Türkiye’nin 1940’lardaki Yahudi mülteci krizine bakışı, dönemin Başbakanı Refik Saydam'ın mecliste sarf ettiği "Türkiye başkaları tarafından arzu edilmiyen insanlar için vatan hizmeti göremez. Bizim tuttuğumuz yol budur” cümlesinde somutlaşır.
#Türkiye“Ölü gözünden yaş akmaz” derler. Anadolu Rumlarının bu sözünü dünya edebiyatına yeniden kazandıran isim Yunan yazar Dido Sotiriyu’ydu. Gazeteci Serdar Korucu da ‘Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?’ kitabında bu sözle ilerliyor. İmroz’un, bugünkü ismiyle Gökçeada’nın kadim halkı Rumların izinden, adanın iyi ve kötü günlerinin izini sürüyor.
#İmrozHatay Türkiye'ye ne zaman katıldı? sorusu cuma akşamları ekranlara gelen Aziz dizisi ile gündemde yer aldı. Senaryosunu Eda Tezcan'ın yazdığı Fransız işgali altındaki Antakya'da yaşananları anlatan dönem dizisi Aziz'de Hatay'ın Türkiye haritasına ne zaman girdiği merak konusu oldu. Osmanlı Devleti döneminde, Anadolu’nun bir parçası olarak görüldüğü için, ayrı bir idari bütünlük veya coğrafi bölge olarak tanımlanmayan Hatay; Fransız işgali döneminde İskenderun Sancağı (Kısaca Sancak) olarak adlandırılmış ve Atatürk tarafından Hatay adı ile isimlendirildi. Peki, Hatay ne zaman alındı? İşte, ayrıntılar.
#HatayGazeteci Serdar Korucu, Ermeni meselesinin sadece Türkiye’de değil, dünya literatüründe de az işlenmiş bir alanını, 1939’da İskenderun Sancağı’nın Hatay olarak Türkiye’ye katılma sürecinde yaşanan Ermeni göçünü, ‘Ahalinin Gidişi’ kitabında ele alıyor.
#Musa Dağ 1939Tayfur Sökmen, Hatay Cumhuriyeti'nin ilk ve son Cumhurbaşkanıdır. Hatay'ın Dışişlerinde Suriye'ye bağlı bir sancak olmasına karar veren Fransa'nın bu hamlesi, Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne başvurması ile yeniden gündeme alınmıştır. Türkiye ve Fransa arasında oluşan bir kurulun Milletler Cemiyeti'nde yaptığı görüşmeler neticesinde Tayfur Sökmen Cumhurbaşkanlığında Hatay Cumhuriyeti kuruldu. 2 yıllık devlet geçmişinin ardından Hatay Cumhuriyeti Tayfur Sökmen ve milletvekillerinin kararı ile Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı aldı. Böylece Tayfur Sökmen de Hatay milletvekili olarak TBMM'de yerini almış oldu. İşte, Tayfur Sökmen'in siyasi hayatı hakkında detaylı bilgiler
#Tayfur Sökmen22 Mart, 1993 yılından bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, küresel su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına dikkat çekmek ve uluslararası toplumu bu konuda bilinçlendirmek amacıyla 1993 yılında 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak ilan etti.
#YazarlarHatay’ın Türkiye’ye katılması Suriye Türkmenleri açısından tarihi bir kırılma yarattı. Baas döneminde hem Türkmenler hem Kürtler baskı altına alındı. Suriye’yle dostluk rüzgârları eserken bile bu baskı azalmadı. Türkiye, içsavaşla Türkmenleri hatırladı.
#SuriyeHatay'da yabancıya gayrimenkul satışı yasal sınır olan yüzölçümünün binde 5’ini aştığı gerekçesiyle durdurulurken, bu ilde 20 yıldır hiçbir yabancıya, 67 yıldır Suriyelilere tek mülk satılmadığı belirlendi. Hatay’ın yabancıya mülk satışı sınırını, 1939’daki iltihak olayından sonra Suriyelilerde kalan mülkler nedeniyle otomatik olarak aştığı belirtildi.