Paylaş
Her akşam 2 kadeh bir şeyler içiyorum, bazen arkadaşlarla dışarı çıkıyoruz üç dört bira içiyorum. Eşim sürekli sen alkoliksin diyor, ben alkolik miyim, sosyal içici miyim? “ diye soruyor bir danışanım.
Bir başkası ise “ oğlum 19 yaşında önceleri 1 -2 bira içerdi bir şey demezdik. Üniversiteye gitti, çok içmediğini söylüyor ama babası İstanbul’a her gittiğinde akşamları eve alkollü geldiğini söylüyor. Çocuğum bir bağımlı olacak diye çok korkuyorum, sizce ne yapmalıyız? “
Bu iki örnekte de olduğu gibi, alkol kullanımında öyle önemli ve ince bir çizgi vardır ki, sosyal içicilikten bir anda bağımlılığa doğru sürüklenebilirsiniz. Bu ayrımı yapabilmek ve o ince çizgiyi geçmemek için, gelin alkol kullanım miktarınızı birlikte hesaplayalım.
Çeşitli içki türleri, çeşitli miktarlarda alkol oranı içerdiği için, bu hesaplamayı yaparken Standart İçki tanımını kullanacağız.
Bir Standart İçkiyi ; 1 tek rakı, 1 kadeh şarap, 1 cin, 1 tek viski, 1 küçük kutu biranın içerdiği alkol miktarı olarak tanımlayacak olursak bu birim ortalama 10 gram alkol miktarına eşittir.
Düşük Risk: Eğer haftada 4 standart içkiye kadar içiyor iseniz düşük risk grubundasınızdır.
Düşük risk grubu , halk arasında sosyal içicilik tabiri ile anılmaktadır. Ancak Sosyal İçicilik kavramı çok geniş bir kavramdır. Çünkü kişi içtiği zaman alkolle ilgili bir problem yaşamayabileceği gibi, aldığı alkol miktarı istediği etkiyi yaratmayacağından giderek miktarı arttırabilir ve yüksek riskli gruba kaya bilir.
Dikkat: Eğer haftada 8 standart içkiye kadar içiyor iseniz orta risk grubunda olup , Dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü kullandığınız içki miktarı algılarınıza , reflekslerinize zarar verecektir. Hatta trafik kazalarına sebebiyet verebilir, öfkenize hakim olamayıp kavgaya karışabilir ya da reflü , ülser gibi mide problemleri yaşayabilirsiniz
Tehlikeli kullanım: Haftada 16-21 standart içki içiyor iseniz orta- yüksek risk grubunda olup, Tehlikeli kullanımdasınızdır.. Artık gerek fiziksel, gerek ruhsal sağlığınız risk altındadır, ciddi sonuçlar doğuran trafik kazası, kavgaya karışmak, aile içi çatışmalar gibi akut sonuçlara neden olabileceği gibi beslenme bozuklukları, KC Yetmezliği ( siroz) , Deprsyon, Cinsel İşlev Bozukluğu gibi çeşitli kronik sonuçlara da neden olabilir.
Bağımlılık: Kadınlar için haftada 16, erkekler için haftada 21 standart içki ve sonrası yüksek risk grubunda olup, Bağımlılık sayabileceğimiz sınırdır.
Alkol kullanımının artık bir sorun haline geldiğinin kanıtıdır. Bağımlılığın bir diğer göstergesi de, alkol kullanımını durdurmakta zorluk yaşamanızdır. Bir iki kadeh içme amacıyla oturup, ardından planladığınızdan daha fazla içmeye başlıyorsanız, her zaman içki tüketilen yerleri veya alkol kullanan arkadaşlarınızla bir arada olmayı tercih ediyorsanız , kullanmadığınız zaman yoksunluğunu yaşıyor, alkol bulmak için maddi kaynaklarınızı zorluyorsanız, eşinizle, çocuklarınızla evde veya sosyal ortamlarda çeşitli sorunlar yaşıyorsanız artık “ BAĞIMLI “ terimini kullanabiliriz.
Bu durumda “ ben sadece akşamları 2 duble içiyorum “ diyen birinin kullandığı alkol miktarını hesaplayacak olursak;
2 duble*2 birim *7 gün= 28 standart içki birimi yapmakta bu da bağımlılık sınırını geçmektedir.
Ya da ; “ Sadece hafta sonları( cuma, cumartesi, pazar ) içiyorum, ama içtiğimde de en az 6-7 duble içiyorum” diyen bir kişinin kullandığı alkol miktarı ;
6 duble*2 birim* 3 gün = 36 standart içki birim olup yüksek risk grubundadır.
Örneklerde de görüldüğü gibi eğer 21 standart içki sınırını aşıyor veya kendinizi durduramıyorsanız, o zaman sorunlu veya yüksek riskli alkol kullanımınızdan söz edebiliriz.
Aslında gerek sağlık açısından , gerek sağlıklı ilişkiler açısından, gerekse çocuklarınıza torunlarınıza kötü örnek olmak açısından hedef hiç alkol tüketmemek olmalıdır. Ancak bunu tercih etmiyorsanız, böyle bir durumda alkol tüketiminizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer alkol tüketiminizi sınırlayamıyor iseniz mutlaka profesyonel bir destek ile almalı, “ KEŞKE “ dememek için asla ertelememelisiniz.
Unutmayın ki , Bağımlılık zor bir hastalıktır! Alkolizm ise korkunç bir bir çöküş! Çok geç olmadan yapabileceğiniz çok şey var…
Paylaş