İSTANBUL’da 86 yaşında hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal için, uzun yıllar sahne aldığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beyoğlu Belediye Başkanı, İnan Güney, eski başbakan yardımcısı Hikmet Çetin’in yanı sıra, Fazıl Say, Emre Kınay, Suna Selen, Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı, Opera Sanatçısı Güvenç Dağüstün, Mazlum Çimen, Mert Fırat ve Erkal’ın sevenleri katıldı.
#Genco ErkalTürk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, cuma günü saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
#Genco Erkal6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaOlivia Hussey ve Leonard Whiting'in 1968 tarihli 'Romeo ve Juliet'le ilgili olarak Paramount'a açtığı dava, sinema ve dizi sektöründe henüz reşit olmamış oyuncuların rol aldığı cinsellik içeren diğer yapımların da tartışılmasına neden oldu. Soru işareti yaratan yapımların arasında son 50 yılın en fazla izlenen, en beğenilen dizileri ve filmleri de var. Onlara da dava açılabilir mi?
#Olivia HusseyBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#Tiyatro20’nci yüzyıl Fransız avangard tiyatrosunun önde gelen isimlerinden olan Eugène Ionesco, yazarlık kariyerindeki ilk ve tek romanı olan ‘Yalnız Adam’da hayatı kavramakta ve sürdürmekte zorlanan bir adamın zihninde dolaşıyor. Yabancılaşma, ölüm korkusu, varoluş sıkıntıları, yaşamın saçmalığı gibi pek çok Ionesco temasını barındıran şaşırtıcı bir roman.
#Yalnız AdamKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapAdını Türkiye’den daha çok Arjantin’den dünyaya duyuran oyuncu Ergün Demir’le; değerlendirdiği projelerini, CAST 34’te verdiği doğaçlama derslerini ve birçok konuyu konuştuk. Klişe olmayan, sıra dışı ama gerçekçi cevaplarında sanata ve hayata dair yıldız tozları bulacaksınız.
#Ergün Demir‘Notlar ve Karşı-notlar’ absürt tiyatronun üstadı Eugène Ionesco’nun yazı, söyleşi ve yanıtlarının bir dökümü. Tiyatroyu trajik gerçeklikten ve ideolojiden ayırıp basmakalıp dili yıkarak onu ‘sonsuz ve canlı varoluş’ olarak tasarlayan Ionesco’yu daha iyi anlamak için...
#Eugene IonescoAbsürt tiyatronun en önemli temsilcilerinden olan Eugène Ionesco’yu, ‘Gergedanlar’ başta olmak üzere hep oyunlarıyla tanıdık. Oysa onun tutkularından biri de resimdi. ‘Beyaz ve Siyah’ yazarın kendi çizimlerini tanıttığı, yer yer hayatından kesitlere yer verdiği deneme türünde bir kitap.
#Ionesco1980’lerde, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda tiyatro yapan ekip 20 yıl sonra yeniden bir araya geldi. Artniyet’in ilk işi; absürt tiyatro akımının ilk ürünü olan ‘Kel Şarkıcı’. Kerem Kurdoğlu yönetimindeki başarılı yorum, absürt akımının esasen iletişim kurmanın imkânsızlaştığı bu yüzyıla ait olduğunun ispatı gibi.
#Tiyatro