Paylaş
Dünyanın en büyük açık kitlesel online öğrenme platformlarından Coursera’nın Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Anthony Tattersall Türkiye’deydi. Coursera Career Academy’yi (Kariyer Akademi) kullanması için MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ile imzaladığı anlaşma sonrası Tattersall ile görüştüm. Anthony Tattersall, şu açıklamalarda bulundu:
HEDEF YETENEK DÖNÜŞÜMÜ
“Bizim aslında temel hedefimiz yetenek dönüşümü. O yüzden en fazla odaklandığımız alan da öğrencilerin kariyer hedeflerini gerçekleştirmesi. İnsanlar kariyer hayatları boyunca 6-7 kere iş değişikliği yapabiliyorlar. Küresel sosyal eşitliği yaymaya çalışıyoruz. İçeriklerimizle hayat boyu öğrenme ihtiyaçları karşısında da tüm öğrenenleri destekliyoruz. MEF gibi yüksek öğrenim kurumlarıyla çalışarak aslında onların da dünyada bir iş fırsatı yakalamasına olanak sağlıyoruz. Gençlerin global iş fırsatları yakalamasını sağlamaya çalışıyoruz. İstihdam kapılarını açmak ve iyi iş fırsatları verebilmek amacıyla devlet kurumlarıyla da çalışıyoruz. Şirketlerle de geleceğin mesleklerine yönelik olarak gençlerin mevcut becerilerini geliştirmeleri ve yeni beceriler kazanmaları için çalışıyoruz.
REKABET KÜRESEL OLDU
Dünya değişiyor. İnsanların çok farklı beklentileri var. Her yerden, dünyanın her köşesinden çalışmayı arzu ediyorlar. Aslında beceri ve yetkinliklerini geliştirebilmek için her şeye uzaktan erişebileceklerini düşünüp bekliyorlar. Hatta evlerinden, uzaktan çalışarak bunu yapmak istiyorlar. Harmanlanmış bir dünyada uzaktan, evden çalışma metodolojisiyle çalışmayı umuyorlar. Aslında hiyerarşik bir sırada değil, farklı bir düzende de bunu değiştirmeyi düşünüyor ve istiyorlar. Bence iş gücü çok daha küresel olacak. İş için rekabet çok daha küresel olmaya başlayacak. İş kolları da çok hızlı bir şekilde değişecek. Özellikle dijital ve teknik mesleklerde çok hızlı bir değişim olacak. Meslek kollarında ve aslında yetkinlik setleri olarak adlandırdığımız paketlerin maksimum geçerliliği 3-4 yıl aralığında olacak. 3-4 yıldan sonra kişiler yetkinlik setlerini değiştirmek, yenilemek durumunda kalacaklar.
DİJİTAL DÖNÜŞÜME YATIRIM
Şirket olarak bizim baktığımız çok önemli iki unsur var: İnsanlar ve onların sahip olduğu beceriler. Çalışanların en iyi teknolojiyi nasıl kullanabildiği, hangi ülkede olduğu, hangi sektörde bulunduğunun bir önemi yok. Sektör ve ülke bağımsız. Önerimiz insana, teknolojiye, dijital transformasyona yani dijital dönüşüme yatırım yapmak. Aslında iş gücünü hedeflemek. Ve özellikle üst yönetim, yani müdürlerin de yeniden eğitim almaları çok önemli.
Yeni işe başlayanların, yani yeni kuşaktan onların beklentilerini nasıl karşılayacaklarına yönelik bu sorunları çözmek için biraz daha kendilerini geliştirmelerini sağlamak. Bu sadece x, y, z kuşağının sorunu değil. Hem uzaktan çalışma hem de aslında değişen dünya koşullarına bir anlamda adapte olabilme. Bütünsel bir bakış açısıyla bütün iş gücünü kapsamamız gerekiyor. Ülkeden, bölgeden, diğer kültür, farklılaşma ve temsil edilmeyen gruplardan bağımsız olarak.”
DEĞİŞİME DİRENENLER KAYBEDECEK
Eğitim, çok uzun bir yolculuk ve yüzyıllardır değişmedi. Değişim aslında gelecek. Bir kurum olarak bu değişime ya ayak uydurabilir ve kucaklayabilirsiniz ya da direnebilirsiniz. Ama değişim eskiden de vardı ve var olmaya devam edecek. Kucaklayan ve aslında bu değişimi canlandıran sektörler kazanan kurumlar olacak. Eğitimciler, her şeyi kontrol etme fikrinden kurtulmalı. Farklı içerikler getirebilir ya da kendi içeriklerini bölgeselleştirebilir, yerelleştirebilirler.
HAYAT BOYU ÖĞRENMELİ
Eğitimciler için çok büyük bir fırsat var. Sadece ‘k12’ ve bir dereceyi ya da bir diplomayı bitirmek değil, hayat boyu öğrenmeyi desteklemeli. Aslında tüm kariyerimiz boyunca sürekli öğrenmemiz gerekiyor. Yeni beceriler edinmemiz gerekiyor. Eğitim sektörünün temel fonksiyonu bu beceri setlerini öğretmek olmalı. Eğitimciler hem kariyer hedeflerinde hem de öğrenme süreçlerinde işleri kolaylaştırabilir. Eğer eğitim sektörü bunu yapamazsa, teknoloji şirketleri bu boşluğu doldurabilir.
TÜRKİYE’DE EN İLGİ ÇEKEN EĞİTİMLER
Öğrenmeyi öğrenmek
Herkes için programlama (Python’a başlarken)
Kariyer gelişimi için İngilizce
Etkili konuşma
Psikolojiye giriş
Sinir ağları ve derin öğrenme
Veri bilimi - makine öğrenimi
İngilizce profesyonel e-posta yazma
Yüz yüze, çevrimiçi ve telefonda profesyonel İngilizce konuşma
Finansal piyasalar
Algoritmalar
Paylaş