Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Menopoz kadınlarda adet döngülerinin bitmesini ifade eder. Bir kadın başka bir neden bulunmadan 12 ay kadar adet görmediğinde menopoza girdiği kabul edilir. Genellikle 40’lı 50’li yaşlarda başlayan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kadınlarda daha erken de görülebilir. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, menopoz dönemi ve bu dönemde yaşanan psikolojiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#MenopozKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, koronavirüs salgını nedeniyle hastaneye gidemeyen veya gitmek istemeyen ama hamilelik şüphesi olan kadınların evde uygulanan gebelik testlerine başvurabileceğinin altını çiziyor. Op. Dr. Aksoy, sonuçtan emin olmak isteyenlere klinik olarak doğruluğu kanıtlanmış gebelik testlerini kullanmalarını öneriyor.
#Gebelik TestiYaşamının en güzel anlarından olan gebelik ve doğum sonrası dönem ruhsal bozuklukların gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Lohusalık depresyonu, doğumdan sonraki ilk 2–4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12. aya kadar devam edebilen, annede ağlama atakları, mutsuzluk ve kaygı hali, ailesine ve bebeğine karşı sevgisizliğin ön planda olduğu önemli psikiyatrik durumlardan biridir.
#DepresyonBir çok kadın hayatlarının bir döneminde çeşitli doğum kontrol yöntemlerini kullanıyor. Ancak muhtemelen doktorunuza danışmadığınız ve çok yanlış bildiğiniz bir kaç doğum kontrolü hatasını siz de yapıyorsunuz. Ancak sonunda istenmeyen gebelik gibi ciddi bir durum söz konusu olabileceğinden bu durum sandığınızdan çok daha ciddidir ve ciddiye alınması gerekir. İşte genel olarak bir çok kadın tarafından yanlış bilinen doğum kontrolü bilgileri.
#DoğumBir çok kadın hayatlarının bir döneminde çeşitli doğum kontrol yöntemlerini kullanıyor. Ancak muhtemelen doktorunuza danışmadığınız ve çok yanlış bildiğiniz bir kaç doğum kontrolü hatasını siz de yapıyorsunuz. Ancak sonunda istenmeyen gebelik gibi ciddi bir durum söz konusu olabileceğinden bu durum sandığınızdan çok daha ciddidir ve ciddiye alınması gerekir. İşte genel olarak bir çok kadın tarafından yanlış bilinen doğum kontrolü bilgileri.
#Doğum KontrolAnne olmak, birçok güzel duyguyu beraberinde getirse de hüzün, kaygı gibi ruh halinde değişikliklere yol açabilir. Nadir de olsa doğum sonrasında anneleri depresyon ve psikoza sürükleyebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Seval Taşdemir, doğumdan sonra sinsice başlayan bu durumun birkaç ay içinde düzelebileceğini, ancak 1-2 yıla kadar da sürebileceğini anlattı...
#Doğum Sonrası DepresyonUNESCO, dün yayınladığı rehberde ülkeleri cinsel eğitim konusunda uyardı. Raporda, müfredatlarda yer alması gereken kapsamlı cinsel eğitimin, çocukların geleceği için şart olduğu vurgulandı. Bunun ileriki yaşlarda hastalıklar, istenmeyen gebelik ve cinsel şiddetin önlenmesindeki kritik rolüne dikkat çekildi. Bu eğitimin yaş ve gelişime uygun, insan hakları odaklı olması gerektiği belirtildi.
#GazetehaberleriBebek sahibi olmak istemeyen çiftlerin etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanması gerektiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları & Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, doğal ve tıbbi korunma yöntemlerini anlatıyor.
#Korunma YöntemiKadın sağlığı ve hakları konusundaki en büyük global konferans olan Women Deliver Konferansı’nda, doğum kontrolünün insan hakkı olduğu vurgulandı. BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde her beş kızdan biri 18 yaşın altında gebe kalıyor. Türkiye’de ise yılda 20 binden fazla çocuk anne doğum yapıyor.
#KürtajUzmanlara göre Türkiye’de hala geleneksel doğum kontrol yöntemleri uygulanıyor ve bilinçlenmeye ihtiyaç var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru ayrıca ertesi gün hapının ayda 1 kereden fazla alınmaması gerektiğini belirtiyor.
#KürtajGediz Üniversitesi Psikoloji Bölümünde görevli Yrd.Doç. Dr. Yudit Namer, istenmeyen gebeliğin olumsuz etkilerini Avrupa çapında araştırdı, 7 ülkeden bin 45 kadına ulaştı. Tüm ülkelerde bu durumdan kadınlar sorumlu tutulup yalnız bırakılıyor, aile desteği bile alamıyor. Yalnızlık hissi en çok Türkiye ve Yunanistan’da hissediliyor.