Güncelleme Tarihi:
Ankara, 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal’i coşkuyla bağrına basmış, Ata’yı karşılayan Ankaralılar, “Vatanı ve milleti düşmandan kurtarmak için hepimiz ölmeye hazırız, emrini bekliyoruz” diye haykırmışlardı. O günden sonra Ankara, Milli Mücadele’nin merkeziydi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara’da toplanmış ve yeni devletin yönetimi burada üstlenilmiş, düşman istilası Ankara önlerinde durdurulmuştu.
BAĞIMSIZLIK HAREKETİNİN SEMBOLÜ
Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen bozkır kasabası Ankara’nın yeni devletin başkenti olması için İsmet(İnönü) Paşa ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinde bulundu. Tek maddelik kanun teklifinde, “Türkiye devletinin makarr-ı idaresi Ankara şehridir” denildi. Cumhuriyet’in ilanından 16 altı gün önce 13 Ekim 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Ankara, Türkiye’nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce benimsenen Anayasa’nın 2. maddesinde ‘Türkiye devletinin başkentinin Ankara’ olduğu belirtildi.
ATATÜRK NUTUK’TA BÖYLE ANLATTI
Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’nın neden başkent oluşunu Nutuk’ta şu satırlarla anlatmıştı: “Efendiler, Lozan Antlaşması’nın eklerinden olan düşman işgali altındaki topraklarımızı boşaltma protokolü uygulandıktan sonra, yabancı işgalinden tamamen kurtulan Türkiye’nin toprak bütünlüğü fiili olarak sağlanmıştı. Artık yeni Türkiye Devleti’nin başkentini bir kanunla tespit etmek gerekiyordu. Bütün düşünceler, Yeni Türkiye’nin başkenti Anadolu’da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu. Bu seçimde, coğrafi durum ve askeri strateji en büyük önemi taşıyordu. Devletin başkentini bir an önce tespit ederek, içten ve dıştan gelen kararsızlıklara bir son vermek şarttı...”
Milli egemenliğin sembolü olan Ankara, Türkiye’nin kalbi olmanın gururuyla, başkentlik vasfını ve sorumluluğunu 98 yıldır büyük bir onurla taşıyor...
Atatürk Spor Salonu’nda saat 20.00’deki kutlama programında Ankara Kent Orkestrası sezon açılışı konseri verecek. Orkestraya ünlü sanatçı Sümer Ezgü solist olarak eşlik edecek. FOMGET Halk Dansları Topluluğu da özel gösterilerini sunacak.
Mamak Belediyesi Orkestrası, saat 19.00’da Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde ‘Ankara Türküleri Konseri’nde türküler seslendirecek. Halk oyunları ekibinin gösteriler sunacağı programın ardından fener alayı ile yürüyüş gerçekleştirilecek.
Ünlü caz sanatçısı Bozkurt İlham Gencer, çocukları İlhan, Bora ve kızı Ayşe Gencer, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda saat 20.00’de gerçekleşecek olan konserde aynı sahnede bir araya gelecek. Altındağ Belediyesi ile Ankara Seymenler Kulübü Derneği tarafından hazırlanan etkinlik kapsamında da seymenler Hamamönü Saat Kulesi önünde saat 13.30’da gösteri yapacak.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KALBİ
Ankara’nın başkent oluşunun 98’inci yılı dolayısıyla yayımlanan mesajlar ise şöyle:
Ankara Valisi Vasip Şahin: “Ankara’nın başkent oluşu, Samsun’dan başlatılan direniş sürecinin bir parçasıdır. Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelerek jeopolitik durumu ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin karargâhı yapmış, milletimizin mukadderatını belirleyen stratejik kararlar burada alınmıştır. Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclis’ine verilen yasa önerisinin kabulüyle 13 Ekim 1923’te yeni kurulacak devletin başkenti olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olma onur ve övüncünü taşıyan Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bugüne kadar Ankara’nın imarına hizmet etmiş devlet adamlarımızı minnet, rahmet, şükranla anıyorum.”
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: “Mustafa Kemal Atatürk Milli Mücadele’nin karargâhı olarak bu kenti seçti. Gazi Meclis Ankara’da kuruldu, İstiklal Marşı Taceddin Dergâhı’nda yazıldı. Binlerce seymen 27 Aralık’ta Mustafa Kemal Atatürk’ü Dikmen sırtlarında karşıladı. Kahramanlık ve özgürlük bu kentin her metrekaresine işlenmiştir. Ankara’nın başkent oluşu Duatepe’de, Mangal ve Çal Dağları’nda tescil edilmiş, TBMM’de 13 Ekim 1923’te kabul edilmiştir. TBMM’nin kabulü ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikametgâhı olmuştur. Ankara; tarihi geçmişi, doğal güzellikleri en çok da milli mücadele yıllarında sahip olduğu hikâyesi ile dünya başkentleri arasında yerini almayı hak ediyor.”