Hamilelikte sabah bulantıları

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte sabah bulantıları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2016 10:30

Kulaktan dolma bilgileri bir kenara bırakın, işte gerçekler!

Haberin Devamı

Hamilelikte görülen bulantılara genel olarak “Sabah Hastalığı” da denilir. Gebeliğin ilk haftalarında görülen ve kusmaya kadar giden, nedeni belli olmayan ve sonuç olarak da beslenme güçlüğüne neden olan durumdur. Hamilelikte sabah bulantıları, anne adayını çok hırpalar ve herkes yeni bir yöntem önerir. İşte bu kulaktan dolma bilgileri bir kenara bırakın ve Diyetisyen Aysen Arıcan'ın önerilerini dikkate alın.

Sabah hastalığı, gebeliğin erken döneminde 4-8. haftalarında sıklıkla görülen bir durumdur. Gebeliğin 16. haftasından sonra genellikle düzelir. Ancak bazı kişilerde gebelik boyunca sürebilir. İlk gebeliklerde daha fazla görülen sabah hastalığı, ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha nadir görülür. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusmalar, bazı besinlerden tiksinme gibi belirtilen duruma sabah hastalığı adı verilmiştir çünkü bu tip belirtiler genellikle sabahın ilk saatlerinde daha sık görülür.

Gebeliğin erken döneminde sabah hastalığı sonucu bulantı ve kusmaları olan anne adaylarının daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirdikleri ve düşük doğum yapma risklerinin daha az olduğu bilinmektedir. Ayrıca sabah hastalığı görülen gebelerin hormon düzeylerinin gayet iyi olduğu tespit edilmiştir. Buna rağmen tıp bilimi bunun kanıtını henüz ortaya koyamamıştır.

Çoğul gebelik (ikiz, üçüz) durumu, hazmedemeyeceği kadar çok yemek, çok yağlı besinlerle beslenmek, ev dışında nasıl pişirildiğini bilmediği yemekleri yemek, yeterli beslenmemek, tek besine dayalı beslenmek, hormon düzeninin değişmesi, istenmeyen gebelik sabah bulantılarının diğer nedenleridir. Bulantı ve kusmanın şiddeti duygusal nedenlerle artar ya da azalır.

Sabah hastalığı bebeği nasıl etkiler?

Kilo kaybının olmadığı, anne adayının sıvı ve elektrolitlerini kaybetmediği, daha hafif seyreden bulantı ve kusma şikâyetleri bebeğe zarar vermez. Ancak çok şiddetli bulantı ve kusma sonucu anne adayının sıvı ve elektrolit kaybı dikkate alınmaz ve tedavi edilmezse bebek düşük doğum ağırlıklı dünyaya gelebilir. Ayrıca düşük riski de yüksektir.

Peki, bulantıyı önlemek için neler yapılabilir?

- Anne adayları uyanır uyanmaz bulantıyı önlemek için yataklarının kenarında bir dilim ekmek veya galeta gibi atıştırmalıklar bulundurmalı.

- Yemekleri yavaş yavaş yemeli ve fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.

- Ağır esanslı parfümlerden uzak durulmalı.

- Kafein tüketimi sınırlandırılmalı. 

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!