Yapay zeka botu olarak geliştirilen ve Türkiye’nin ilk yapay zeka influencerı olma yolunda ilerleyen 24 yaşındaki ‘Derin Yılmaz’, bir içerik pazarlama ajansında çalışıyor. Z kuşağı olarak tanımlanan ve 1995 ile 2009 yılları arasında doğmuş olan yeni neslin ilgi duyduğu iş alanlarından birinde görev alan Derin Yılmaz, ‘Yapay zeka bizi işsiz mi bırakacak?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi. Büyük bölümü halen lise ya da üniversite öğrencisi olan z kuşağı, sosyal medya ve dijital pazarlama alanlarında iş bulmayı planlarken, yapay zeka Derin yaklaşık bir ay önce bir dijital içerik ajansında işe başladı. Ancak Derin, “Yapay zeka olarak, iş dünyasında insanların yerini almaktan ziyade onları desteklemenin ve işlerini kolaylaştırmanın bir parçasıyım” diyor.
#ChatgptLucien Arkas’ın iş hayatının 60. yılı, İzmir Torbalı’da bulunan Lucien Arkas Bağları’nda kutlandı. Kutlamada Lucien Arkas’ın, 1964’te başlayan ve Türkiye’ye birçok farklı sektörde getirdiği ilkleri ve öncü girişimlerini konu alan kısa film gösteriminin ardından davetliler deneyimli gazeteci Ertuğrul Özkök ve Lucien Arkas’ın samimi sohbetini dinleme fırsatı buldu.
#12023’ü 30.6 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan kimya sektörünün öne çıkan iş kolları belirlendi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) çatısı altındaki 16 alt sektörden dokuzu ihracatını yıllık bazda artırdı. Sektörün lideri ise 9.1 milyar dolarlık ihracatla plastikler ve mamulleri oldu.
#Kimya SektörüGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıYeşil enerji dönüşümünü sağlamak hedefiyle 2022’de kurulan İş Enerji, toplamda 850 MW’lik kurulu güce ulaştı. İş Bankası Grubu’nun iştiraki olarak elektrik üretimi ve ticareti başta olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturma hedefinde olan şirketin Genel Müdürü Kayahan Karadaş, 2025 yılı itibarıyla 2.000 MW kurulu güce ulaşmayı planladıklarını belirtti.
#Sponsorlu İçerikYeşil enerji dönüşümünü sağlamak hedefiyle 2022’de kurulan İş Enerji, toplamda 850 MW’lik kurulu güce ulaştı. İş Bankası Grubu’nun iştiraki olarak elektrik üretimi ve ticareti başta olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturma hedefinde olan şirketin Genel Müdürü Kayahan Karadaş, 2025 yılı itibarıyla 2.000 MW kurulu güce ulaşmayı planladıklarını belirtti.
#İş EnerjiMicrosoft Research Ortak Araştırma Alanı Yöneticisi ve Yardımcı Laboratuvar Direktörü Ece Kamar, Hürriyet’e konuştu. Aynı zamanda Mühendislik ve Araştırmalarda Yapay Zeka Etiği ve Etkileri (AETHER) Komitesi’nin Sorumlu Yapay Zeka danışmanı da olan Kamar, “Yapay zekâ artık hiç olmadığı kadar bize yakın. Son 1 yılda büyük gelişim gösteren yapay zekâ ile insanlık tarihinde çözülemeyen sorunlar son 10 yılda çözüme kavuşabilir. Yeni ilaçlar bulunabilir. Nobel’i kazanan araştırmacının asistanı bir yapay zekâ olabilir. Hatta iki-üç yıl içerisinde evimizde, hayatımızda birer yapay zekâ asistanı olacak. Evde tamirat yaparken omzumuzdan bize seslenip o kabloyu bağla, bu vidayı çıkar diyecek. 10 yılda hiç beklemediğimiz şeyleri görmeye hazır olalım” dedi.
#Microsoft“Samsun İnşaat Fuarı”nın açılışı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Samsun İnşaat, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı”, bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. Sektörün buluşma noktası olan fuarda bu yıl 69 firma, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurumu stantlarıyla yer aldı.
#Mehmet MuşTürkiye’deki deprem felaketinden sonraki gelişmeler ve buna bağlı yoğunlaşan haber trafiğinden dolayı iki hafta ara verdiğimiz Hürdanış Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Almanya’daki Yenilikler Dosyası’nın bugünkü 6. bölümünde, özellikle Almanya’da koronavirüs pandemisi sırasında doktor, hemşire, laborant gibi hastane personeli gibi, huzurevlerinde üstün hizmetler sunan yaşlı bakıcılara müjdeli haberle başlayalım.
#AlmanyaDört farklı Ar-Ge merkezi ile geleceğin araçlarına yönelik teknolojiler geliştirdiklerini belirten Beyçelik Gestamp Mühendislik ve Yatırımlar Direktörü Kutlu Şahin, “En önemli trendlerden biri olan elektrikli araçlarda müşterilerimizle yeni projelerde büyük işbirliği yapacağız. Bu araçlarla gelen ağırlık artışını dengeleyecek ağırlık azaltıcı tüm teknolojiler üzerine çalışıyoruz” dedi.
#Ar-Ge MerkeziTİSK ya da bilinen adıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret tespit komisyonunun göreve başladığı dönemde araştırılan konu oluyor. Bu sendikalar arasında TÜRK-İŞ de merak edilenler arasında yer buluyor. Peki, TİSK ve TÜRK-İŞ nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o detaylar
#TiskGelecek 20 yılda ticari havayolları için 2 milyon 100 bin yeni personele ihtiyaç olacak. Elbette bunlar içinde pilot ihtiyacı, bakım teknik personeli ve kabin memuru gibi çalışanların sayıları ürkütücü boyutlara çıkacak. Başta Boeing olmak üzere uçak imalatçılarından başlayarak geniş çapta sistemli tedbir alınması ve kalifiye personel yetiştirilmesinin hızlandırılması isteniyor.
#HavayollarıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, “Atık varsa onu geri dönüşümle israftan kurtarıp yeniden üretime dahil ediyoruz. Döngüsel bir ekonomi modeli olan sıfır atık hareketi hem israfın önüne geçerek milli serveti koruyor, hem de yeni yeni iş kolları üreterek istihdama katkı sunuyoruz” dedi.
#Fatma VarankÇalışma şartları ağır olan meslek dallarında hizmet veren işçilerin daha erken zamanda emekli olmasını amaçlayan hak türüne yıpranma payı denmektedir. Yıpranma payı olan meslek dallarına örnek vermek gerekirse demir çelik fabrikası, emniyet, askeri görevler verilebilmektedir. Bu örnekler toplamda 45 iş koluna kadar uzamaktadır. Yıpranma payının ne olduğundan nasıl alındığına ve hesaplamanın nasıl yapıldığına dair detayları derledik.
Metaverse, teknoloji ve sosyal medya dünyasının en popüler konusu. Sanal gerçeklikle fiziksel gerçekliği birleştirerek alternatif bir evren oluşturan Metaverse kavramı ilk kez bilim kurgu yazarı Neal Stephenson’ın 1992 tarihli siber punk romanı ‘Snow Crash’ta karşımıza çıktı. Peki; Metaverse gerçekten ne anlama geliyor, neler vaat ediyor ve geleceği nasıl değiştirecek? Meta Yıldız Bilişim Teknolojiler Şirketi’nin sahibi Sedat Ocakcı’ya sorduk, o da yanıtladı.
#1Meta Yıldız Bilişim Teknolojiler şirketinin sahibi Sedat Ocakcı, metaverse teknolojisinin gelişmesiylehayatımıza girecek yeni mesleklerle ilgili bilgi verdi. Ocakcı ayrıca önümüzdeki dönemde metaverseevreniyle ilgili iş kolları için istihdama yönelik eğitimler vermek üzere çalışmalar yaptıklarını da açıkladı.
#1Bir ülkede, bir bölgede ya da dünya genelinde nüfusun yapısını ve genel özelliklerini inceleyen bilim dalına demografi denir. Bu bilimde, nüfusun ülke genelinde dağılımı, kadın ve erkek nüfusu ve doğum, ölüm, iç - dış göç oranları tespit edilir. Elde edilen veriler sosyoloji ve antropoloji gibi bilim dallarında da kullanılır. Demografik yatırımlar çalışan - işsiz sayısına ve sektör yoğunluğuna göre yapılır. Demografik yatırım nedir ve ne zaman artar ayrıntıları ile derledik.
#AraştırmaDijital öğrenme platformu Coursera’nın Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Tattersall, “Pandemide yüz yüzeden, online eğitime büyük geçiş oldu. Pandeminin birinci yılında bizden faydalananlar 35 milyon iken ikinci yılında 70 milyona çıktı. Şimdi 100 milyonu geçti” dedi.
#Online Eğitim