Mustafa KUTLAY
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2006 00:00
Hatay'da yabancıya gayrimenkul satışı yasal sınır olan yüzölçümünün binde 5’ini aştığı gerekçesiyle durdurulurken, bu ilde 20 yıldır hiçbir yabancıya, 67 yıldır Suriyelilere tek mülk satılmadığı belirlendi. Hatay’ın yabancıya mülk satışı sınırını, 1939’daki iltihak olayından sonra Suriyelilerde kalan mülkler nedeniyle otomatik olarak aştığı belirtildi.
TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nun, Hatay yüzölçümünün binde 5’inden fazlasının yabancılara satılmış olması nedeniyle, ikinci emre kadar satışları yasaklama kararıyla ilgili tartışmalar sürerken, Hatay’da 67 yıldır Suriyelilere, 20 yıldır da yabancılara tek bir mülkün bile satılmadığı ortaya çıktı. Hatay Valisi Ahmet Kayhan, "20 yıldır Hatay’da tek bir yabancıya mülk satışı yapılmadı. Binde 5 sınırlaması gelince, daha önceki satışlar nedeniyle otomatik olarak yabancıya satış limitimizi aşmış olduk" dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Necdet Poyraz da, zaten Hatay’ın 1939’da Türkiye’ye iltihakından itibaren Suriyeliler’e gayrimenkul satışının yasaklandığını söyledi.
HATAY’IN ÖZEL DURUMU: Hatay’da yabancıya mülk satışı ile ilgili tartışmaların, olaya doğru bakılmamasından kaynaklandığını söyleyen Hatay Valisi Ahmet Kayhan, "Hatay’ın yabancıya mülk satışı konusunda getirilen yüzölçümünün binde 5’i sınırını aşmasının
tek nedeni, bu ilin sahip olduğu özel durumdur. 1939’da Hatay Türkiye’ye iltihak ettiğinde, çok sayıda Suriyeli’nin üzerinde gayrimenkuller bulunuyordu. Bugün ’Suriyeliler aldı’ diye bakılan gayrimenkullerin tamamı, o tarihte Suriyelilerin sahibi olduğu gayrimenkuller. Son 20 yılda, Hatay’da yabancıya hiçbir gayrimenkul satışı yapılmadı" dedi.
BREZİLYALI DA SURİYELİ:
Resmi kayıtlara göre, Hatay’da yabancıların elinde 3 bin 700 taşınmaz bulunuyor ve bunların 2 bin 400’ü Suriyelilere ait. Suriyelileri 590 adet gayrimenkul ile Almanlar izliyor. Hatay’da gayrimenkul sahibi görünenler arasında Brezilyalılar bile var. Kayıtlara göre Brezilyalılar, Hatay’da 90 adet gayrimenkule sahip. Bir Güney Amerika ülkesinin Hatay’da 90 gayrimenkul almış gibi görünmesinin nedeni de yine Suriyeliler. İltihak sonrasında Hatay’da gayrimenkul sahibi görünen Suriyeliler’den bir kısmı çeşitli ülkelee göç edip, o ülkelerin vatandaşlığına geçince, Hatay’daki gayrimenkulun sahibi de o ülkenin vatandaşı haline geldi. Brezilya’ya göç eden Suriyeliler de oldu. Brezilya vatandaşlığına geçen Suriyeliler nedeniyle, kayıtlarda Hatay’daki gayrimenkulleri de Brezilyalılar almış gibi görünüyor.
ZATEN YASAK:
Hatay’ın, 1939’da Türkiye’ye katılması sırasında bazı Hataylıların Suriye vatandaşlığını seçtiğini ve taşınmazlarının da Hatay’da kaldığını hatırlatan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Necdet Poyraz, "Tapuda Hatay’da Suriyeliler üzerinde gözüken taşınmazlar, 1939 öncesi kayıtlardır. 1939’dan bugüne kadar Suriyelilere tek taşınmaz satılmamıştır. Satılamaz da, yasak çünkü" dedi.
58 ülkenin vatandaşı Türkiye’de mülk aldı
YABANCILARA mülk satışını kolaylaştıran yasa öncesi 69 yılda Türkiye’de 37.342 adet taşınmaz alan yabancılar, son yasanın ardından 2 yılda 15 bin 842 adet mülke sahip olmuştu. Son iki yılda 58 ayrı ülkeden 18 bin 959 kişi Türkiye’de gayrimenkul aldı. Bu dönemde en fazla İngilizler, Almanlar, Hollandalılar, Danimarkalılar, Norveçliler ve Yunanlılar emlak sahibi oldu. Tapu Kadastro verilerine göre son iki yılda 8 bin 625 İngiliz ülkemizde 6 bin 333 adet taşınmaz edinirken, İngilizleri 3 bin 210 adetle Almanlar izledi.
Hatay Türkiye’ye nasıl iltihak etti OSMANLI Devleti’nin 1516 yılında Memluklerden zapt ettiği Antakya, önce Halep’e bağlı bir sancak ve daha sonra kaza olarak yönetilmişti. Bu dönemde Antakya, Asi Nehri ile Habib Neccar Dağı arasındaki dar ve meyilli alanda, 1.5-2 kilometrekarelik bir alan üzerine yerleşmiş orta büyüklükte bir şehirdi. Osmanlı Devleti’nin Hatay’daki hakimiyeti 1918 yılına kadar devam etti. Mondros Mütarekesi’nden sonra işgale uğrayan ve 1921 yılında Türkiye sınırları dışında kalan Antakya, İskenderun ve havalisinde İskenderun Sancağı adıyla bir yönetim kuruldu. 1938’de bu Sancak’ta kurulan "Hatay Devleti", Hatay Devlet Meclisi’nin aldığı kararla 29 Haziran 1939 tarihinde sona erdi. 7 Temmuz 1939 tarih ve 3711 sayılı kanunla, Fransızlar’la yapılan 23 Haziran anlaşması sonucunda, Hatay vilayet olarak, Türkiye milli hududu içine girdi.
Yabancılara mülk satışı sınırını aşan başka il yok
YABANCIYA mülk satışı ile ilgili iptal kararı sonrasında 1 Ocak 2006 tarihi itibarı ile yeniden yürürlüğe giren düzenlemede, il yüzölçümünün binde 5’i sınırlamasının getirildiğini hatırlatan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Necdet Poyraz, şöyle devam etti: "Düzenlemenin yeni halini görünce, İçişleri Bakanlığı’ndan illerin yüzölçümlerini istedik. Ve bu yüzölçümlerine göre, kayıtlarımızdaki yabancı gayrimenkul satışlarını karşılaştırdık. Hatay, özel durumu nedeniyle binde 5 sınırı aşmıştı ve Hatay Valiliği’ne Bakanlar kurulu’nun yeni bir kararına kadar yabancıya mülk satışı yapılamayacağını bildirdik. Şu anda Hatay dışında hiçbir ilimizde yapılan yabancıya satış miktarı binde 5 sınırını aşmış durumda değil."
Suriye mallarının yönetimi Maliye’de
HATAY’ın Türkiye ’ye katıldığı 1939’dan bu yana, ilde Suriyelilere gayrimenkul satışı yapılmıyor. Tapuda Suriyeliler üzerine kayıtlı görünen taşınmazlar da ilhakta Suriye vatandaşlığını seçenlere ait bulunuyor. Hazine, Suriye uyruklulara ait taşınır ve taşınmaz mallar ile bunların hak ve menfaatlerine 1966 yılında el koydu. Malların yönetim yetkisi de o zamandan bu yana Maliye Bakanlığı’nın elinde.