Suriye Müslüman Kardeşler liderinden Türkiye'ye övgü

Güncelleme Tarihi:

Suriye Müslüman Kardeşler liderinden Türkiyeye övgü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 12:39

Suriye Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Riyad Şukfa, Türkiye'nin Suriye rejimine karşı “ahlaki bir tavır takındığını” belirterek, “Türkiye sadece bir tarafın değil, genel olarak Suriye halkının menfaatine olacak iyi bir pozisyon aldı” dedi.

Haberin Devamı

Şukfa, Türkiye'nin Suriye rejimi karşısında aldığı tavrı överek “Türkiye Suriye rejimi karşısında ahlaki bir tavır takındı. Türkiye'ye sığınanlar ve hastanelerde tedavi edilen yaralılar var. Suriye halkına yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Türkiye sadece bir tarafın değil, genel olarak Suriye halkının menfaatine olacak iyi bir pozisyon aldı” dedi.

Suriye muhalefetinin “ne istediğini bilmediği” şeklindeki iddiaları yanıtlayan Şukfa, “Suriye muhalefetinin programı açık, talepleri nettir. Suriye muhalefeti Suriye halkının isteklerini dikkate alıyor ve o doğrultuda hareket ediyor. Suriye halkı ne istiyor? Rejimin, yönetimi geçici konseye devretmesini, sonrasında sağlıklı bir seçim ortamı hazırlanıp Suriye halkının tüm kesimlerini temsil edebilecek bir hükümetin seçilmesini istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şukfa, AA muhabirinin sorularını şöyle yanıtladı:

"Soru: Devrim hareketinin birinci yıl dönümünde Suriye'deki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şukfa: “Öncelikle özgürlük için mücadele eden kahraman Suriye halkını selamlıyorum. Suriye devrim hareketinin birinci yılını geride bırakmak üzere olduğumuz bugünlerde, açıkça ifade edebiliriz ki Suriye halkı, diktatör rejimi yıkma konusunda kararlı ve azimlidir. Mesele sadece zaman meselesi. Baskıcı Baas rejiminin günleri sayılı.”
Soru: Uluslararası toplum içinde devrimi destekleyenler, desteklemeyenler ve çekimser bir tutum sergileyen ülkelerin olduğu biliniyor. Bazı yetkililer ülkelerinin Suriye halkına her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ama Suriye muhalefetinin taleplerinin açık ve net olmadığını iddia ediyorlar. Bu iddialar hakkında ne söyleyeceksiniz?
Şukfa: “Suriye muhalefetinin programı açık, talepleri nettir. Suriye muhalefeti Suriye halkının isteklerini dikkate alıyor ve o doğrultuda hareket ediyor. Suriye halkı ne istiyor? Rejimin, yönetimi geçici konseye devretmesini, sonrasında sağlıklı bir seçim ortamı hazırlanıp Suriye halkının tüm kesimlerini temsil edebilecek bir hükümetin seçilmesini istiyor. Muhalefet ne istediğini bilmiyor dediklerinde bir kafa karışıklığı yaratmak peşindeler. Muhalefetin anlaşamadığı söylentilerini yayanlar sanıyorum batı kamuoyunu Suriye konusunda sergileyecekleri tutumda tereddüte düşürmeyi amaçlıyor.”
Soru: Geçen süreçte Suriye muhalefetinin Arap Birliği'nin “yol haritasına” paralel hareket ettiği biliniyor. Bu yol haritasında BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye hükümeti üzerinde baskı kurması ve yönetimin geçici konseye devredilmesinin sağlanması hedefleniyordu. Şimdi Suriye muhalefetinin Arap Birliğinin bu yol haritasına şüpheli yaklaştığı iddia ediliyor Bu iddiaya nasıl yanıt verirsiniz?
Şukfa: “Doğrusu Suriye'de son bir yıldır Baas rejiminin halka karşı kullandığı aşırı şiddet işi farklı boyutlara taşıdı. 'İntifada' başlamadan önce rejimden istediğimiz tek şey reformdu. Sonra halkın talepleri rejimin değiştirilmesine, giderek de yıkılmasına, hatta başkanın idam edilmesine kadar vardı. Suriye'de temel sorun sistemdir. Mevcut Suriye yönetiminin dünyada bir benzeri daha kalmadı. Evet, halkın talebi rejimin kökünden sökülerek tamamen temizlenmesi, yerine halkın isteklerini dikkate alan demokratik bir cumhuriyetin kurulmasıdır.”
Soru: Suriye'ye dış askeri müdahale konusunda dünya kamuoyunda çok farklı görüşler öne sürülüyor, Müslüman Kardeşler'in, özellikle Suriye bürosunun bu konudaki görüşü nedir?
Şukfa: “Esas itibariyle biz dışarıdan gelecek askeri bir müdahale taraftarı değiliz, Allah'a ve halka güveniyoruz. Ama eğer Suriye yönetimi bu katliamı sürdürürse, ulusların buna sessiz kalabileceklerini sanmıyoruz. Suriye'de her gün yüzü aşkın sivil ölüyor. Eğer bu saatten sonra dışarıdan bir askeri müdahale gerçekleşirse, tüm sorumluluğu Suriye yönetimine aittir. Suriye halkı ve biz, eğer askeri müdahale gerekirse bunun bölgedeki Arap ve Müslüman ülkeler tarafından yapılmasını, batının, NATO'nun yapacağı müdahalelere tercih ederiz.”
Soru: Dış askeri müdahale vaktinin geldiğini düşünmüyor musunuz? Suriye halkı daha fazla direnebilir mi?
Şukfa: “Suriye halkı aylardır sivillerin korunması için tüm dünyaya sesleniyor. Bilindiği üzere, bu gibi durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini belirten uluslararası kanunlar var. Muhalefet olarak biz aylar öncesinden gıda ve ilaç yardımları için güvenli geçiş kordonları oluşturulması talebinde bulunduk. Çünkü Suriye ordusu evlere girerek sivilleri tutukluyor, işkenceden geçiriyor, öldürüyor. Kişisel kanaatim, uluslararası güçler şu anda çekinceli dursa da kendi halklarının baskısıyla bu konuda daha fazla sessiz kalamayacaklar.”
Soru: Suriye muhalefeti Özgür Suriye Ordusunun kendilerini temsil etmediğini düşünüyor iddiaları var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Şukfa: “Kesinlikle katılmıyorum. Suriye muhalefeti olarak biz Özgür Suriye Ordusunu destekliyoruz. Dış basında yer alan bazı görüş ayrılıkları var fakat bunları münferit olaylar olarak değerlendirmek gerekir. Suriye Ulusal Konseyi ve muhalefetin ezici çoğunluğu, Özgür Suriye Ordusunu destekliyor. “
Soru: Suriye ordusu birçok ağır silaha sahip güçlü bir ordu. Özgür Suriye Ordusu pratikte bu askeri güce ne kadar direnebilir?
Şukfa: “Biliyorsunuz, Tunus'ta yapılan toplantıda birçok ülke Özgür Suriye Ordusunu tanıdığını açıkladı. Bu resmi tanıma sonrasında, artık Özgür Suriye Ordusunun Suriye resmi ordusu karşısında durabilmesi için silahlandırılması beklentisi doğdu. Suriye resmi ordusunun tüm birimleri şu anda savaşa dahil değil. Baas rejimi orduyu savaş alanına sürdüğünde bölünmelerin yaşandığını gördü. Bu onun için ciddi bir sorun. Suriye rejimi şu anda 4. birliği ve Cumhuriyet Muhafızlarını kullanarak halk üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.
Soru: Suriye ordusu şehirlerden ayrılırsa, milyonların sokağa döküleceği söyleniyor. Gerçekten öyle mi?
Şukfa: “Evet, bu açık bir gerçek. Arap Birliği Suriye görüşmelerinde Baas rejiminden orduyu şehirlerden çekmesini istemişti. Suriye yönetimi bu istekleri reddetti, çünkü Suriye halkının sokaklara dökülerek rejim gidene kadar orada kalacağını iyi biliyor.”
Soru: Rejim içinde ayrışmalar yaşandığından, gizli bölünmeler olduğundan, Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olanların varlığından söz ediliyor. Siz durumu nasıl görüyorsunuz?
Şukfa: “Bunlar doğru. Ancak, bazı nedenlerden dolayı bu konuda şu anda açıklamada bulunmayacağım.”
Soru: Ordudan ayrılanların sayısıyla ilgili bir açıklama yapabilir misiniz? Suriye hükümeti sadece birkaç yüz kişi olduğunu iddia ediyor.
Şukfa: “Birkaç yüz değil kesinlikle. Bilakis, binlerce kişi var. Fakat tam sayı vermek mümkün değil. Bunu ancak Özgür Suriye Ordusu yetkilileri bilirler. Ama sayılarının on binlerce olduğu bir gerçek.”
Soru: Siz dışarıdaki muhalefetin ve Suriye Ulusal Konseyi'nin en önemli üyelerinden birisiniz. Devrim başlayalı bir yılı geçti. Genel olarak muhalefetin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Şukfa: “Yaptığımız işler istenilen düzeyde değil. Ancak inşallah daha iyi olacak.”
Soru: Basında, muhalefetin bölündüğü iddiaları yer aldı. Heysem El Malih, Kemal El Lebvani gibi isimlerin de aralarında olduğu 20 kadar önemli şahsiyetin ayrıldığı söyleniyor. Bu doğru mu?
Şukfa: “Onlar böyle birşey söylemediler. Müslüman Kardeşler, Şam ekibi ve diğerleri gibi Suriye Ulusal Konseyi içinde bir oluşum meydana getirdiler. Bu gruplar Suriye Ulusal Konseyi içinde uyumlu bir biçimde çalışmalarına devam ediyor.”
Soru: Suriye Ulusal Konseyi'nin verdiği bilgiye göre, yaklaşık 270 muhalif daha kendisine katıldı. Suriye Ulusal Konseyi 'nin gelecek günlerde üye sayısını artırarak genişlemek gibi bir düşüncesi var mı?
Şukfa: “Tabii ki var. Bütün muhalefetin Suriye Ulusal Konseyi içinde yer almasını istiyoruz.”
Soru: Suriye konusuyla ilgilenen bir çok kesim Suriye Ulusal Konseyi'nin tıpkı Libya Geçici Ulusal Konseyi gibi kabul görmesini bekliyordu ama olmadı. Görüldüğü kadarıyla Suriye Ulusal Konseyi de bundan mustarip. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şukfa: “Tunus'taki toplantı, Suriye Ulusal Konseyi'nin kısmi de olsa kabul gördüğünü gösterdi. Muhalefetin yaklaşık yüzde 80'i Suriye Ulusal Konseyi içinde yer alıyor. Ulusal Uyum Heyeti bunun dışındadır. Bu da gayet doğaldır: Bütün muhalifleri tek çatı altında toplamak zordur.”
Soru: Dünyanın Suriye'deki olaylara tepkisini yeterli buluyor musunuz?
Şukfa: Doğrusu, uluslararası toplum bu konuda ihmalkar davrandı. Tunus'ta yapılan Suriye'nin Dostları toplantısına katılan bütün ülkelerin Suriye rejimi temsilcilerini kovması ve kendi elçilerini de geri çağırması lazım. Ama uluslararası toplum Suriye krizinde hala çok ağır davranıyor. Rejimin çok daha güçlü bir baskı uygulanarak yalnızlaştırılması ve köşeye sıkıştırılması lazım.
Soru: Müslüman Kardeşler'in Suriye muhalefetindeki yeri nedir?
Şukfa: “Bizler seksenli yıllardan itibaren, konuyla ilgilenenlerin bildiği sebeplerden ötürü, Suriye'de örgütlenmeyi durdurmak zorunda kaldık. Şu anda örgütlenme çabamız yok, çünkü bugün örgütlenme günü değil, destek verme günüdür. Biz Müslüman Kardeşler olarak Suriye'deki tüm devrimcileri ayrım gözetmeksizin desteklemek durumundayız. Bütün ülkeler bugün Müslüman Kardeşler'in Suriye'deki en büyük ve en güçlü teşkilat olduğunu anladı. Bazı ülkeler kendi önyargılarından ya da Suriye rejiminin kötü göstermesinden dolayı bizimle ilişkiye geçmekte tereddüt ediyor. Fakat yeni ve doğru bir adım atarak Müslüman Kardeşleri kendi söylemlerinden, kendi kaynaklarından ve kendi düşüncelerinden öğrenmeye karar verenler de var.”
Soru: Türkiye ile Suriye Müslüman Kardeşler örgütü arasında özel bir ilişki var mı?
Şukfa: “Müslüman Kardeşler Türkiye'de sunulan özgür ve demokratik ortamdan istifade ediyor. Türkiye'ye sığınanlar ve hastanelerde tedavi edilen yaralılar var. Suriye halkına yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Fakat sadece Müslüman Kardeşler'e yapılan, özel bir yardımdan söz ediyorsanız, öyle bir şey yok. Türkiye sadece bir tarafın değil, genel olarak Suriye halkının menfaatine olacak iyi bir pozisyon aldı.”
Soru: Suriye dışişleri bakanı Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki sorunların nedeni olarak Müslüman Kardeşler'i gösterdi. Bu konuda yorumunuz nedir?
Şukfa: “Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki sorunların nedeni rejimin verdiği sözleri tutmaması, olayları çarpıtması ve halkına karşı suç işlemesidir. Türkiye Suriye rejimine karşı ahlaki bir tavır takınmıştır. Sayın Erdoğan da Beşşar Esad'ı önerileri ve öğütleri çarpıtmakla itham etti. Çünkü Esad, reform sözü vermişti. İki ülke arasındaki sorunun asıl nedeni budur. Tabii bir de Suriye rejiminin Türkiye halkına karşı işlediği suçlar var. Elimizde Suriye rejiminin PKK militanlarını silahlandırdığına ilişkin güvenilir deliller var.”
Soru: Türkiye'nin mülteciler konusunda görevini hakkıyla yerine getirmediği iddia ediliyor. Siz Türkiye'nin performansınız nasıl görüyorsunuz?
Şukfa: “Herhangi bir devletin bir anda 10 bin keşiyi karşılaşması halinde ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor Türkiye de. Bazı sıkıntılar yaşanabilir fakat Türkiye bu kişileri kabul etmekle çok önemli bir iş yapmıştır.”
Soru: Son bir mesajınız var mı?
Şukfa: “Uluslararası kamuoyunu, ama özellikle Türkiye hükümetini Suriye halkına Baas rejimini devirme noktasında daha fazla yardımcı olmaya davet ediyorum. Biz Suriyeliler olarak Suriye halkının bu özgürlük mücadelesini tüm kalbimizle destekliyoruz. Allah şehitlerin şahadetini kabul etsin. Zafer umuyoruz ki yakındır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!