Paylaş
ENFLASYON BEKLENTİLERE PARALEL GELDİ
TÜİK tarafından açıklanan ekim enflasyon verileri beklentilere paralel geldi. TÜFE yıllık %19.89, aylık %2.39, çekirdek (C) %16.82, ÜFE yıllık %46.31, aylık % 5.24 olarak açıklandı. TCMB’nin faiz politikasında model değişikliği nedeniyle enflasyon verilerinin faiz kararları üzerinde etkisi beklenmiyor. Bu açıdan piyasalar üzerindeki yansımaları çok sınırlı gerçekleşti. Bilindiği üzere TCMB para politikası kararlarında cari dengeyi referans alacağını açıklamıştı.
ALTIN YATAY SEYREDİYOR
ALTININ ons fiyatında tepki alımları görülse de yatay hareketten kopmakta zorlanıyor. Bir bakıma 1.800 dolar seviyesi eşik gibi oldu. Fed’in son toplantıda faiz artırımı için zamana ihtiyaç olduğu vurgusu altın için önemli bir referans noktası. Bununla birlikte ABD 10 yıllık bono faiz oranı ve ABD dolarının (Dolar Endeksi) son dönemde altın fiyatını etkileyen önemli parametreler. ABD 10 yıllık faiz oranının yüzde 1.50 seviyesinin altına gerilemesiyle ABD dolarındaki değerlenmeye rağmen Cuma günü bir tepki yükselişi görüldü. Ancak henüz güç kazandığını söylemek için erken. İç piyasalarda gram/TL fiyatında ise dolar/TL’deki yükseliş hareketinin etkisiyle çıkış sürüyor. Altının ons fiyatı için 1.834, gram/TL fiyatı için 568 seviyeleri çıkışın devamı için izlenebilecek noktalar. Altındaki son fiyatlamalara bakıldığında “güvenli liman” özelliğinin bu aşamada çok fazla öne çıkarıldığını söylemek zor. Daha çok faiz ve ABD dolarının gölgesinde fiyatlamalar devam ediyor. Uzakdoğu piyasalarının derdi gibi görünen bir bilgi, iflasın eşiğinden dönen emlak şirketi Evergrande ile ilgili yaşanan gelişmelerin ardından Çinli emlak geliştirme şirketi Kaisa Group Holdings’ın Hong Kong Borsası’ndaki işlemlerinin durdurulmasını da dip not olarak vermiş olalım.
İÇ ve dış piyasalarda olumlu hava sürüyor. Başta ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalar yeni zirveler denerken Borsa İstanbul Mart/2021 zirvesini test etti. Dış piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı önemli bir gündem ve viraj olarak görülüyordu. Toplantı piyasa beklentilerine uygun sonuçlandı ve sorunsuz aşıldı. Faiz sabit tutulurken kasım ayından itibaren 15 milyar dolar ile varlık alımlarının azaltılması işlemi başlatıldı. Fed Başkan Powell, geçtiğimiz aylarda bu yönde bir hazırlık yapmış, kasım veya aralık gibi tahvil alımlarının azaltılmaya başlanabileceğini vurgulamıştı. Doğru iletişim karşılık buldu ve politika değişimine gardını almış olan piyasalar olumlu tepki verdi. Ayrıca Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrası, enflasyondaki yükselişin geçici olacağını, faiz arttırımı için ise erken olduğunu vurgulaması, tahvil alım işlemlerinin azaltımıyla faiz artışı işleminin ayrı şeyler olduğu vurguları oldukça önemliydi. Para politikası değişiyor ama yumuşak bir geçiş ve faiz arttırımı için sabır telkin edilmesi olumlu havanın devamında etkili oldu. Pandemi sonrası oluşan ve piyasaları bu noktaya taşıyan ‘düşük faiz ve bol para’ ortamının hatırı sayılır süre daha korunması bekleniyor. Ayrıca ekonomik veriler de destekleyici bir rol oynuyor.
HİSSELERE YABANCI İLGİSİ
ABD haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında 269 bin olarak açıklanırken, ABD ekim ayı tarım dışı istihdamı beklentilerin üzerinde 531 bin kişi olarak gerçekleşti. (Beklenti 450 bindi) Gerek Borsa İstanbul, gerekse dış borsalarda 3. çeyrek bilanço performanslarının oldukça iyi gelmesi bir süredir olumlu fiyatlamaya konu olan bir gelişme. Borsa İstanbul’da yüksek kârlara bağlı banka hisselerindeki çıkışla birlikte tarihi zirve yakalandı. Geçen hafta banka hisselerindeki hareketlilik diğer hisselere de yansırken genele yaygınlık göstermeye başladı. Uzun süredir ilk defa Borsa İstanbul’daki yabancı payında az da olsa bir yükseliş görüldü. Ekim sonu yüzde 41.07 olan yabancı takas saklama oranı geçtiğimiz cuma (5 Kasım) yüzde 41.78 seviyesine yükseldi. Ayrıca TCMB’nin açıkladığı 28 Ekim ile biten haftalık verilerine göre, yurtdışı yerleşiklerin hisse senetlerinde 24.4 milyon dolarlık alım yaptıkları görüldü. Banka hisselerindeki yükselişe ve takas oranına bakılacak olunursa muhtemelen önümüzdeki hafta da yine alımda görülecekler. Bu aşamada çok yoğun olmazsa da hisselere yabancı ilgisinin başladığını söylemek mümkün. Tahvil bonoda ise yüksek faize rağmen son haftalarda olduğu gibi yine satıştalar. 28 Ekim haftasında 103 milyon dolarlık satışta görüldüler. Döviz kurlarındaki yükselişe duyarsızlık oluşurken tahvil faiz oranlarında gerileme vardı. Olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olduğu kabul edilmekle birlikte piyasalarda iyimserlik korunuyor.
PETROL FİYATINDA GEVŞEME
EMTİA fiyatlarında (sanayi, maden, tarım) yükseliş hareketi yerini gerilemeye bırakmış durumda. Ancak düşüşün ivme ve derinlik kazandığını söylemek zor. Genelde çıkış trendleri korunuyor. Fakat düşüşlerin devamı gelirse enflasyondaki artışın ‘geçici’ olacağı görüşü güç kazanabilir. Petrol fiyatlarında düşüş görülmekle birlikte tutunma çabası öne çıkmış durumda. Geçen haftaki OPEC+ toplantısında ABD’nin üretim artışı baskısına rağmen üretim artış hızı değiştirilmedi ve aralık ayında günlük 400 bin varillik üretim artışı onaylandı. Buna rağmen fiyat düşüşünün devamını emtia fiyatlarının genel seyrine ve ABD petrol stoklarındaki artışa yormak gerekir. Ayrıca OPEC kararının ardından Beyaz Saray’ın yüksek fiyatlarla mücadele için tüm araçları değerlendirdiğini”açıklaması sonrası ABD’nin nasıl bir karşılık vereceği beklenmeye başlandı. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki gerileme Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler açısından önemli ve yakından izlenen bir gelişme.
BORSA TARİHİ ZİRVESİNİ DENİYOR
BORSADA çıkış hareketi ivme kazandı ve zirve seviyesine ulaştı. Çıkışın devamı açısından 1.590 zirvesinin üzerinde kalınması önemli
olacak. Bu durumda sonraki dirençler 1.600 ve 1.650-1.680 seviyelerinde. İlk destekler ise 1.560-1.550 seviyelerinde bulunuyor. Sonraki destekler 1.520-1.500 olarak görülüyor. Çıkış hareketi gücünü koruyor.
DOLAR/TL KURUNDA ÇIKIŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR
DOLAR/TL kurunda kâr satışlarının ardından tepki yükselişi görüldü. İlk destekler 9.64-9.60 seviyelerinde görülürken çıkışın devamı açısından bu seviyenin üzerinde tutunması gerekecek. Aksi taktirde sonraki destekler 9.50 ve 9.41 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 9.77 ve 9.85 seviyelerinde bulunuyor. 9.85 zirve olması açısından daha önemli. Sonraki dirençler 9.95-10.00 seviyelerinde. 9.85 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.
GEÇEN HAFTA 100 BİN TL’NİZ NE OLDU
Değişimler cuma günü 18.00 itibarıyla hesaplanmıştır. Gösterge tahvil faizinde düşüş kazandırır, yükseliş kaybettirir.
YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Paylaş