Çin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuBaharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluO, on parmağında on marifet olanlardan. İyi bir baba, iyi bir eş. Yetenekleri saymakla bitmiyor; oynuyor, yazıyor, yönetiyor... Şimdi yeni şirketiyle işin yapımcılık kısmına da geçiyor. Bir yandan da müzik yapıyor. Geçmişe baktığında “Yaşadığım her anın bir şekilde tadını çıkarmışım” diyor. Ali Atay’la buluşuyoruz. Hayatını, yeni işlerini, yapım şirketini, Hazal Kaya ile evliliğini ve baba olmayı konuşuyoruz: “Çocuklarım hata yapmaktan korkmasın, mutlu olacaklarını düşündükleri şeyin peşinden gitsinler.”
#Ali AtayPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiMasterChef beef stroganoff tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Beef stroganoff sosunda sotelenmiş dana etinden yapılan bir Rus yemeğidir. 19. yüzyılın ortalarında Çarlık Rusyası'nda ortaya çıkan bu yemek, orijinal tariften önemli ölçüde farklılaşarak dünya çapında popüler hale gelmiştir. Peki, beef stroganoff nasıl yapılır? İşte, orijinal beef stroganoff tarifi ve malzemeleri
#Masterchef Beef StroganoffSosyal medyada gördüğünüz iştah açıcı yemeklerden sonra soluğu mutfakta alıyorsanız, hedonik açlık yaşıyor olabilirsiniz. Araştırmalar, sosyal medyanın cazip yiyecekleri teşvik etmesinin bu açlık türünü artırdığını ve modern beslenme alışkanlıklarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Peki, hedonik açlık hangi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz?
#SağlıkAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuPatatesi kim sevmez? Kızartması, kumpiri, salatası, hepsi birbirinden lezzetlidir. Ancak pürüzsüz ama kıvamlı ve lezzetli bir patates püresinin yerini de hiçbir şey tutamaz. İlk bakışta çok kolay görünen patates püresini hazırlarken, sık yapılan bazı yanlışlar vardır. İşte o yanlışlar ve doğruları...
#Haşlanmış PatatesYaz sebzeleri denince akla ilk gelenlerden biri de bamya. Sevmeyenin hiç sevmediği ama sevenin de vazgeçemediği bu lezzeti sadece yaz aylarında değil dört mevsim doğal haliyle tüketmek için yapabileceğiniz iki şey var: Birincisi bamyaları derin dondurucuda saklamak, ikincisi de kurutmak. Eğer siz tercihinizi ikinciden yana kullandıysanız ve kuru bamya yemeği pişirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. İşte kuru bamya yemeğinin püf noktaları…
#Sebze Yemeği TarifleriÖzel günlerin olmazsa olmazıdır pastalar. Meyveli, çikolatalı, kremalı, fıstıklı, kestaneli ve krokanlı ilk akla gelen pasta çeşitleri olsa da aslında yaratıcılığınızı kullanıp çeşit çeşit pastalar yapabilirsiniz. Bugün sizler için özel günlerde misafirlerinize sunabileceğiniz birkaç kolay pasta tarifi derledik. Görüntüleri de lezzetleri de oldukça iştah açıcı olan pastalarımızın bir dilimi asla yetmeyecek. O halde gelsin kolay pasta tarifleri…
#Pasta TarifleriHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#YemekCennet hurması olarak da andığımız Trabzon hurmasının ardından çürük domatese benziyor diye konuşuyorsunuz, biliyoruz. Ama aslında şeklini beğenmeyip hor gördüğünüz o güzelim meyveyi tanısanız çok seveceksiniz. Bir kere, en azından bir kez şans vermiş olanlar LEZİZZ sual olunmayacağını bilir. Yine de onu bolca tüketmeli, meyve olarak çiğ çiğ yiyemiyorsanız da çeşit çeşit tarifin içine dahil etmelisiniz. Neden bu kadar ısrarcı olduğumuza gelirsek, cennet hurmasının faydalarını öğrenince siz de bize fazlasıyla hak vereceksiniz. Karşınızda, faydalarından nasıl tüketebileceğinize, nerede bulacağınızdan zararlarına, tüm yönleriyle Trabzon (cennet) hurması!
#Cennet HurmasıRüya meselesi tarihte olduğu gibi günümüzde de gizemini korumaktadır. İnsanlar nasıl geçmiş dönemlerde rüyalarının anlamlarını merak etmişlerse bugün de durum pek farklı değildir. Uykusunda gördüğü rüyanın manasını merak edip hemen bu rüyanın tabirini öğrenmeye çalışan insanlar çoğunluktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız rüyada kahvaltı yapmak ne anlama gelir, rüyada kahvaltı görmek, rüyada kahvaltı hazırlamak, rüyada kahvaltı toplamak ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Sarı yazın en güzel yanlarından biri de sepetini, örtünü alıp pikniğe gitmek… Özellikle sıcaklarda mangal etkinliklerinin tehlikesini göz önüne alarak pişirmek gerekmeyen lezzetler hazırlıyorum. Böylece orada geçirdiğim zamanın tadını daha verimli çıkarıyorum. İşte pikniğe gitme hevesinizi arttıracak pratik tariflerim…
#Vegan KurabiyeKırklareli, muhteşem doğası, bereketli toprakları, Trakya'ya has zengin yemekleri ile dikkat çekiyor. Tarımın ve küçükbaş hayvancılığın geçim kaynağı olan bu şehirde hamur işi ve et yemekleri de oldukça dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ne yenir ve neyi meşhur? İşte, tüm detaylar.
#Kırklareli YemekleriKültürümüzün her döneminde yemekler ön plana çıkmıştır. Bu kültür bölgesel gelişmekte olarak görülür. Ülkemizde bu bölgelerden biri de Tokat olarak göze çarpar. Peki Tokat'da ne yenir ve neyi meşhur? Tokat mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Tokat Yemekleri