Sağlık Bakanı Koca, illerin Kovid-19 değerlendirme kriterlerine göre düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak gruplandırıldığı haritayı paylaştı. Milyonlarca vatandaşın ikamet ettiği İstanbul'un hangi grupta yer aldığı da vatandaşlarca merak ediliyor. Peki, İstanbul çok yüksek riskli grupta mı?
#İstanbul Çok Yüksek Riskli Grupta Mı?BioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsKoronavirüs olma korkusuyla hastaneye gitmekten çekinen ve göğüs ağrısı olduğu halde acile başvurmayan kalp hastalarında şimdi de yan etki endişesiyle aşı fobisi baş gösterdi. ''Özellikle 65 yaş üstü grupta aşılanmama oranı yüzde 30'larda'' diyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız, hastaların aşı sırası geldiğinde kaygıyla kendilerini aradığını belirtip, "Sırası geldiği halde aşı olmayanların oranı yüzde 30. Bunlar yaşlı grup ve çoğu kalp hastası. Kovid-19, en çok yaşlı ve kalp hastalarını öldürüyor. Dolayısıyla asıl bu gruptaki insanlarımızın aşısını olması gerekiyor" uyarısında bulundu.
#KoronavirusTürkiye'de Hacettepe Üniversitesi'nde geçen hafta ilk gönüllü uygulamasına başlanan Covid-19 aşısı şu ana kadar 20 sağlık çalışanına uygulandı. Prof. Dr. Murat Akova, aradan geçen 5 günde ciddi bir yan etki ile karşılaşmadıklarını açıkladı. Prof. Dr. Akova, "Ufak tefek şeyler var tabii; hafif halsizlik, kırgınlık, aşı yapılan yerde ağrı gibi. Ama bunlar tüm aşılarda olduğu gibi beklenen yan etkiler. Şimdilik bir sorun yok. Periyodik olarak bu hastalar izlenecekler, muayene edilecekler, telefonla izlenecekler. Yan etki varsa bize hemen bildirecekler. Güvenlik analizlerini yapacağız. Oldukça uzun bir süreç, 7 aya kadar sürecek" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. "Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranının %40 olduğu ileri sürülüyor." diyen Bakan Koca, "Bu oran, gerçeğin yarısını bile ifade etmekten çok uzaktır. Doğru sonuç verme oranı %90'ın üzerindedir." diye konuştu. Okulların açılmasına ilişkin de konuşan Bakan Koca, "Bu eğitim uzaktan mı, hibrit eğitim tarzında mı, karma mı olacağı konusunda Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiğinde illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31 Ağustos'ta başlayacak olması. Ama bunun ne şekilde olacağı 1-2 hafta içinde açıklaması daha net yapılmış olur." dedi. Bakan Koca, 65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalar ile ilgili de "Bayram sonrası erken dönemde bu kısıtlamaları kaldırma noktasında Bilim Kurulunun yaklaşımı var. Bayram sonrasında duyuruyu yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaÖnceki salgınlar gösterdi ki insanlık bu süreçlerden geçtiğinde arkada kaygı, depresyon ve takıntı gibi psikolojik hastalıklar kalabiliyor. Korona sonrasını sorduğumuz psikiyatr Eylem Cankurtaran “Virüs kaparım korkusuyla abartılı önlemler alanlar olacak. Maske ve sosyal mesafeyle rutin hayatınıza dönerek ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Asıl risk grubuysa sağlık çalışanları” diyor.
#GazetehaberleriMor Salkım Kadın Dayanışma Derneği uzmanları, dernek şiddet hattına ulaşan son bir aylık aramaların evde kalma süreciyle yüzde 38 arttığına ve arayanların yüzde 50’sinin kadın sığınma evi talep ettiğine dikkat çekti. Uzmanlar bu süreçte kadına yönelik şiddete dair acil önlem planının olmadığının altını çizdi.
#BursaAslında gerek sağlık açısından , gerek sağlıklı ilişkiler açısından, gerekse çocuklarınıza torunlarınıza kötü örnek olmak açısından hedef hiç alkol tüketmemek olmalıdır. Ancak bunu tercih etmiyorsanız, böyle bir durumda alkol tüketiminizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekmektedir.
#Sosyal İçicilikTürkiye Dağlıca'da yitirdiği 16 kahraman evladına ağlarken, şehitlerin ailelerine de kara haber gitmeye başladı. Ateşin düştüğü ocaklarda acı, öfke ve gözyaşı vardı... Şehit olduğu kesinleşen ilk isim Kurmay Yarbay İlker Çelikcan oldu. Geleceği parlak, pırıl pırıl bir subayımız olan Yarbay Çelikcan, zor durumdaki askerlerine yardım için gittiği çatışma bölgesinde, kahramanca şehit düştü. Çelikcan, PKK'nın son dönemde şehit ettiği en üst rütbeli subay olarak kayıtlara geçti.
#HakkariOSMANLI’da civar yerleşim yerlerine su dağıtımı için Taksim’e bir su deposu ve yönetim binası inşa edilmiş, suyun taksim edildiği yer olması nedeniyle de bölge ‘Taksim Meydanı’ olarak anılmaya başlamış, sadece İstanbul’un değil, bütün Türkiye’nin, siyasal ve sosyal hafızasında hayati bir öneme sahip. Zaman içinde, mekân çeşitlenmesi sonucu fiziki alan daralmakla beraber, sembolik önemi hâlâ büyük....