Internet Bağımlılığı haberleri sayfasında Internet Bağımlılığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 971 Internet Bağımlılığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Klinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz" dedi.
#İnternet BağımlılığıSalgın sürecinde internet bağımlılığına yönelik üç üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla yürütülen çalışma sonucu 12-17 yaş grubundaki internet bağımlısı çocukların savaş ve strateji oyunlarına daha fazla yöneldiğini ortaya koydu.
#OyunPSİKİYATRİST Savaş Öztürk, "Teknoloji bağımlılığında birinci sorumlu, anne babaların elindeki telefonlardır. Beden dilimizle çocuğumuza internetin iyi olduğunu anlatırken, ağzımızla da internette fazla vakit geçirmemesi gerektiğini söylüyoruz. Ama çocuklar sözleri değil, gördüklerini örnek almaktadır" dedi.
#Psikiyatrist Savaş ÖztürkÇocuklarımız özellikle korona günlerinde sürekli olarak evde oturdukları için aileler onların oyalanmaları adına bilgisayar, telefon ve tablet ile zaman geçirmelerine çok fazla ses çıkarmadılar. Çünkü bunlar olmasa sıkıldıklarını, okulda olmadığı için yapacak bir şeylerinin olmadığını biliyorlardı.
#ÇOCUKBağımlılığın kişiye zarar vermesine rağmen herhangi bir madde veya davranışa karşı aşırı istek duyma hali olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Öztepe Yavaşçı, çocukları bağımlılıktan korumak için ebeveynlerin kendi bağımlılıklarını kontrol altına alarak iyi örnek olması gerektiğini söyledi.
#İnternetYaz tatilinde çocukların internette çok fazla zaman geçirmesi bağımlılık tehdidini de beraberinde getiriyor. Ebeveynlerin basit yönlendirmelerle çocuklarının internetle olan ilişkisini sınırlayabileceklerini söyleyen Psikolog S. Banu Barutçu Uluçay, “İmkanlar doğrultusunda çocuğunuzla yüz yüze daha fazla zaman geçirmeye özen gösterin. Çocukların dışarıda zaman geçirmeleri de önemli... Hele ki bunu akranlarıyla ya da sevdikleriyle yapabiliyorlarsa internette vakit geçirmek akıllarına çok fazla gelmeyecektir” diyor.
#EbeveynMedyanın hakimiyetini kurduğu günümüzde interneti ve televizyonu evinden ve ailesinden uzak tutmayı başarabilen insan sayısı azınlıkta.Peki her işimizi gören ve günlük hayatımızda bize kolaylık sağlayan internetin zararları neler? Çizgi filmlerdeki subliminal mesajlar çocukların bilinçaltına nasıl zararlar veriyor? İnternet amacının dışında nasıl kullanılıyor? İşte cevapları...
#İnternet BağımlılığıGünümüz çocukları adeta internet bağımlısı. Peki, aileler bu soruna nasıl çözüm bulacaklar? LC Waikiki Aile Buluşmaları’nın beşinci durağı olan Kars’ta Ömür Kurt sordu, Uzman Psikolog Ramazan Şimşek ve LC Waikiki Tasarım Müdürü Suzan Filiz yanıtladı. #ÇocuklarlaBirÖmür #LCWAileBuluşmaları
#HtvprogramlarLC Waikiki Aile Buluşmaları’nın beşinci durağı olan Kars’ta çocukların internet bağımlılığı ve teknoloji kullanımı konuşulacak. Kars Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan konferansa katılım ücretsiz olacak. LC Waikiki Aile Buluşmaları devam ediyor. İstanbul, Antalya, İzmir ve Gaziantep’ten sonra bu kez de Kars’ta gerçekleştirilecek söyleşide çocukların internet bağımlılığı ve teknoloji kullanımı konuşulacak.
#Çocuk PsikolojisiEge Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (EGEBAM) yapılan bilimsel çalışmaya göre, lise çağındaki gençlerin yüzde 60'ının günlük yaşamı, ‘sorunlu internet kullanım alışkanlığı’ nedeniyle olumsuz etkileniyor.
#İnternetGelişen teknoloji hayatımızı her yönüyle sekillendirmekte. Çünkü konforlu, yararlı ve bilgiye ulaşma konusunda iyi birer aracılar. 90'lı yıllarda yapılan internet devriminden sonra da takibindeki 25 yıllık süreçte internet ve bilgisayar kullanımı hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hatta kendi meslek gruplarını bile doğurdu.
#Ergenlikte İnternet BağımlılığıCep telefonundan sosyal medya hesaplarını devamlı kontrol etmek, her an internetten bir şeyler okumak, izlemek yavaş yavaş toplumun büyük bir bölümünü internet bağımlısı haline getirdi. Akıllı telefonlardan uzak kalmanın birçok insanda stres yarattığı ortaya çıkarken yeni bir fobiyi de literatüre kattı: Nomofobi.
#NomofobiKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayTürk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek, sosyal medya hesabında 19 yaşındaki kızı Melek Bal Ertuğrul’un madde bağımlısı olduğunu ve psikolojik sorunlar yaşadığını anlatarak gözyaşları içinde yardım çağrısında bulundu.
#Umut AkyürekBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Güvenli İnternet Merkezi tarafından yapılan araştırmada, ortaokul ve lise öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları üzerinde etkili olan faktörlerin ‘yalnızlık ve sıkıntı’ olduğu belirlendi.
#Bilgi Teknolojileri Ve İletişim KurumuÇin internet düzenleyicisi, gençlerin telefonlarında geçirdiği zamanı ciddi bir şekilde azaltacakyeni bir adım atmaya hazırlanırken, teknoloji şirketleri duruma tepkili...
#ÇinGünümüzde vazgeçilemeyen bir tutku haline gelen sosyal medya; güncel gelişmelerden haberdar olma, anlık olarak bilgi paylaşımında bulunma, sanal topluluklar oluşturma ya da üye olma gibi amaçlarla sıklıkla kullanıyor. Bunun yanı sıra; iş ağını genişletme, sanal oyun oynama, profil oluşturma, film izleme, müzik dinleme, gazete okuma, iş ilanlarını takip etme ya da kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılama adına alışverişte bulunmak için de sıklıkla tercih ediliyor.
#Konuk YazarFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaTwitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz" dedi.
#İnternet BağımlılığıAlkol Farkındalık Haftası’nda açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Alkolden kaynaklanan zararlar, alkol kullanan kişiye, aile üyelerine ve alkol tüketen kişinin çevresine zarar verdiği gibi çeşitli sağlık sorunlarına ve sosyal sorunlara da neden oluyor. Bu kapsamda, alkol bağımlılığının zararlarına ilişkin farkındalık oluşturmak ve alkol bağımlılığına karşı vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla Yeşilay Danışmanlık Merkezimizde ücretsiz olarak psikososyal destek sağlıyoruz” dedi. Trafik kazalarında alkollü araç kullanım verilerine de değinen Öztürk, alkol aldıktan sonra direksiyona geçmeye son verilmesi çağrısında bulundu.
#Yeşilay6. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması, “Bağımlılıklardan Özgürleşmek” temasıyla düzenleniyor. Bu yıl ilk kez “16 Yaş Altı” kategorisinde başvuru alacaklarını açıklayan Yeşilay Genel Müdürü M. Nurullah Atalan, “Bağımlılıklardan Özgürleşmek temasıyla hem gençlerin hem amatör ve profesyonel yetişkinlerin üretecekleri karikatürleri heyecanla bekliyoruz” dedi. Yarışmanın jüri üyeleri arasında Karikatürist Varol Yaşaroğlu da bulunuyor.
#Yeşilay Karikatür YarışmasıBoyun fıtığı rahatsızlığı genellikle ters ve ani yapılan hareketler ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bazen sorun yalnızca yapısal nedenlerle meydana gelebilir. Uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Boyun fıtığı nedeniyle kol ve baş ağrısı da meydana gelebilir. Evde boyun fıtığı ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm üretilebilir. Peki boyun fııtığı nasıl geçer? Evde boyun fıtığına ne iyi gelir? İşte boyun fıtığı nedenleri ve boyun fıtığı ağrısına iyi gelen öneriler...
#Boyun Fıtığı NedenleriYanlış hareket, boyun fıtığı, dolgit gibi farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan boyun tutulmasında stresten uzun süreli telefon konuşmasına kadar pek çok neden tetikleyici olabiliyor. Boyun fıtığı geçmediği taktirde günlük yaşamı oldukça kötü etkileyebiliyor. Peki, boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur, ne kadar sürer? İşte, geçmeyen boyun tutulmasına iyi gelen egzersizler ve doğal çözüm önerileri
#Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?Günümüzün en büyük problemlerinin başında teknoloji bağımlılığı gelmektedir. Teknoloji bağımlılığı her yaştan insanda görülebilen tehlikeli bir durumdur. Sizler için Teknoloji bağımlılığı nedir ve nedenleri nelerdir? Teknoloji bağımlılığı nasıl önlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Teknoloji Bağımlılığı Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Günümüzde teknoloji dediğimizde aklımıza genellikle neredeyse aile üyelerinin her birine ait kişisel bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi araçlar geliyor. Ancak teknoloji sağlıktan tarıma, hatta insanoğlunun uzayda hayatını devam ettirebilme çabalarına kadar çok geniş bir yelpazede gelişimini sürdürüyor ve insanoğlunun yaşamını her geçen gün daha yoğun sarmalıyor.
#Bilgisayar2 Mart’ta açıklanacak hukuk reformunda kadına karşı şiddetle mücadelenin de yol haritası var. Hakkında uzaklaştırma kararı olanlar öfke kontrolü için rehabilitasyona alınacak. Boşanma sürecinde taraflara ve çocuklara danışmanlık hizmeti verilecek.
#Kadına Şiddetle MücadeleTürkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya yönelik girişimleri 1990’lı yıllarda siber suçlarla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapmak suretiyle başlamıştı. Bu çalışmalar 2010 sonrası dönemde artarak daha profesyonel kurumsal yapılara evrildi. Bu alandaki girişimler, Türkiye’nin 2020-2023 yılları arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 29 Aralık 2020’de ilan etmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Aslında bu belge, daha önce yayımlanmış olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı ile 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı devamı niteliğinde. Söz konusu üç plan birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin 2010 yılı sonrası atılan adımlarla, ulusal siber uzay alanının güvenliğini sağlama konusunda önemli kazanımlar elde ettiği ortada.
#UzaySalgın sürecinde internet bağımlılığına yönelik üç üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla yürütülen çalışma sonucu 12-17 yaş grubundaki internet bağımlısı çocukların savaş ve strateji oyunlarına daha fazla yöneldiğini ortaya koydu.
#OyunYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sebla Gökçe, çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini her yaş grubu için ayrı ayrı anlattı.
#PandemiCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, çizgi dizi Rafadan Tayfa'nın sevilen kahramanlarının bu kez Dijital Tayfa serisinde çocuklara teknolojiye anlatacağını, Dijital Tayfa'nın 26 Aralık'ta ekranlarda olacağını söyledi.
#Dijital TayfaÇocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık, ailelere, Covid-19'un psikolojik etkileriyle mücadele için "Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Evet olumsuz bir durum var ama bunu olumluya nasıl çevirebilirim diye düşünmemiz lazım." önerisinde bulundu.
#CovidPSİKİYATRİST Savaş Öztürk, "Teknoloji bağımlılığında birinci sorumlu, anne babaların elindeki telefonlardır. Beden dilimizle çocuğumuza internetin iyi olduğunu anlatırken, ağzımızla da internette fazla vakit geçirmemesi gerektiğini söylüyoruz. Ama çocuklar sözleri değil, gördüklerini örnek almaktadır" dedi.
#Psikiyatrist Savaş ÖztürkPandemi ile birlikte çocukların ekran kullanım süreleri arttı. Uzmanlar çocukların ekran kullanımında nelerle meşgul olduğuna kullanım sürelerinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Her internet kullanımının bağımlılık olarak değerlendirilemeyeceğini ve her oyunun zararlı olmadığını belirten uzmanlar, ekran karartma ile çözüm sağlanamayacağını, ebeveynlerin çocukları ile aynı dili konuşabilmeleri gerektiğini ifade ediyor.
#Ekran