Ankara-Diyarbakır hattında işletilecek olan Turistik Diyarbakır Ekspresi, ilk seferi için Ankara'dan uğurlandı. Treni uğurlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ankara-Diyarbakır seferinde Malatya'da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Elazığ'da 4 saat, Kayseri'de 3 saat turizm amaçlı durulacak. Hiç şüphesiz Turistik Diyarbakır Ekspresi, uzun süre durarak gezme imkanı sağlayacağı Malatya ve Yolçatı destinasyonları başta olmak üzere bölge ekonomisine de katkıda bulunacak" dedi.
#Abdulkadir UraloğluSirkeci ile Yedikule arasındaki 7 kilometrelik tren yolu yaya trafiğine açılıyor. İki ray yolundan birini trenler diğerini de yayalar kullanabilecek. Bisiklet ve scooter ile bu tarihi hatta yolculuk yapılabilecek. Böylece 1872’de hizmete alınan hat tarihinde ilk kez yaya kullanımına açılmış olacak.
#SirkeciBaşbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa'ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi'nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var" dedi.
#DavutoğluProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı TarihiTürkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan iş gücü anlaşmasının50’nci yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan‘Göç Treni’ Münih’e doğru ilerliyor. Trendeki birinci nesil göçmenler “Yıllarsonra aynı heyecanı yaşıyoruz” dediler. Göç Treni bugün Zagreb’de olacak.
Tren yolculuğu, genelde “bir yere varmak için”den ziyade, kendisi için yapılır. Sanki seyahat, aslında trende başlar. Tren insanları gruplar oluşturur. Yemek vagonu, sigara molası arkadaşlıkları, içkiciler, kitap okuyanlar, film seyredenler, hiçbir şey yapmayanlar birbirlerini bulurlar. En son geçen sonbaharda, Hürriyet Treni yolculuğumuz bir ay sürdü. Bütün Doğu ve Güney Doğu Anadolu, Ege ve Marmara’yı rayların üzerinde dolaştık. Hep bilmediğim istasyonlarda indim, tanımadığım pazarlara karıştım.