Paylaş
Burası kentin arterlerinden İstanbul Yolu’ndaki bir oto lastikçi.
Biri(leri) lastikleri ateşe vermiş.
Yükselen simsiyah duman adeta kenti boğuyor.
*
Fotoğrafa dikkat!
O esnada kaldırımda yürüyen küçük bir çocuk var.
Ateşin/dumanın yükseldiği yere bakıyor.
Ve belli ki bu çocuk, koca koca insanların kentin orta yerinde neden lastik yaktığına bir anlam vermeye çalışıyor.
*
Fotoğrafı çeken/gönderen okurumuz Ferhat Duruay ise haklı olarak isyan ediyor:
“Uzaktan ‘bir yer yanıyor’ diye düşünüp, yaklaştığımda ise bir oto lastikçinin yaktığı lastiklerle karşılaşınca ‘bu kadarına pes’ dedim. Bu sadece bir kent ayıbı değil, büyük bir kent suçudur. Ve yapılan cezasız kalmamalıdır. Aksi halde bu ve benzeri durumlarla daha çok karşılaşırız.”
*
Yakmayın yahu!
Yapmayın yahu!
Bu kadarı da ayıp yahu!
ANKARA KENT KONSEYİ’NE BİR ÖNERİM VAR
O lastikçinin yaktığı ateş söndü, kapkara duman havaya karışıp dağıldı.
Peki oldubitti mi diyeceğiz?
Küçük gibi görünse de bu da bir “kent(li) suçu” elbette.
Ve bunun gibi kentin dört bir yanında yaşanan daha birçok örnek var.
İşgal edilen kaldırımlar, hatalı parklar, sokaklara/parklara atılan çöpler, boş arazilere dökülen molozlar, ateşe verilen konteynerler ve daha neler neler...
İşte bu yüzden Ankara Kent Konseyi’ne önerim, “kent(li) suçu” konusunda bir
manifesto hazırlamaları ve yayınlamaları yönünde.
Bu çalışma...
Hem kentlilik bilincinin oluşması ve geliştirilmesi hem de şehrin orta yerinde lastik yakmak gibi olayların sona erdirilmesi için şart.
KARTALTEPE KENT PARK BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLÜYOR
Okurumuz Dursun Türker, Mamak’taki Kartaltepe Kent Park’a gitmiş ve karşılaştığı manzarayı fotoğraflayarak altına şu notu düşmüş:
“Bu parkın muhteşem bir doğal güzelliği var, ama bakımsızlıktan dökülüyor. Merdivenler kırık dökük, park çöplükten geçilmiyor. Bir de seyir terasının bazı kısımlarında maalesef ateş yakmışlar.”
SORUM VAR
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN BİRİNİ ISIRDIĞI ZAMAN MI TEDBİR ALINACAK?
İsmi bende saklı(gizli kalmasını istemiş) bir okurumuz, “Türkiye’nin başkenti Ankara’da sokak köpeklerinin durumu içler acısı” demiş.
Kentin bazı bölgelerinde kalabalık gruplar halinde dolaşan/gezen sokak köpeklerinin zaman zaman insanlara saldırdığına dikkat çeken okurumuz, iletisine şöyle devam etmiş:
ÜÇ SENEDE ÜÇ KEZ SALDIRIYA UĞRADIM
“Köpekleri çok seven ama Çankaya’da son üç sene içerisinde üç kez sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan 60 yaşındaki bir Ankaralı vatandaş olarak sormak istiyorum:
* Kentimizde bu hayvanları sokaklardan ve yaşadıkları kötü şartlardan kurtaracak bir tesis neden yok/ yapılmıyor?
* Acaba bu köpeklerden biri, belediye başkanlarından birini ya da yakınlarını ısırdığı zaman mı tedbir alınacak?
ÖNERİM VAR
BAĞLANTI İŞİNİ MÜTEAHHİT DEĞİL ABB YAPSIN
Okurumuz Ufuk Özgünay, Çankaya’nın Çukurambar Mahallesi 1467. Cadde’deki bir sitenin(No:6) yöneticisi olduğunu belirterek, altyapı konusunda tüm kenti ilgilendiren bir öneride bulunmuş:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin kanalizasyon borularını döşeyip, asfalt atıyor. Ancak daha sonra tüm apartman bağlantılarını müteahhitler yapıyor. Bu da daha sonra sık sık sorun yaşanmasına neden oluyor. Bu defa apartmanlar bu sorunu giderecek ustalar arıyor.
ÖNERİM ŞU: Bütün iş ve işlemleri en başta müteahhitler yerine Ankara Büyükşehir Belediyesi yapsa; tüm masrafı da apartman sakinleri ödese daha ekonomik olmaz mı?
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ VERİLEN VAATLER TEMİNAT ALTINA ALINMALI
Geçen yazımda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “Ödenmiş asfalt katılım parası, vatandaşın ödeyeceği emlak vergisinden düşülecek” açıklamasını hatırlatmıştım.
Ayrıca okurumuz Murat Mutlu’nun, “Asfalt katılım bedelini ödeyenler su faturası ile mahsuplaşsın” şeklindeki önerisine yer vermiştim.
*
Sosyal medya hesabımdan da paylaştığım bu yazıyla ilgili Kastamonu-Taşköprü’den okurumuz Cahit Çelik, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın önünde daha üç yılı olduğuna dikkat çekmiş ve “Suçlamak saçma olur” demiş.
Ayrıca okurumuz, yerel seçimler öncesi verilen vaatlerin teminat altına alınabilmesi yönünde bir kanun çalışması yapılması gerektiğini de kaydetmiş.
RİSKLİ OLAN BÜT’E KALIYOR
Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi E.G. diyor ki:
“Artan COVID-19 virüsü ve mutasyona rağmen sınavlarımızın yüz yüze yapılmasına karar kılınmış. Üstelik riskli grupta olursanız sınava alınmıyor ve finale girmeden büt’e kalıyorsunuz.”
SÖZ YETKİLİDE-1
Geçen hafta bir okurumuz, “Burası kadastro yolu, yani Ankara Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Ancak ne yaptıysak asfalt attıramadık” diye şikâyet etmişti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ise okurumuzun şikâyet ettiği yolun Kızık Dağı Sokağı olarak adlandırıldığını belirterek, özetle şu yanıtı vermiş: “Yol bütünlüğünü sağlayan yolun bulunmadığı ve daha önceki yollarda Keçiören Belediyesi’nce çalışmalar yapılmış olması nedeniyle, idaremizce herhangi bir çalışma planlanmamıştır.”
SÖZ YETKİLİDE-2
28 ARALIK: Okurumuz Alaattin Torun, Ankara Kalesi’nin yanındaki Hıdırlık Tepe’nin harabe hali için “Ankara Büyükşehir Belediyesi ne zaman Hıdırlık Tepe’de bir temizlik çalışması yapmayı planlıyor?” diye sormuştu.
31 ARALIK: Ankara Büyükşehir Belediyesi, 28 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nde yapılan temizlik çalışmaları kapsamında 70 kamyon moloz alındığını, çalışmanın devam edeceğini bildirdi.
HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR
Keçiören’in Yeşiltepe Mahallesi muhtarı Ferhat Aygün’ün 21 Aralık’ta bu köşeden, “Köy yolu gibi” eleştirisini yaptığı Güzelyurt Caddesi’ne, haberin hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi asfalt attı.
Paylaş