Güncelleme Tarihi:
Gizli işsizlik, devlet kayıtlarında iş arayanlar kısmında yer almayan ve iş arama faaliyetlerinde bulunulmaması olarak geçmektedir. İşsizlik oranını sıfır olması, hiç bir ülke tarafından mümkün olmamaktadır. Sadece belirli oranlar ile işsizlik oranları belirtilmektedir. Gizli işsizlik, resmi kayıtlara yer alınmamasına rağmen iş arayan kişiler olarak bahsetmek mümkündür.
Gizli İşsizlik Nedir?
Gizli işsizlik, dönemsel ve devamlı olarak sıklık ile yaşanmaktadır. Kayıtlarda yer almayan, iş arayan kişilerin oluşturduğu topluluk olarak tanımlanmaktadır. Gizli işsizliğin önlenmesi için, işsizlerin kayıt altına alınması ve daha sonra işsizlik sorunun çözülmesi yoluyla çözümlenebilir. Gizli işsizlik, her ülkede yaygın olarak görülmektedir. İşsizliğin önlenmesi konusunda devletlere önemli görevler düşmektedir. Bu görevler yatırım ve aktif işgücünün değerlendirilmesi olarak geçmektedir.
Gizli İşsizlik Oranı Nasıl Hesaplanır?
Gizli işsizlik oranı hesaplama yöntemi, ülkedeki resmi olarak iş arayanlar ile hesaplanmaktadır. Son 3 ay iş arayanlar ile 15 gün içinde işe başlayacak olan bölünmesiyle hesaplanmaktadır. İşsizlik hesaplaması yaklaşık değeler olup, anlık değişim göstermektedir.
Gizli İşsizlik En Çok Hangi Sektörde Görülür?
Gizli işsizlik türü, birçok alanda oldukça fazla olarak görülmektedir. Dönemsel tatil işlerde çalışan kişilerin sezonun kapanması ile oluşmaktadır. Gizli işsizlik, uzun süre iş arayışın bulunan ve kayıt yaptırmadan toplumda iş arayanların oluşturduğu bir topluluk olarak geçmektedir.
Gizli İşsizlik Nasıl Azaltılır?
Gizli işsizliğin azaltılması konusunda devletlerin belirli faaliyetleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunların içinde yatırımların önünün açılması ve istihdamı sağlanması gibi işlemlerin yapılması önemlidir. Devletin, özel sektör ile ilgili bazı teşvik programlarının hazırlanması, ülkedeki üretimin artması için birtakım faaliyetlerin yerine getirilmesi oldukça önemlidir.
İşsizlik sorunu, çok uzun dönemlere dayanan bir sorun olarak toplumun karşısına çıkmaktadır. Önlenmesi için bazı programların uygulanması, yetenekli işgücünün sağlanması ve belirli iş kanalların oluşturulması önemlidir. Ülkedeki yurt dışı satış işlemin artması, fabrika ve işgücü talebin oluşması, refah düzeyinin artmasını sağlayacaktır. Gizli işsizlik sorunu da, bu konuda istihdamın sağlanması ve eğitimin verilmesi gerekmektedir.
Tarımsal Faaliyetlerde Gizli İşsizlik
Tarımsal faaliyetleri yerine getiren çiftçilerin dönemsel olarak işsiz kalmaları, gizli işsizliğin nedenlerinin arasına girmektedir. Gizli işsizlik, toplumda birçok sorunların oluşmasını ve kayıt altına alınamayan bir işsizlik sorunu hale gelmektedir. Bazen gizli işsizlik ise, istihdamın olmasına rağmen, iş arayan ve uygun özelliklere sahip olan kişilere ulaşılamaması ile meydana gelmektedir. Kişilerin ve devletlerin, işsizliği önlenmesi açısından sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Kişilerin eğitim süreçlerinin tamamlanması, devletlerinde istihdamın sağlanmasının önemi yüksektir.