AFAD tarafından hazırlanan kırmızı eylem planı ile birlikte İstanbul’da meydana gelebilecek depremde yüksek risk yaşıyan ilçeler ve mahalleler belli oldu. Özellikle kalabalık nüfus yapısı ve tarihi eski yerleşim bölgelerinin fazla olması nedeniyle İstanbul’da birçok il ve mahallede deprem riski yüksek bulunuyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan çalışma ile birlikte deprem riski bulunan ilçe ve mahallelerin yanı sıra acil dönüşüm yapılması gereken ilçelere vurgu yapıldı. Bunun yanı sıra çalışmada Afet risk azaltma, amaç, hedef ve yapılacak eylemlerde yer alıyor. Peki İstanbul’da hangi ilçeler riskli? İşte, AFAD’ın hazırladığı “Kırmızı Eylem” Planına göre riskli ilçeler ve mahalleler
#AFAD Kırmızı EylemKahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası İstanbul’da yaşayan vatandaşlar bulundukları ilçe ve bölgelerin risk durumlarını araştırıyor. Anadolu Yakası’nda bulunan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Maltepe özellikle 2015 yılından sonraki nüfus yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul’un en kalabalık 9. büyük ilçesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem durumunda risk durumu tahminini içeren çalışmayı 2019 yılında yaptı. Peki Maltepe deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Maltepe ilçesi risk durumu
#Maltepe Deprem Bölgesi MiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulDeprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan "İstanbul ve Marmara Bölgesi deprem için şu anda en çok konuşulan yer. Buralarda eski yapılar çok fazla. Yapılan tespitlere göre yaklaşık 650 bin binada risk olduğu belirleniyor. Durum bu haldeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz lazım" dedi.
#Kentsel DönüşümGeçtiğimiz haftalarda deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile bir röportaj yapmış ve olası İstanbul depremi özelinde şunu sormuştum: “Uyarılarınızı duymayan kaldı mı?” O da özellikle belediyeleri işaret ederek, demişti ki: “Duymayan yok ama umursayan yok gibi. Seçim geçti unutulduk!” Bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın kapısını çaldım.
#İstanbul6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremErzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat tarihinde meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçiyi arama faaliyetlerinin heyelan riski nedeniyle durdurulmuştu. Yaşanan facia sonrası tutuklanan şirket çalışanlarının ifadeleri ortaya çıktı. İfadelere göre, önceden belirtiler verdi ve maden sahasında 1 gün önce dinamit patlatıldı. Çalışanlardan Soysal Doğan ise ifadesinde, 'Çatlakları kontrol ederken alanın hareketlenmeye başladığını fark ettim ve alandan koşarak uzaklaştım. Alan komple kaymaya başladı, kendim güvenli bir alana gittim.' dedi. Raporlamadan sorumlu Kanadalı Jain Ronald Gulle ise , 'Amerika’daki merkeze bu durumu saat 11.00’de bildirdim. Bana 2022 yılı Ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliğin geçildiği bildirildi. Olay günü sahaya çıktığımda küçük çatlaklar gördük.' ifadelerini kullandı.
#Erzincan‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#İstanbulFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#MüteahhitKandilli Rasathanesi verilerine göre bugün saat 13.17'de Kayseri Kırısrak-Sarıkız merkezli 4.7 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Depreme evinde ve iş yerlerinde yakalanan vatandaşlar ise Kayseri'nin deprem riski durumunu merak ediyor. Kayseri'de yaşanan deprem Sivas, Yozgat, Niğde, Adana ve Kahramanmaraş gibi çevre illerden de hissedildi. Peki Kayseri deprem bölgesi mi? Kayseri'den fay hattı geçiyor mu? İşte, Kayseri deprem risk derecesi ve depremle ilgili gelen son bilgilere ilişkin detaylar...
#Kayseri Deprem Bölgesi MiYaklaşık 3.5 milyon öğrenci üniversite tercihi yapacak ve yüz binlerce genç başka şehirlere taşınacak. Kimileri devlet yurtlarına ya da özel yurtlara yerleşirken geniş bir kesim de kiralık ev arayacak. İşte bu süreçte ev seçiminden kira sözleşmesine kadar her aşamada dikkatli olunması gerek. Yapılacak hatalar zaten ağır olan barınma faturasının daha da artmasına yol açabilir. İşte ev kiralayacak öğrencilere tavsiyeler...
#Ev KiralamaTCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesini olumlu karşılayan piyasalar, yeni ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalara odaklanacak. 22 Haziran’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı, ekonomide olası bir değişimin ilk eşiği olarak görülüyor. Beklentiler, faiz artırımlarının başlayacağı yönünde.
#TCMBKimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kurum, "Yoğun ilgi var. 91 bin 752 bina ve 485 bin 689 bağımsız bölüme başvuru yapıldı. 29 Mayıs'a kadar başvuru alacağız. İlk anlaşanlardan hemen şantiye başlatacağız. TOKİ yapacak. Amacımız 2 yıl içerisinde başladıklarımızı bitirmek. Yarısından fazlasının 1 yıl sonunda bitireceğimizi düşünüyorum" dedi.
#Bakan KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D'de Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın Neler Oluyor Hayatta programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fahiş kira zamları hakkında konuşan Kurum, kiracılara çağrıda bulundu. Kurum, "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin." dedi.
#Murat KurumYüzölçümünün çok büyük bir bölümü deprem, heyelan, sel gibi doğal afet riski altında bulunan ülkemizin risk ve hasar azaltma politikaları geliştirerek kısa, orta ve uzun vadeli programlarla yerleşim birimlerini yeniden yapılandırması kaçınılmazdır.
#Türkiye Ulusal Risk KalkanıYapay Zekâ Politikaları Derneği’nin (AIPA), ‘Afet ve Dijitalleşme: Akıllı Şehirler’ araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı. İstanbul’da yüzde 95.7, İzmir’de yüzde 97 ile deprem risk algısı yüksek çıkarken Ankara’da bu oran yüzde 71.6 oldu. ‘Güvenli il’ bilinen Ankara için oranın yüksek çıkmasında, yaşanan büyük deprem felaketinin etkili olduğu belirtildi.
#Yapay Zekâ Politikaları DerneğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme dair önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Seçimden sonra kiraların üzerine gideceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kiraların büyükşehirlerde arttığını görüyoruz. Bu fırsatçılık. Bu fırsatçılığa da düzenlemelerle kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. İstanbul'da nüfus 1 milyon olacak iki şehir kurulacağını belirten Erdoğan, "Bakanlığımız yerleri belirledi. Bu alanlar sadece riskli binaları dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız için kullanılacak" dedi. Öte yandan Erdoğan, Karadeniz gazıyla ilgili müjdeyi 20 Nisan'da açıklayacağını belirtti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAK Parti Bingöl Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında soruları yanıtladı. Yılmaz "Türkiye kalkınmakta olan ve gelişmiş olma ülke iddiasını ortaya koymuş durumda. Alt gelirden üst orta ligine yükseldi Türkiye. Katma değeri yüksek sektörlerde atılım yaparak ihracatı köklü şekilde değiştirerek, kişi başına geliri 13 bin doların üzerine çıkarınca gelişmiş, yüksek gelirli ülkeler ligine atlamış oluyorsunuz" dedi.
#Cevdet YılmazAK Parti Bingöl Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında soruları yanıtladı. Yılmaz "Türkiye kalkınmakta olan ve gelişmiş olma ülke iddiasını ortaya koymuş durumda. Alt gelirden üst orta ligine yükseldi Türkiye. Katma değeri yüksek sektörlerde atılım yaparak ihracatı köklü şekilde değiştirerek, kişi başına geliri 13 bin doların üzerine çıkarınca gelişmiş, yüksek gelirli ülkeler ligine atlamış oluyorsunuz" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin restore edilmeye açık olduğunu belirterek “Elbette sistem gerektiğinde dönüşüme, değişime, restore etmeye açık. Aksayan ya da eksik kalan yerlerini hızla tamamlamak bizim görevimiz. Sistemi daha ileriye taşıyacak adımları atmakta tereddüt etmeyeceğiz” diye konuştu.
#Kanal İstanbul