Ülkemizde birçok alanda uyuşmazlıklar için arabuluculuk yolu, çözüm yöntemi olarak kullanılıyor. 7’nci Yargı paketiyle yapılan değişiklikler çerçevesinde birçok alan daha arabuluculuk kapsamına alındı. Bu kapsamdaki düzenlemelerle arabuluculuk konusu yine gündemde. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile konuştuk. Görüşmede Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Arabuluculuk hakkında merak edilen konuları sorduk.
#Avukat Seçkin ArıkanArabuluculuk hukuk sistemimize göreceli olarak geç girmiş ama hızla gelişen bir hukuk yolu ve birçok alandaki uyuşmazlıklarda tarafların karşısına çıkan bir yöntem haline geldi. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile Yönetim Kurulu Başkanı olduğu A Plus Arabuluculuk Bürosu’nda görüştük. Görüşmede, A Plus Yönetim Kurulu üyeleri Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Seçkin Bey ve Yönetim Kurulu üyelerine arabuluculuk hakkında toplumda merak edilen konuları sorduk.
#ARABULUCUAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, 1 Ocak 2019’dan itibaren açılacak tüm ticari uyuşmazlıklara ilişkin davalarda arabuluculuk yoluna başvurmanın zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Gül, ortalama 541 gün süren ticari davaların bir haftada çözüme kavuşturulmasının hedeflendiğini söyledi.
#YazarlarYargı Reformu Stratejisi Belgesi hazırlandı. Taslak belgede bakın neler var? Hâkim yardımcılığı mesleki yeterlilik sınavı geliyor. İş uyuşmazlıkları gibi ‘tüketici davaları, kentsel dönüşüm uyuşmazlıkları, ticari davalar, icra takipleri, fikri ve mülkiyet ile aile hukuku uyuşmazlıklarında’ arabulucuya gitmek dava şartı haline getiriliyor. İşte o belge ve yeni vizyon: Güven veren ve erişilebilir bir yargı sistemi...
#Yazarİşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk sistemi başladı. Uygulama ile ilk yıl 150 bine yakın uyuşmazlık için arabuluculuğa başvurulacağı, gelecek yıllarda bu sayının artacağı bekleniyor. Bugün ise sicile kayıtlı 7 bin 471 arabulucu bulunuyor. İlk etapta 15 bin, toplamda ise 45 bin arabulucuya ihtiyaç duyulacak.
#ArabulucuAdalet Bakanlığı tarafından, işçi ve işveren kesimlerinin görüşleri de alınarak hazırlanan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM’ye sevk ediliyor. Tasarının yasalaşması ile birlikte işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getiriliyor. Tasarıyla feshe bağlı kıdem, ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretine ilişkin zaman aşımı süresinin 5 yıl olarak değiştirilmesi öngörülüyor.
#İş Mahkemeleri KanunuAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, ara buluculuk sisteminde 11 yılda 8 milyon insanın mahkemeye gitmeden uyuşmazlığını çözdüğünü söyledi. Bakan Tunç, ara buluculuğa önem vermeye devam edeceklerini, Meclis'te görüşülen 9'uncu Yargı Paketi ile 20 yıl kıdeme sahip hukukçuların eğitim alıp, sınavsız bir şekilde ara bulucu olabileceğini belirterek, temel ara buluculuk kanunu için de çalışma yaptıklarını söyledi.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, ara buluculuk sisteminde 11 yılda 8 milyon insanın mahkemeye gitmeden uyuşmazlığını çözdüğünü söyledi. Bakan Tunç, ara buluculuğa önem vermeye devam edeceklerini, Meclis'te görüşülen 9'uncu Yargı Paketi ile 20 yıl kıdeme sahip hukukçuların eğitim alıp, sınavsız bir şekilde ara bulucu olabileceğini belirterek, temel ara buluculuk kanunu için de çalışma yaptıklarını söyledi.
#Adalet Bakanı