ABD’deki üniversiteler için ‘en iyiler klasmanı’ anlamına gelen Ivy League’deki sekiz üniversiteden biri olan Columbia Üniversitesi’nde artık bir Türkiye kürsüsü olacak: ‘Sakıp Sabancı Center for Turkish Studies’. Gelecek yıl aktif faaliyete başlaması planlanan kürsünün ‘kardeşi’, Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi geçen hafta açıldı. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’yla Columbia Üniversitesi’nin kuzey Manhattan’daki kampüsündeki açılış vesilesiyle buluştuk. Güler Sabancı’nın ertesi günkü Amerika’da yaşayan Sabancı Üniversitesi mezunları buluşmasına da tanıklık ettim. Gençlere ısrarla “Dünya vatandaşı olun” diyor. Eğitimli gençlerin Türkiye’yi terk edeceğine dair bir kaygısı yok. Zira ona göre Türkiye’yi yüceltmek için illa ki Türkiye’de yaşamak gerekmiyor.
#ABD“Benim gibi yolu Robert Kolej’den geçmiş insanların çoğu, kolejin önemini şöyle özetliyor: İyi İngilizce öğretmek, düşünmeyi, çalışmayı teşvik etmek, özgüven kazandırmak, ufuk açmak...” Bunlar Robert Kolej’in tarihini yazmaya hazırlanan Cem Akaş için önemliydi kuşkusuz. Ama o, bunun ötesinde bir şey olup olmadığını merak ediyordu. Aradığını da buldu: ‘Tepedeki Okul: Robert Kolej’in Üç Yüzyılı’ isimli kitabında 150 yıllık okulun, ülke tarihini nasıl şekillendirdiğini anlattı.
#Robert Koleji2001 yılında Sisam Adası’nda bir Türk, bir Yunanlı, bir zeytin ağacı diktiler. Ve bu ağacı “barış”a adadılar. Birkaç yıl sonra Türk olan hayatını kaybetti. Ve Yunanlı adam, dostunun İstanbul’daki mezarına koşup o zeytin ağacından kopardığı dalları bıraktı.
#Verda ÖzerEski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ailesi ve Yorgo Papandreu tarafından hayata geçirilen ve ilki gerçekleştirilen "Cem-Papandreu Uluslararası Barış Ödülü" Türk Yunan Forumu ile iş adamları Şarık Tara ve Theodore Papaleksopulos'a verildi.
#İsmail CemColombia Üniversitesi, 8’inci “Küresel Merkez”ini İstanbul’da açtı. Üniversitenin Rektörü Lee Bollinger, “Küreselleşme olgusunu en iyi anlayabilecek yerlerden biri Türkiye. Türkiye’nin yükselen bir ekonomisi ve politik gücü var. Dünyanın hiçbir noktası bu kadar ilginç değil” dedi.
İsmail Cem Televizyon Ödülleri’nin ilki, 24 Nisan’da sahiplerini bulacak.Türkiye’nin Emmy’si olmaya aday bu projenin detaylarını İsmail Cem’in kızı İpek Cem, Proje Koordinatörü İlyas Başsoy ve Genel Sanat Yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş ile konuştuk.
Seçim sonrası ilk dış ziyaretini Türkiye’ye yapan ve gelir gelmez İsmail Cem’in mezarına giden Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ve Hırvatistan’ın da içinde yer aldığı Güneydoğu Avrupa ülkelerinin AB’ye üyeliği için, “2014, gerçekçi bir tarih gibi görünüyor” dedi. Papandreu, Türkiye’nin tam üyeliği dışındaki seçeneklere karşı olduğunu da söyledi.
Milano’daki evinde son nefesini verdikten sonra krematoryumda yakılan Leyla Gencer’in külleri, dün vasiyeti yerine getirilerek, Boğaz’ın derin mavilikleriyle buluştu. Dolmabahçe açıklarında Gencer Boğaz’a karışırken, yüzlerce seveni, sahilden çok sevdiği beyaz güller ve alkışlarla ’La Diva Turca’yı son yolculuğuna uğurladı.
Dünyanın önemli para transfer şirketi Western Union’un 128 ülkede yüzbinin üzerinde acentadan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hikmet Ersek, dünya çapında yollanan havale miktarının da 269 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Ersek, para gönderen ülkelerde ABD ve Almanya, gönderilen ülkeler de ise Hindistan, Çin ve Filipinler'in ön sıralarda yer aldığını söyledi. Türkiye, para gönderilen ülkeler sıralamasında 15 sırada yer bulurken, gelişen ekonomisi nedeniyle gelen göçmenlerin ailelerine gönderdiği para ile de üst sıralara tırmanmaya başladığını kaydetti.
Benetton Başkan Yardımcısı Alessandro Benetton, Türkiye’ye yönelik yatırımları artıracaklarını belirterek, “Türkiye için çok çok iyimseriz” dedi. Türkiye’nin çok avantajlı bir nüfus dağılımına sahip olduğunu kaydeden Benetton, “Aklımızda 2007 sonuna kadar 11 yeni mağaza ile İstanbul'da Temmuz'da bir amiral mağazası açma planı var. Türkiye bizim için Avrasya'ya bir kapı olarak da çok önemli” diye konuştu.
Uluslararası piyasalara yatırımın önde gelen isimlerinden Dr.Marc Faber, ekonomideki olumlu tablonun göründüğü gibi olmadığını belirterek, “İş dünyası kötüye gittiğinde, insanlar borsada, tahvil piyasalarında ve dövizde tonlarca para kaybettiğinde ve genel ruh hali olumsuz olduğunda, piyasalar iyiye gidecektir” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, PKK sorununun güvenlik sorunu olmaktan çıktığını, sosyal, siyasi ve ekonomik boyutlar kazandığını belirterek, “PKK sorununun yalnızca askeri önlemlerle çözülmesinin çok zor, hatta imkansız olduğu da bilinen bir gerçek” diye konuştu. Bryza, çözüm için Türkiye ve Irak’la temaslarının sürdüğünü kaydetti ve “PKK’ya bütün cephelerden topyekun bir saldırı başlatmalıyız” dedi.
Turkcell’in Microsoft’tan transfer ettiği yeni CEO’su Süreyya Ciliv ilk kez konuştu ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eski patronu ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in “çok iyi bir patron” olduğunu söyleyen Ciliv, Bill Gates’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın enerjisinden çok etkilendiğini söyledi.