Aziz Türk Milleti’nin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. Yıldönümü kutlanıyor. İstiklal Marşı, bir milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, milli değerlerimizi ve ideallerimizi yansıtan azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Peki, İstiklal Marşı ne zaman yazıldı ve kabul edildi? İşte İstiklal Marşı 10 kıtası ve kabulü hakkında bilgiler
#İstiklal MarşıGaziler Günü'nde bayrak asılır mı sorusu gündemdeki konu oluyor. Gaziler Günü'nde bayrak asmak, vatan için fedakarlık gösteren gazilere saygı göstermek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Türkiye'de her yıl 19 Eylül'de kutlanan Gaziler Günü, hem şehitlere hem de gazilere olan minnetin bir ifadesi olarak törenler ve etkinliklerle anılır. Bu tür milli ve manevi günlerde bayrak asmak, toplumun birlik ve beraberlik içinde olduğunu simgeler. Peki, Gaziler Gününde bayrak asılır mı? Bayrak asılacak bayramlar ve önemli günler bilgisi
#Gazilerİstiklal Marşı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve Osman Zeki Üngör tarafından günüzdeki okunuşu bestelenmiştir. İstiklal Marşı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinin resmi marşıdır. İstiklal Marşı'nın anlamı ve önemi oldukça büyüktür. İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası törenlerde milli marş olarak okunmaktadır. Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları..
#İstiklal MarşıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze için Batı’ya “Batı ve İsrail, kendileri için dünyayı ateşe boğdular. İsrail’in Gazze’de uyguladığı zulmü bile insan hakları, demokrasi gibi diğer tüm parıltılarla meşrulaştırmak için kullananlar bunlar değil mi?” sözleriyle tepki gösterdi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanBugün 12 Mart. İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıl dönümü kutlanıyor. Milli mücadelenin en önemli simgelerinden birisi olan İstiklal Marşı, milli şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı. Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili detaylar!
#İstiklal MarşıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Milleti’nin binlerce yıllık devlet ve medeniyet davasını on kıtada yüreklere nakşeden İstiklal Marşımızı unuttuğumuz gün, ayağımıza esaret prangası, boynumuza zillet zinciri vurulmuş demektir." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota* Ulus’taki Kurtuluş Müzesi (Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kuruluşundaki en önemli kararların alınmasına tanıklık etti. * Atatürk, bu tarihi binada ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Ankara burada ‘başkent’ ilan edildi. Cumhuriyet’in ilanı da yine bu çatı altında gerçekleşti.
#Tarihi Yapıların HikayeleriTBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin 103. açılış yıl dönümü dolayısıyla Birinci Meclis'te düzenlenen anma töreninde konuştu. 'Şimdi yeni yüzyılın eşiğindeyiz.' diyen TBMM Başkanı Şentop, 'Güç dengelerinin yeniden kurulduğu, yeni bir küresel tasarımının belirginleştiği, dünyadaki ekonomik ve siyasi ağırlık merkezlerinin değiştiği dönüşüm sürecinde Türkiye coğrafi ve tarihi gerçeklerinden hareketle yeni bir hamle dönemine girmiştir.' ifadelerini kullandı.
#TBMM18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü vesilesiyle Türkiye’nin yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerinde etkinlikler düzenlendi. Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinliğe sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.
#AVRUPADAN HABERDiyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Fürth Mevlana Camii’nde ‘12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve şehitleri ile birlikte depremde hayatlarını kaybedenler için anma programı düzenlendi.
#DİTİBTBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 6. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle saat 14.00'te toplandı. Meclis Başkanı Şentop, yasama yılının açılışı dolayısıyla Meclis Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Meclis Başkanı Şentop, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, "Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde sahip olduğu bütün hak ve menfaatlerini her zaman ve her yolla korumak ve savunmak konusunda kararlıdır. Kıbrıs adasında, iki farklı halk ve iki farklı devlet bulunduğu gerçeğinden hareket eden bir yaklaşımla, Türkiye, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yaklaşımını desteklemektedir" dedi.
#TBMMPandemi nedeniyle 2 yıldır evlerde ve kısıtlı etkinliklerle kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu, salgının etkisini azaltmasıyla yeniden sokaklara taşıyor. Ankara'da 23 Nisan törenleri başladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Şentop, "Emanetiniz olan Cumhuriyetimiz güvenli ellerdedir; devletimize yönelik her türlü tehdide karşı milletimiz, yek vücut olarak mücadele etme azim ve kararlığındadır" dedi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de 81 ilden gelen çocuklarla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.
#23 NisanMehmet Akif Ersoy'un hayatı İstiklal Marşı'nın kabulünün 101'inci yıl dönümünde gündeme geldi. 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve TBMM'de kabul edilen İstiklal Marşı, her yıl kabul edilişinin yıl dönümü olan 12 Mart'ta gündeme geliyor. "Vatan Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılan Mehmet Akif Ersoy, ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştı. İşte, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hakkında ayrıntılar.
#Mehmet Akif ErsoyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli Mücadele ruhunun sembolü olan İstiklal Marşımızda ifade bulan değerlere her zaman sahip çıkacak, yeni nesillerin de bu değerlerle yetişmesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan1863 yılından bu yana annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklara tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim sağlayan ve eğitimde fırsat eşitliğini temel alan Darüşşafaka Cemiyeti 2021 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Türkiye’nin eğitim alanındaki, ilk sivil toplum kuruluşu olma özelliğini taşıyan ve öğrenci sayısı en yüksek yatılı okulu olan Darüşşafaka 158 yıldır varlığını bağışlarla sürdürüyor.
#Darüşşafaka CemiyetiCumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 83 yıl önce bugün hayata veda etti. Ankara’nın da Ata’nın hayatında her zaman ayrı bir yeri oldu. Büyük Önder’in vefatının yıl dönümünde başkentte iz bıraktığı adreslerle özel bir rota oluşturduk. İşte Anıtkabir’den sonra ziyaret ederek Ata’yı hissedeceğiniz o yerler.
#Murat YILMAZTarih 13 Ekim 1923... O gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği tek maddelik yasa ile Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen bozkır kasabası Ankara artık Türkiye Devleti’nin başkentiydi. ‘Türkiye’nin kalbi’ Ankara, başkentlik vasfını ve sorumluluğunu 98 yıldır büyük bir onurla taşıyor.
#Murat YILMAZ