İşsizlik, bazı dönemlerde yüksek artışların yaşandığı olumsuz etkilere neden olmaktadır. Her ülkede aktif çalışan kişi sayısı ve aktif çalışma konusunda hazır olan kişiler yer almaktadır. Gizli işsizlikte bu konuda işsizliğin dallarından sadece bir kaçı olarak geçmektedir. Gizli işsizlik nedir? Gizli işsizlik oranı nasıl hesaplanır? Gizli işsizlik en çok hangi sektörlerde görülür? İşte, tüm detaylar.
#Gizli İşsizlikÜlkemizin ciddi sorunu haline gelen işsizlik kelimesi, hemen her yetişkin tarafından gün içerisinde pek çok fazla kez duyulmaktadır. İşsizlik kelimesinin çoğu insan tarafından ne demek olduğu bilinmiş olsa da TDK sözlüğündeki anlamı bilinmemektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İşsizlik Nedir?Ersin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya TuruSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Savunma sanayi Türkiye'de yüksek teknolojiye geçişin lokomotif sektörü oldu. Dolayısıyla buradaki elde edilen kazanım tüm sektörlerin hızla yaygınlaşması, Türkiye için sanayi politikasında temel yaklaşımların başında geliyor" dedi.
#Mehmet Fatih KacırDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıKüresel piyasalar, ABD’de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişesini beslemesiyle negatif seyrediyor. Piyasalarda yaşanan bu çalkantı ise spot Bitcoin borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışı tetikledi. Bitcoin 60 bin doların altında dalgalanırken, kripto varlıkların borsa yatırım fonlarından milyar dolarlık çıkışlar yaşanıyor. Bloomberg verilerine göre 12 spot Bitcoin ETF’den son sekiz günde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Kripto piyasası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına ilişkin ipucu verecek enflasyon verilerine odaklanmış durumda.
#KriptoİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıStagflasyon terimi uzmanlar tarafından yapılan açıklamaların ardından araştırılıyor. İşsizlik verilerindeki yükseliş sonrası iktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomideki verilerin “stagflasyona” işaret ettiğini söyledi. Bunun üzerine “stagflasyon nedir?” sorusunun cevabı merak edildi. Peki, Stagflasyon ne anlama geliyor?
#StagflasyonMülakatlar iş arayan gençler için çoğunlukla büyük bir belirsizlik ve kaygı konusu. Peki masanın diğer tarafı, yani işe alım birimlerindeki uzmanlar bu görüşmelere hangi düşüncelerle geliyor, hangi özelliklere bakıyorlar, nasıl cevaplar istiyorlar ve gençlere bu konuda ne öneriyorlar? Yenibiriş İnsan Kaynakları İşe Alım Müdürü Bünyamin Şahin ve İngiltere ve Türkiye’de yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere her kademede yöneticilere danışmanlık ve koçluk yapan, Eğitmen Hülya Mutlu ile konuştuk.
#Gamze BalKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BAL6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüHastalık ve işsizlik, birçoğumuzun korkulu rüyasıdır. Sosyal güvenlik sisteminde bu tür durumlara karşı bir dizi tedbirlerin alındığı Almanya’da işini kaybedenlerin sahip olduğu hakları konu etmek istiyoruz bugünkü Hürdanış Köşemizde.İşsizlik parası veya işsizlik yardımı olarak da adlandırılan bu ödenekten kimler yararlanabilir? Kısa adı ALG I olan işsizlik parasına nasıl başvurulur, hak etme şartları ve miktarı nedir? Nelere dikkat etmeli? Buna ilişkin soruların yanıtlarını siz değerli okurlarımız için araştırdık.
#ALMANYATürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem FıratlıİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "7 yıllık siyasi hareketimizin içerisinde büyük mücadeleler vermiş, şu ya da bu sebeple partimizle yollarını ayırmış ama bizlerle olan gönül ve ülkü bağını asla kaybetmemiş dava ve yol arkadaşlarıma sesleniyorum; İYİ Parti dün olduğu gibi bugün de sizindir. Gelin, tüm yaraları birlikte sarılarak saralım. Gelin, küskünlükleri sonlandıralım" dedi.
#İyi PartiDün başkentte miting yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut Ankara Belediye Başkanı şu 5 yılda ne yaptı? Yollarımızın hali ortada. Çöp, çukur, çamur... Bu CHP’nin pratiğidir. 5 yıl boşuna geçti. Ankara’yı, baş-kentlik sıfatına uygun hizmet veremeyenlerden kurtarmanın vakti çoktan geldi” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTorba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 13 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Peki, torba yasa Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak? Torba yasada kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge var mı, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Torba YasaTorba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, TORBA YASA 2024 SON DAKİKA MADDELERİ ÇIKTI MI (5 Şubat 2024) || Yeni torba yasa ne zaman çıkacak, nedir, içeriği ne? || 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı?
#Torba Yasa 2024Torba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile 1 Şubat Cuma günü ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, torba yasa nedir, içeriği ne? 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı? İşte, torba yasa maddeleri ile ilgili detaylı bilgiler...
#Torba Yasa 2024