İntifada hareketi ile ilgili araştırmalar artışa geçti. Son günlerde İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilim sonrası intifada kelime anlamı merak edilmeye başlandı. İntifada ne demek? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. Birinci İntifada (ayaklanma) veya Birinci Filistinli İntifada, İsrail’in, Aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır. Peki, Filistin İntifada hareketi ne anlama geliyor? İşte intifada tarihçesi!
#İntifadaİntifada kelimesi medyada İsrail'in Filistin işgaline ilişkin bilgileri dile getirdiğinde; İntifada kelimesine yer vermektedir. Sıklıkla Filistin'e ilişkin medyada duyulan İntifada ne demek?, İntifada nedir? ve İntifada anlamı nedir? Soruları merak uyandırmaktadır.
#İntifada Ne Demek?Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam Çankaya Köşkü'nde veda resepsiyonu verdi. Resepsiyona damga vuran sözler Hayrünnisa Gül'den geldi. First Leydi, ''Bizi çok üzdüler. Bizi hiçbir şey görmüyor, bilmiyor, farkında değiliz mi sanıyorlar? Her şeyin farkındayız. Bizi en çok üzen de özellikle son yılımızda bizim camiadan, dindar Müslüman camiadan yapılan saldırılar oldu. Bu süreçte bazı yaşadıklarımızı, 28 Şubat döneminde benim başörtümün tartışıldığı günlerde bile bu kadarını görmedik. Şimdi ben de susuyorum, ama fazla susmayacağım; asıl intifadayı ben başlatacağım'' dedi.
#Çankaya Köşküİsrail-Hamas krizi gölgesinde ABD’nin Harvard, Pensilvanya ve MIT üniversitelerinde anti semitizm iddiaları nedeniyle kriz yaşanıyor. Yahudi soykırımı karşısında net tavır almadığı gerekçesiyle Pensilvanya rektörü istifa etmek zorunda kaldı. Diğer iki rektör de baskı altında. Filistin yanlısı eylemcilerin üniversitelerde açtığı, İsrail’i yok sayan ‘Nehirden denize kadar özgürlük’ sloganı anti semitik bulunuyor.
#İsrailABD Başkanı Trump Kudüs kararıyla sadece bir statü belirlemedi, Ortadoğu ateşine adeta benzin döktü. İlişkiler nasıl ve nereye evrilecek? Dünyayı, Ortadoğu’yu ve özellikle de Türkiye’yi hangi tehlikeler bekliyor? Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre Ortadoğu oyununda ikinci perde açıldı. Kabaran öfkelerin toplumsal enerjiyi örgütlere yöneltmesi en büyük tehlike... Okur, "Önümüzdeki 10 yılın coğrafyamızda bir çatışma dönemi olmasından korkarım. Maalesef öyle bir geleceğin kapıları açıldı" diyor.
#GazetehaberleriDünyanın yaşayan en büyük filozoflarından kabul edilen Yahudi kökenli Fransız filozof Edgar Morin, İsrail’in Mavi Marmara gemisine saldırısını sert dille eleştirdi. ABD, AB ve Arap dünyasının Ortadoğu’ya müdahale etmek istemediği için İsrail’in cesaret bulduğunu belirten Morin, “Birileri harekete geçmeli, İsrail’i durdurmalı” dedi.