Almanya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye ilk ziyaretini yapan Frank Walter Steinmeier’in uçağına davet edilenler arasında Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı da vardı. Steienmeier’in ilk durağı, 60 yıl önce Türk işçilerin trenlerle Almanya’ya gittiği İstanbul’daki Sirkeci Garı oldu.
#AlmanyaTürkiye’den Almanya’ya iş gücü göçünün 60. yılı dolayısıyla kurulan ve çoğunluk olarak Almanya’da yaşayan Türk müzisyenlerinden oluşan Diaspora Orkestrası’nın kurucusu Önder Baloğlu, ‘gurbet’i temel aldığı bir programla Türk diasporası müzisyenlerini tek çatıda topladı. Baloğlu, “Hiçbir Türk diasporasının Türkiye’den bağını kopardığını düşünmüyorum. Gelin Türkiye’de buluşalım ve müzik yapalım” diyor.
#AlmanyaAvrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) 30’uncu kuruluş yıl dönümünü Düsseldorf’ta gerçekleştirilen bir baloyla kutladı. Çoğu ATİAD üyesi iş insanlarından oluşan 300’e yakın davetlinin katıldığı etkinlikte, Türkiye ve Almanya’dan müzisyenler konser verdi.
#AlmanyaBerlin’deki Avrupa Kültürleri Müzesi’nde (MEK) Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle açılan ve Ergun Çağatay’ın 1990 yılında Hamburg, Berlin, Köln, Duisburg ve Werl’de ağırlıklı olarak birinci nesil Türkleri çektiği fotoğraflardan oluşan sergi kapsamında ‘Amigo’ olarak tanınan dansçı, koreograf, ressam ve Hip-Hop sanatçısı Kadir Memiş sahne alacak. Amigo Memiş ‘Zeybek’ ve ‘Breakdance’dan harmanladığı ZeyBreak performansıyla Berlin’deki MEK’de performans sergileyecek.
#AlmanyaTürkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60’ıncı yılı anısına 15 Mayıs 2022’de Aşağı Saksonya eyaletinin Lehrte kasabasında yaptırılan ‘Göç Anıtı’nın finansmanını üstlenen Bartınlı iş insanı Hasan Kurtuluş, katkılarından dolayı Lehrte lisesinden bir grup öğrenci ve öğretmene mangal partisi verdi.
#AlmanyaAlmanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Berlin’de yeniden gösterilen ‘Kazım Akkaya ve Naunyn Sokağı Sakinleri’ filmini o sokakta oturan Almanlar da izledi. Gösterimden sonra düzenlenen panelde dilini bilmedikleri, insanlarını tanımadıkları bir ülkeye gelerek zor koşullarda çalışan ilk nesil ‘Almanyalı Türkler’ için ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçi) anıtı yapılması istendi.
#Kazım Akkaya Ve Naunyn Sokağı SakinleriFrankfurt Büyükşehir Belediyesi‘nin tarihi İmparatorlar Salonu‘nda gerçekleştirilen 60‘ıncı yıl töreninde, dinleyiciler arasında bulunan babası Vahap Arslaner‘e Türkçe seslenen İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, “Babacığım, neler çektiğinizi ancak tahmin edebiliriz. Ama emekleriniz boşa çıkmadı“ dedi.
#Türkiye-Almanya İş Gücü GöçüTürkiye ile Almanya arasında 1961’de imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı vesilesiyle Küçükçekmece Belediyesi o günleri anlatan anlamlı bir sergiyi ziyarete açıyor. Atakent Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen sergi, çeşitli kaynaklardan alınan fotoğraflar eşliğinde Anadolu insanının öyküsünü değişik bir dille izleyiciye sunuyor.
#Türkiye-AlmanyaEvet… Almanya’ya Türk iş gücü göçü başlayalı tam 60 yıl oldu. Bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra döneceklerini düşünen insanlarımız burada kalıcı oldular. Almanların ‘Gastarbeiter’ dediği bu insanlar Türkiye’ye dönmeyip, eşlerini ve çocuklarını da yanlarına aldılar. Ve zamanla ‘buralı’ oldular.
#Almanyaİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun metroda sosyal medya hesabından canlı yayın yaptığı sırada internet bağlantısı koptu. Bunun üzerine sosyal medya hesabından yapılan canlı yayın paylaşımı silindi.
#Ekrem İmamoğluAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#AlmanyaFederal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç verdi. Yıllarca güç koşullar altında çalışan Türklerin, ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Widmann-Mauz, bununla herkesin gurur duyması gerektiğini söyledi. Tam 60 yıldır Almanya’da yaşayan Türklerin bu toplumun bir parçası olduğunu ifade eden Widmann-Mauz, “Bizim toplumumuz kesinlikle artık Türkiye kökenli insanlar olmadan düşünülemez” dedi.
#AlmanyaFrankfurt Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 98’inci kuruluş yıl dönümünü genç müzisyenlerden oluşan orkestranın verdiği ‘Cumhuriyet Bayramı Konseri’yle kutladı. Başkonsolos Erdem Tunçer’in, “Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türk–Alman dostluğu!” sloganıyla başlayan kutlamaya katılanlar, ‘Hürriyet Tanıklığında Türkiye’den Göçün 60’ıncı Yılı’ sergisini de gezdi.
#Cumhuriyet BayramıAlmanya’nın kamu televizyonu 3sat’ın Türkiye’den iş gücü göçünün 60’ıncı yılı anısına geniş bir program hazırlandı. 20 Ekim Çarşamba akşamı yayınlanacak programda, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli kültür ve sanat camiasından ünlü isimlere yer verilecek. Program, dil seçeneğiyle Türkçe olarak da izlenebilecek.
#AlmanyaArtvin’de doğdu, Nürnberg’de yaşıyor. İşçi olarak geldiği Almanya’da şimdilerde, Nürnberg Nordostbahnhof SPD partisi semt başkanlığı yapıyor. 1969 yılında Artvin’de sanat okulunun marangozluk bölümünü bitiren Abdurrahman Gümrükçü o zamanlar hükümetin sanat okulu mezunları için çıkarmış olduğu özel yasadan yararlanarak 19 yaşında 1970 yılında, Almanya’nın Nürnberg yakınlarındaki Freystadt kasabasına geldi. İlk üç gün Almanya’ya gelmenin şokunu yaşayan Gümrükçü, gelirken Türkiye’den almış olduğu Almanca kitaplarından ders çalışarak üç ay gibi kısa sürede Almancayı öğrendi.
#AlmanyaAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, demokrasi sevdalısı bir devlet adamıdır. Yerli-yabancı ayırımı yapmadan, ülkede yaşayan herkese ırkçılığa, yabancı, Yahudi ve İslam düşmanlığına, ayrımcılığa karşı kararlı bir biçimde karşı çıkarak demokrasiye sahip çıkmaları çağrısında bulunmaktadır.
#Almanya