İftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanBayramlar, düğünler, nişanlar, hatta bebeklerin diş çıkarması gibi mutlu ve özel günler ayrıca doğumdan ölüme uzanan hayatın geçiş dönemlerinde hep sembolik yiyeceklerle donatılır sofralarımız. Seyahatlerimde bir kentin kültürünü tanımak için ritüel yemeklerini araştırır, denemeye çalışırım çünkü o sofralar, bölge ve halkı hakkında çok şey söyler. Yola çıkacak olanlarla notlarımı paylaşacağım bu hafta. Rotanızı belirlediyseniz yemeklerini de okuyup siz de peşine düşebilin diye...
#SeyahatDünyada ilk kez 515 kilogram ve 7 metre uzunluğunda yaptığı dev baklavayı özel fırında pişirerek 13 usta ile birlikte Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Şef Mahmut Dolmacı, Milli Mutfak Hareketi’ne Eğirdir’den başlıyor. Dolmacı, alınan 8 ana karar kapsamında Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek Türk mutfağı yemek ve tatlıları eğitimi verecek.
#Milli Mutfak HareketiDamağınızı şenlendirecek lezzet yolculukları... Adrenalin patlaması yaşayacağınız maceralar... Romantik alternatifler... Haydi hareketlenin, yılbaşına ve yeni yılın ilk gününe bütün bir yıl hatırlayacağınız güzel anılar iliştirin. 2014’ün çok lezzetli olmasını diliyorum.
MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin Yozgat mitinginde “püskevit” dediği konuşma internette büyük ilgi görürken, girişimcileri de harekete geçirdi. Türk Patent Enstitüsü’ne ‘püskevit’in tescili için İstanbul ve Isparta’dan iki ayrı başvuru yapıldı. Başvuru yapanlardan biri üretim hedeflerken, diğeri bir bisküvi markasına isim hakkını satmak istiyor.
Ankaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. Başkent’e özgü tadların yer aldığı sofralardan diğer şehirlerin vazgeçilmezleri de eksik olmuyor. Şanlıurfa’dan İzmir’e, Antalya’dan Aydın’a kadar birçok yöresel lezzeti de sofralarına taşıyan Ankaralılar, değme aşçılara taş çıkarıyor.
Tatlıdan vazgeçmek zor. Sağlıklı beslenmek, şişmanlamamak isteyenler ve şeker yemesi yasak olan diyabetikler için bile. İşte "hafif" veya İngilizcesiyle "light" tatlı bu noktada devreye giriyor. Besinlerin light olması için tuzunu azaltmak, şekerini modifiye etmek, içine kepek eklemek yetmiyor. Light ürün, örnek alınan referans bir yiyeceğe göre kalorisi en az yüzde 50 ve daha fazla azaltılmış, lezzeti de referans alınan yiyeceğe göre korunmuş bir yiyecek.