Güncelleme Tarihi:
BU kavramı duyanların ilk başta Metaverse’ü tek bir yer, tek bir platform sandığını söyleyen Sedat Ocakcı, “Bu doğru değil. Metaverse bir platform değil, bir kavram. Metaverse birbirine bağlı ya da birbirinden bağımsız fazla sayıda platformdan oluşabilir. Bu platformlar arasında geçiş yapabilir, gezinebilir ve hepsinde imkan verilen faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz” dedi.
Metaverse’ün ‘evren ötesi’ anlamına geldiğini belirten Ocakcı, “Mark Zuckerberg ise günümüz internetinin yerini alacak, sanal hayatı gerçek hayatla birleştirecek, herkes için sonsuz yeni oyun ve etkinlik alanları yaratacak bir sanal gerçeklik yapısı olarak tanımlıyor. Bu tanımlamaya baktığımızda aklımızda sonsuz ihtimal canlanıyor. Biraz da bunu gözümüzde canlandırmakta zorlanıyoruz. Bunda da gayet haklıyız. Çünkü gerçekten sınırlarını bilmediğimiz bir teknolojinin hemen başındayız” diye konuştu.
İLETİŞİM HIZLANACAK
Bu teknolojiye yatırım yapan şirketlerin neler amaçladıklarını anlatan Sedat Ocakcı, “Bu teknolojinin amacı, kullanıcıları gerçek dünyanın dışında ama yaşadığımız dünyaya çok benzer bir yapının içine çekerek güncel faaliyetlerini bu dünyada yaptırmak. Bu konunun da sınırları henüz tahmin edebileceğimiz noktada değil. Dünyanın farklı yerlerdeki insanların suretleri bir platformda, yine o platform için özel olarak moda dünyasının markalarının kıyafetlerini giyinmiş şekilde, restoranların ya da kafelerin o platform için özel olarak hazırladıkları alanlarda birbirleriyle etkileşime girebilecek. Bu teknoloji sayesinde dünyadaki tüm diller anlık olarak çevrilmiş bir şekilde karşıdakine aktarılacağı için farklı dilleri konuşan kişiler herhangi bir yabancı dil bilmeden, çevirici kullanmadan, aracı olmadan birbirleriyle çok hızlı bir şekilde iletişim kurabilecekler” ifadelerini dile getirdi.
YEPYENİ İŞ KOLLARI
“Bugün hepimiz alışverişimizin bir bölümünü internetten yapıyoruz. Bu alışverişimizi üç boyutlu alanlarda alacağımız ürünlerin üzerimizde nasıl durduğunu görerek yapacağız” diyen Ocakcı, şöyle devam etti: “Oradaki yapay zeka ya da gerçek kişiler bizlere alacağımız ürünlerle ilgili istediğimiz tüm bilgileri sunacak. Belki ilk deneyimimizi vakit kaybetmeden platform üzerinden yapabileceğiz. Tabii bununla beraber bu platformlarda çeşitli iş gücü ihtiyaçları doğacak. Şu anda kimsenin çalışmadığı yeni iş kolları meydana gelecek. Bunları da ilerideki yazılarımda listeleyeceğim. Ancak şu anda yapmamız gereken, eğitim kurumlarımızı hızla modernize ederek ülkemiz gençlerinin bu platformlara hazır hale gelmelerini, buradaki ekosistemden pay almalarını sağlayacak çalışmalara başlamak.”
SİHİRLİ GÖZLÜĞÜ DENEYİN
EN sık sorulardan birinin, “Metaverse’ten arsa alınır mı?” olduğuna dikkat çeken Sedat Ocakcı, bunu cevaplamanın çok zor olduğunu dile getirdi. “Hakim olmadığınız mecralara maddi yatırım yapmayı ben çok doğru bulmuyorum” diyen Ocakcı, ekledi: “Bu yüzden ilk etapta yatırım yapılması düşünülen mecranın iyi bir şekilde araştırılıp geleceğiyle ilgili beklentilere göre yatırım kararı verilmeli. Bu arada şunu söyleyeyim, Metaverse’le ilgili Google ve Facebook gibi büyük firmalar henüz sanal evren yaratma anlamında bu işin içine girmedi. Ben biraz da bu firmaların bu konularla ilgili yapacakları çalışmaların beklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu teknolojinin çok başındayız ancak o ‘sihirli gözlük’ile ilgili bir tecrübe yaşamadıysanız en yakın zamanda deneyimlemenizi tavsiye ederim. Bunun için bizlere Meta Yıldız Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz. Ofisimizde sizlere bu deneyimi yaşatmak bizi memnun edecek.”