Borsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaDış piyasalarda son açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle olumlu hava sorgulanmaya başlandı. Özellikle ABD enflasyonunda düşüşün hafif de olsa yerini yükselişe bırakması, haziran sonrası Fed’den beklenen faiz indiriminin ertelenmesi kaygısını beraberinde getirdi. Bu durum borsalara kâr satışı olarak yansırken ABD tahvil faiz oranlarında yükselişe, dolarda değerlenmeye ve bu gelişmelere bağlı olarak altına kâr satışı olarak yansıdı. Faiz indirimiyle ilgili baz senaryo değişmese de zamanlaması konusunda tereddütler oluştu.
#FEDTCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesini olumlu karşılayan piyasalar, yeni ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalara odaklanacak. 22 Haziran’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı, ekonomide olası bir değişimin ilk eşiği olarak görülüyor. Beklentiler, faiz artırımlarının başlayacağı yönünde.
#TCMBKüresel ekonomiye ilişkin uyarılar ve piyasalarda dalgalı seyir sürerken, gözler 2 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında. Beklentiler 75 baz puanlık artırım yönünde ağırlık kazanıyor. Fed toplantısını bekleyen dış piyasalarda iyimserlik korunurken Borsa İstanbul’da daha temkinli görünüm öne çıkmaya başladı.
#BorsaGeçen hafta ABD Borsaları’nda satış hâkimdi. Avrupa ve diğer borsalarda da benzer durum yaşandı. Dış piyasalarda ABD dolarında ufak bir değerlenme görülse de Euro’da hafif bir zayıflama oldu. Altının ons fiyatında düşüş ivme kazandı ve 1800 doların altına çekildi. Petrolde de zayıf görünüm sürüyor. Ekonomideki yavaşlama sinyalleri verilere duyarlılığı arttırdı.
#BorsaBir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek
#PiyasaDış borsalarda satış baskısı sürüyor. Piyasalar bir yandan Fed’in faiz arttırımı ve sıkı para politikası diğer yandan ekonomideki durgunluk sinyallerinin etkisi altında. Son gelen veriler de ekonomilerde yavaşlamaya işaret ediyor. ABD ve Japonya ilk çeyrekte küçülürken Çin sanayisi ise daraldı.
#BorsaSon günler Rusya ve Ukrayna arasında yapılan görüşmelerde ‘barış umudunun’ ortaya çıkması piyasaları rahatlattı. Güvenli limanlara olan ilgi azalırken, borsalarda tepki yükselişleri görüldü. Yaşanan gelişmeler altın ve petrol fiyatlarını da etkiledi. Altını ons fiyatında yükseliş denemeleri zayıf kaldı, petrol fiyatlarında düşüş de derinlik kazandı.
#PiyasaRusya-Ukrayna savaşı yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Bu da piyasalarda belir- sizliği beraberinde getiriyor. Bununla birlikte borsalardaki tepki çıkış zayıfladı. Altın ve petrol fiyatında yükseliş eğilimleri korunurken, altın fiyatları ‘güvenli liman’ ihtiyacına bağlı olarak tekrar çıkışa döndü. Petrol fiyatlarında ise yükseliş hareketi biraz ivme kaybetmekle birlikte sürüyor.
#PetrolABD’de enflasyon yüzde 7 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişmenin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz arttırım beklentileri daha da güçlendi. Mart ayından itibaren Fed’den faiz arttırımlarının gelmesi bekleniyor. Bu durum dış piyasalarda kısmen de olsa fiyatlanmaya başladı.
#FEDKoronavirüsün yeni varyantı piyasaların dengesini değiştirdi. Mutasyon haberleri nedeniyle en çok tepkiyi veren yatırım araçlarından biri borsalar oldu. Brent petrol 80 doların üzerinde seyrederken 70 dolar seviyesine yaklaştı. Bir diğer sert düşüş ise piyasaların yakından takip ettiği ABD 10 yıllık bono faiz oranında oldu.
#EnflasyonPandemi ile birlikte bozulan ekonomik verilerde toparlanma sürüyor. ‘Düşük faiz ve bol para’ ortamının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Borsa İstanbul ve dış borsalarda şirketlerin 3. çeyrek bilançoları yayınlanmaya devam ediyor. Bilanço performanslarının oldukça iyi gelmesi de borsaları destekliyor. Yaşanan bu gelişmelere paralel olarak borsalarda da tarihi zirveler test ediliyor.
#PiyasalarOns altın fiyatları için kritik olan ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Veri sonrası altın fiyatları dalgalanırken, Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onurcan Bal son gelişmeleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıSon günlerde dünyanın gündeminde enerji fiyatları var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen hafta bir açıklama yaparak, “Avrupa’ya doğalgaz ihracatını arttıracaklarını ve küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmaya yardım etmeye hazır olduklarını” söyledi. Bu açıklama ile doğalgaz fiyatlarında düşüş görüldü. Ancak sonrasında etki azaldı, fiyatlar yeniden yükselişe geçti.
#PutinKüresel pay piyasaları, rekor seviyelere çıkan emtia fiyatları, ABD'deki borç tavanı krizi ve karışık gelen iş gücü piyasası verileriyle sınırlı da olsa yükseliş eğiliminde hareket ederken, gelecek hafta gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanakları ve enflasyon verilerine çevrildi.
#Koronavirüs