleri, Mala Strana’daki az bilinen mekânları, konutların yoğunlaştığı Vinohrady’nin cazibesini, tarihi merkezin doğusundaki Zizkov’u rahatça gezebilirsiniz. Dahası merkezdeki görülmeye değer yeni oluşumlar da kalabalıkların pek uğramadığı bölgelerde.
#PragFest Travel’ın kurucusu Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden Faruk Pekin, Türkiye’nin özellikle Körfez krizi sonrası ucuz tatil cenneti olduğunu belirterek, “Kültür turizmi yönümüzü kaybettik. Akdeniz çanağında herkes ‘deniz, kum, güneş’ yapıyor. Ama Türkiye’deki kültür katmanları hiçbirinde yok. Türkiye turizmden daha fazla gelir kazanmak istiyorsa kültür üstünlüğünü öne çıkarmalı” dedi.
#TurizmKimse neden bahsettiğini tam olarak anlamasa da Slavoj Zizek dünyanın en ünlü filozofu. <br> Ona ‘felsefenin rock starı’ diyorlar. <br>Dehayla delilik arasında gidip gelen bir hiperaktif, gördüğüm en süratli düşünen insan ve müthiş sevimli bir karakter… <br>‘Sapığın Sinema Rehberi’ adlı muhteşem filminin devamı ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’ dünyada gösterime girdi. <br>İstanbul’da otelinin resepsiyonunda buluşmak istiyor. <br>Çok uykusu olduğu için bastıra bastıra “Sadece yarım saat” diyor. <br>Neyse ki konuşmaya başladı mı kendini durdurabilmesi epey zaman aldığı için söyleşi bir buçuk saat sürüyor. <br>Barda kola shot’larıyla (içki içmiyor) ve kahkahalarla devam ediyor! <br>Röportaj sonrası beynimin genleştiğini hissediyorum! <br>İşte Sloven filozof ve psikanalist Zizek’ten Gezi Parkı, aşk ve dünyanın gidişatıyla ilgili uyarılar…
Kutuba yakın ülkelerden görünen kutup ışıkları, yeşil, mavi, turkuvaz renkleriyle insanı büyüler. Bu ışıklar soğuk kış gecelerinde, gökyüzünde adeta dans ederler. Ben bu sihirli olayı İzlanda’da izlemiştim. Büyüsüne kapıldığım bu ışıkları görmek için daha sonra dondurucu kışlarda, kuzey ülkelerinde dolaştım durdum ama bir daha rastlaşamadım. 2011 bu sihirli ışıkların en net görüneceği yılların başlangıcı olacak. Bunu değerlendirmek istemez misiniz?
Duygu Kutluay (29) farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seviyor. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirmesine karşın farklı bir meslek seçti. Uzun süredir kültürlerarası öğrenci, gönüllü ve öğretmen değişim programlarını yürüten AFS Türkiye’de çalışıyor. Şimdiye kadar Avrupa, Amerika ve Asya’da pek çok şehri gezdi. Yüksek lisans öğrenimini Almanya’nın göl kenarı şehirlerinden Konstanz’da tamamladı. İki yıl yaşadığı kenti anlatan Kutluay “Kışın ülkenin en ılıman iklimine sahip şehridir” diyor.
Geçen hafta Finlandiya’nın en kuzeyine, beyaz örtülerin altına saklanmış Laponya’ya gittim. Dondurucu havada, yaşamımdaki birçok ilki gerçekleştirdim. Uçsuz bucaksız karlı kayın ormanlarında kızak kullandım, buzdan odalarda kaldım, bilmediğim lezzetlerle tanıştım, kuzey ışıklarını görebilmek için günlerce gözlerimi gökyüzünden ayırmadım. Bu haftadan itibaren bu soğuk yolculuğu sizlerle paylaşacağım.
Türkiye'de dokuz bin lisanslı turist rehberi bulunuyor. Rehber olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekiyor. Buna rağmen Türkiye'de yabancı uyruklu turist rehberleri de çalışıyor. Bir Türk ile evlenerek vatandaşlığa geçiyorlar. Bazıları ise yabancı kökenli Türk vatandaşları. İşte onlardan ikisi, Çinli Feride Wong ve Rum asıllı Eleni Koten..