Herhangi bir şikayetimiz olduğunda, doktora gitmeden önce "şöyle bir internetten araştırayım" diye düşünmek ve karşımıza çıkan bilgilerden sonra adı çıkan hastalıkları okuyarak ön yargı sahibi olmak kişiyi strese ve kafa karışıklığına itiyor.
#İnternette Hastalık TeşhisiDün, birinci sayfanın haberiydi bu: “Yargıtay, duş almayıp, haftada sadece iki kez dişlerini fırçalayan kocayı 'tam kusurlu' buldu. Hem çifti boşadı hem de kocayı 500 bin lira tazminata mahkûm etti.” Bildiğim kadarı ile Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022 eylül ayında İzmir’den taşınan benzer dosyada da yine aynı kararı vermişti. Karar, ilk olmasa da ilginç. Çünkü toplu taşımayı kullananlar olarak iyi biliyoruz ki kişisel hijyenine dikkat etmeyen, affedersiniz ama ‘leş’ gibi kokan insanlar maalesef varlar. Otobüste yanında oturmak bile işkence iken bir de o kişi ile aynı evde yaşadığınızı düşünsenize. Vallahi bravo Yargıtay’a! Peki duş almamak kadar başka neler boşanma sebebi sayılabilir? İlişkide temizliğin önemi nedir? Sordum.
#YargıtayBir insan çocuk sahibi olduğunda bütün hayatı değişir kuşkusuz... Hatta durumu, bir aileye bir bebek katıldığında anne ile babanın ve hatta evde kim varsa onun hayatı, bebeğin günlük ihtiyaçlarına göre yeniden belirlenir diye toparlayabiliriz.
#Tom PhelphryÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarSize Keanu Reeves'i "nasıl bilirsiniz?" diye sorsak gelecek yanıtlar aşağı yukarı bellidir: Milyonları peşinden sürükleyen filmlerin yıldızı, yakışıklı, iyi kalpli, cömert, yardımsever... " Bu ve buna benzer kelimeler onun kullanır birçok insan onu tanımlamak için. Yaptığı yardımlar bir yana birlikte çalıştığı filmlerin kamera arkası ekibine verdiği pahalı hediyeler ya da sette ağır ekipmanı taşırken onlara yardım etmesi hatta metroda başkalarına yer vermesi... Bazı kişiler bütün bunların bir tür "halkla ilişkiler faaliyeti" olduğunu ileri sürse de aslında pek de öyle değil.
#Keanu ReevesTwitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarMilyonda 1 çocukta görülen bir hastalığa sahip Carmel, onun için canını dişine takıp savaşan annesi Sophie... Televizyonlara verilen röportajlar, hayır severlerden toplanan yardımlar ve 5 yıl içinde uygulanan büyüklü küçüklü yüzlerce tedavi. Yoksa dokunaklı bir insan hikayesi olarak başlayan bu öykünün arkasında bir korku filmi mi yatıyor? Okuyun, kararı kendiniz verin...
#Sophie HartmanCumhurbaşkanlığı’nın yaptığı sosyal medya araştırması ‘sosyal medyaya’ bağlı olarak yeni hastalıkların ortaya çıktığını gösterdi. Araştırmaya göre bir günün yüzde 12’si sosyal medyada geçirilirken, ego sörfü, nomofobi, fare ve klavye rahatsızlığı gibi hastalıklar başgösteriyor.
#GazetehaberleriTüm dünya alarmda. Birçok bölge karantina altında, farklı ülkelerde okullar, iş yerleri tatil. Sokaklar boş. Panik, korona virüsünden çok daha hızlı yayılıyor. Peki, virüs nedeniyle psikolojimizin olumsuz etkilenmemesi için neler yapabiliriz? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, çok önemli noktalara değindi.
#KoronavirüsTom Patterson, Mısır'da tatildeyken kusmaya başladığında gıda zehirlenmesi olduğunu sanmıştı. Ama antibiyotiğe dirençli bir bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktığında ancak karısının kararlılığı ve yeni bir tedavi yöntemiyle kurtulabilecekti.
#AntibiyotikMarmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, internet kullanıcılarının hastalıkları daha çok sanal ortamda aradığını belirterek, "Doktora gitmek yerine sanal ortamda bulduğu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir." dedi.
#Ali Murat Kırıkİnatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde, çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme yani penisin vajinaya girmesinden önce, penis vajinaya girer girmez ya da penis vajinaya girdikten hemen sonra, kişinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalmaya denetimsiz boşalma yani erken boşalma adını veriyoruz.