Panik, korona virüsünden çok daha hızlı yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Panik, korona virüsünden çok daha hızlı yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2020 14:27

Tüm dünya alarmda. Birçok bölge karantina altında, farklı ülkelerde okullar, iş yerleri tatil. Sokaklar boş. Panik, korona virüsünden çok daha hızlı yayılıyor. Peki, virüs nedeniyle psikolojimizin olumsuz etkilenmemesi için neler yapabiliriz? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, çok önemli noktalara değindi.

Haberin Devamı

Seçici algılarımız ‘virüs, hastalık, karantina’ üzerinde sabitlenmiş durumda. Internette, sosyal medyada, mesaj gruplarında kara haberler dolaşıp duruyor. Gözümüz kulağımız bakanlıklardan yapılacak açıklamalara çevrildi. Belki de çoğumuz virüsü tanımıyoruz. Kulaktan dolma bilgiler ve ölümcül korona haberlerinin etrafında savrulup duruyoruz. Astronot benzeri kıyafetleriyle görsel hafızamıza kazınan karantina sağlık görevlileri çocukluğumuzdaki ‘öcü’ imajının yetişkin yaşamına uyarlaması sanki… Korkumuz daha da somutlaşıyor.

İnsanoğlu bilinmeyen, kontrol edilemeyenden korkar. Korku son derece işlevseldir bu anlamda, hayatta kalmamızı sağlar. Vücudumuz kaygı, korku ve dehşet anlarında hayati önemi olan çeşitli mekanizmaları devreye sokar. Ancak uzamış kaygı hali hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir. Kalp ritmi bozulabilir, baş dönmeleri ve ağrılar görülebilir, sindirim sistemi olumsuz etkilenebilir. Panik atak benzeri anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Güvenilir kaynaklardan kaliteli bilgiye ulaşın

Korona size hiç uğramadan da sizi hasta edebilir. Kontrol edilemeyeni kontrol etmeye çalışma çabası oldukça yorucudur. Yapılması gereken ilk ve en temel şey korkunuzun kaynağını anlamaya çalışmaktır. Korona virüsünü tanıyın. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı gibi güvenilir kaynaklardan kaliteli bilgiye ulaşın. Arama motorlarından yapacağınız taramalar sonucu karşılaşacağınız şeyler zihninizi daha da bulandırabilir. Gerçekçi olun. Neden korktuğunuzu öğrenin.

Tedbirlerinizi alın

Virüsün bulaşma yolları hakkında bilginiz olsun. Bu aşamada tedbirlerinizi alın. Tüm salgın hastalıklarda olduğu gibi hijyen kurallarına dikkat edin. Ellerinizi yıkamaya, mecbur olmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamaya, düzenli ve sağlıklı beslenmeye ve yeterince uyumaya dikkat edin. Bu genel geçer sağlık kurallarına uyduğunuz sürece zaten hastalıklarla karşılaşma olasılığınız önemli ölçüde azalacaktır.

Paniğe kapılmayın

Son olarak, ve belki de en önemli madde olarak, paniğe kapılmayın. Önlemlerinizi aldığınızdan emin olun ancak bu önlem boyutunda da aşırıya kaçmayın. Kontrol edemeyeceğiniz noktalarda sakin kalmaya çalışmak sadece fiziksel değil, psikolojik sağlığın da korunması açısından son derece önemlidir. Unutmayın bağışıklık sistemi bir bütündür. Ruh sağlığınızın yerinde olması hastalıklara karşı direncinizi önemli ölçüde arttıracaktır.

Haberin Devamı

Özetle, virüs ile ilgili olarak güvenilir kaynaklardan bilgi edinin. Makul ölçülerde tedbirlerinizi alın, paniğe kapılmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!