Koronavirüs önlemleri kapsamında neredeyse 1 yıldır ormanlara giriş yasaklandı. Kent çevresindeki ormanlarda yaşayan binlerce köpek var. Bu yasaklarla ormanlarda açlıkla savaşan hayvanların yiyecek bulma şansları günden güne azaldı. Bu hayvanlara yemek dağıtımı ile ilgili bir proje başlatıldı. Proje şimdi dev boyutta bir yardıma dönüştü. Hatta şaşırtıcı boyuta geldi. 42 gönüllü grup ile İstanbul başta olmak üzere Gebze, Dilovası, İzmit, Çatalca, Tekirdağ’daki ormanlardaki hayvanlar ayda 90 ton yemek pişirilip haftada 5 gün dağıtılmaya başlandı.
#İstanbulİstanbul’un oksijen deposu ormanlarının içerisinde, 2017 yılında yapımı tamamlanan Büyükada yangın gözetleme kulesinde görevli Hatun Aydın, elindeki dürbün ile gün boyu ormanları izleyerek yangınlara karşı korunmasını sağlıyor. Anadolu Yakası'nda çıkan yangınların görülmesinde önemli bir yere sahip olan Büyükada yangın gözetleme kulesi havadan görüntülendi.
#İstanbul OrmanlarıEvlerimizdeyiz ama Türkiye’nin dağlarında, ormanlarında dolaşıp yaban hayatıyla tanışmak, insanın doğayla ilişkisine ekrandan da olsa tanıklık etmek mümkün. Film, dizi izlemekten sıkıldıysanız, dünyaya bakışınızı değiştirecek, bilgilerinizi derinleştirecek en güzel doğa belgesellerine buyurun.
#Sanal3. Köprü'ye karşı TEMA'nın açtığı davada bilirkişi raprou çıktı. Bilirkişi raporunda “Köprü etrafında yerleşimler oluşmazsa çevreye abartıldığı kadar zarar vermeyecek. Köprü yapılmazsa, sıkışan trafik nedeniyle meskun mahallerde daha büyük çevre kirliliği yaşanacak” şeklinde ifadeler yazıyor. Bilirkişi raporunda ‘davalı’ konumdaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları’nın raporlarını dayanak olarak göstermesi de şaşırttı.
#Rapor6.1.2007 tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki köşenizde “13 koruya nasıl bakılıyor” ara başlıklı yazınızda belirtilen; İBB tarafından İstanbul korularındaki yapılan çalışmalarla ilgili açıklamada ifade edilen “Geçmişte koruların bakımı için çalışma yapılmadığı” iddiası doğru değildir.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü ”Dünyaya Armağan Projesi” kapsamında Türkiye'den “dünyaya armağan edilecek” 9 yerle ilgili çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. Türkiye, Küre Dağları-Kastamonu, İstanbul Ormanları, İbradı-Akseki Ormanları-Antalya, Amanos Dağları-Hatay, Karçal Dağları- Artvin, Datça Yarımadası ve Bozburun, Fırtına Vadisi-Rize, Babadağ- Fethiye, Yenice Ormanları-Karabük ile ilgili çalışmalar yapıyor.
Yazın kavurucu sıcaklıkları yerini sonbaharın serin ve huzur dolu havasına bıraktı. Bisiklet tutkunlarının heyecanla beklediği ‘yılın pedallamaya en uygun zamanı’ geldi! Şimdi, efil efil esen rüzgâr eşliğinde uzun yollar kat etmek ve sonbaharın büyüleyici renklerini bisiklet üzerinde keşfetmek için ideal bir dönem. Bisikletli gezginlerden hem yurtiçi hem yurtdışından öneriler, yeni başlayacaklar için de önemli tavsiyeler aldık…
#Uygar TAYLANBiraz müzik, biraz sohbet ve doğanın muhteşem renklerini kucaklayarak arabayla seyahat etmenin tadına doyum olmaz. Sanat eseri gibi manzaralar sunan, dünyanın en güzel rotalarını keşfetmeye hazırsanız yola çıkalım. Gezginlerimiz arabayla keşfedebileceğiniz en güzel sonbahar destinasyonlarını anlattılar.
#MevsimÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatGençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle 81 ilde eşzamanlı olarak ormanları temizleme etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Önemli olan önlemek önleyici olmak, yangınların çıkmasını engellemek. Yüzde 89'u insan hatasından meydana geliyor.Bu ülke bizim bu ülkeyi cennet vatanımızı ormanıyla deniziyle nehirleriyle herşeyiyle korumamız gerekiyor. Vatan savunması da buradan başlıyor." dedi.
#Osman Aşkın BakMasterChef eleme adayları kimler oldu 10 Ekim 2024 akşamı, dokunulmazlık oyunu sonrası belli oldu. İzleyenler tarafından büyük ilgi gören MasterChef Türkiye'nin 10 Ekim tarihli son bölümünde, Kerem ve Nevzat kaptanlığındaki kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, İstanbul Kemerburgaz Ormanları'na konuk oldu. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği 'piknik menüsü'nü daha iyi hazırlayan mavi takım MasterChef 3. dokunulmazlık oyununu kazanırken, kırmızı takımda ise bireysel dokunulmazlık heyecanı yaşandı. Gecenin sonunda ise bireysel dokunulmazlığı alan yarışmacı MasterChef 5. eleme adayını seçti, 6. eleme adayı da oylama sonrası netlik kazandı. Öte yandan keyifli anların yaşandığı bölümde konuk jüri olarak ise eski yarışmacılar katıldı. Cemre, Esra, Barbaros, Tahsin gibi fenomen isimler geceye renk kattı. Peki, MasterChef eleme potasına kim gitti, 5. ve 6. eleme adayları kimler oldu? İşte, dün geceki MasterChef eleme adayları ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Eleme Adayıİngiliz "The Guardian" gazetesi, Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin hayranlıklarını paylaştı. Gazetedeki habere göre gezginler, Türkiye'nin eşsiz doğası, tarihi mirası ve lezzetlerinin yeni bir keşif ve macera sunduğunu anlattı. Türkiye'nin gastronomi alanındaki çeşitliliğine de dikkati çeken turistler, Türk mutfağının zenginliğine hayran kaldıklarını dile getirdi.
#The GuardianAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuDünyanın her yerinde biliminsanları iklim krizi nedeniyle felaketler çağına girdiğimizi söylüyor. Orman yangınları da bunun bir sonucu... İklim krizini bahane edip insan etkeni azımsanmasın çünkü ilk kıvılcım yüzde 90 insan elinden çıkıyor. Bu konuda sorumluluğu üstlenmemizin vakti geldi. Orman yangınlarının önüne geçebilmek için hangi önlemleri alabileceğimizi uzmanlara sorduk.
#Orman YangınlarıUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem Fıratlı